,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 15 °C

Türk Askeri vuruyor!

Türk Askeri vuruyor!
Peşmerge güçlerini sabah saaterinde terör örgütü DEAŞ kontrolündeki Başika'ya başlattığı operasyonda Türk topçusu Peşmerge'ye atış desteği veriyor.

Gün içinde yapılan açıklamalarda Peşmergenin bölgede kontrolü sağladığı ancak operasyonların sürdüğü bilgisi paylaşılmıştı. 

Peşmerge güçleri, Irak'ın Musul kentinin kuzeyindeki Başika'yı DEAŞ terör örgütünden aldı. Reuters'in haberine göre, bir ABD yetkilisi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ı arayarak, Başika'nın DEAŞ'ten temizlendiğini bildirdiğini açıkladı. 

Peşmerge güçlerinin Başika kent merkezine girdiği ancak gazetecilere henüz izin verilmediği belirtildi. Operasyonda ABD askerleri de ön cephelerde yer alıyordu. 

Başika'da operasyon bölgesi Türk askerinin bulunduğu üsse yakın bir mesafede bulunuyordu.

OPERASYON 06.45'TE BAŞLADI

Musul Operasyonunun ikinci aşaması olan Başika harekatı bugün sabah  06.45 sıralarında Peşmerge Özel Kuvvetleri Zerevani güçleri tarafından başlatıldı.  Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul'un  kurtarılması operasyonun 7'nci gününde, Peşmerge güçleri kentin kuzeydoğusundaki  Başika kasabasını geri alınmak için harekete geçti.  Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri,  kuzeydoğu bölgesinde yer alan Başika ve Naweran cephelerinde sabahın erken  saatlerinde DEAŞ'ın elinde tuttuğu kasabaya doğru ilerlemeye başladı. Saat 14.00'da Irak'taki Peşmerge güçleri DEAŞ kontrolü altındaki Başika'da kontrolü sağladı

KADIN PEŞMERGELER DE VAR...

  Bu sabah başlatılan operasyona kadın Peşmerge ve ABD'li askerlerin de  çatışmaların şiddetli bir şekilde yaşandığı ön cephelerde  yer alması dikkat  çekti. Irak ordusu, dün Musul'un Hemdaniye ilçesi ve Bertılla kasabasında  kontrolü tamamen sağlamıştı.  Irak Başbakanı Haydar el İbadi, 17 Ekim tarihinde Musul'u kurtarma  operasyonun güney, doğu ve kuzey bölgelerinden başladığını duyurmuştu.

3 KÖYÜ ELE GEÇİRDİLER

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Genelkurmay Başkanı General Cemal  Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Musul'u kurtarma operasyonunun 7'nci  gününde Peşmerge güçleri, Naweran ve Başika cephelerinde ilerlemeye devam  ediyor." ifadelerini kullandı.  Her iki cephede 3 köyün Peşmerge güçleri tarafından kontrol altına  alındığını aktaran Muhammed, "Güçlerimiz Naweran ve Başika cephelerindeki 3 köyü  kontrol altına aldı ve diğer bir köyde de ilerliyor." dedi. Peşmerge güçleri, her iki cephede yer alan Omer Kamçı, Faziliye ve  Tırbize köylerine girdi ve Tizxirab da ise çatışmalar devam ediyor.

IKBY'ye bağlı Özel Kuvvetler (Zeravani) Birlikleri'nin Musul'un  kuzeydoğusunda yer alan Başika ve Naweran Cephesi'nde sonra aynı noktada  birleşmeye yakın oldukları ifade edildi. Operasyonun başladığı ilk saatlerde, DEAŞ'ın Omer Kamçı köyünde bomba  yüklü araç ile saldırdığı ancak Peşmerge güçlerinin Milan olarak adlandırılan  tanksavarlarla saldırıları püskürttü belirtildi.

  İRANLI KÜRTLER PEŞMERGEYE DESTEK İÇİN İÇİN CEPHEDE

 Kadın ve erkek Peşmergeleriyle Naweran Cephesi'ne gelen İran'a muhalif  Kürdistan Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yezdanpenah, yaptığı açıklamada, IKBY'li Peşmergeler'e destek vermek için  çatışmalara katıldıklarını söyledi.Terör örgütü DEAŞ, iki buçuk yıldan uzun bir süredir, çoğunlukla  Hristiyan ve Ezidilerin yaşadığı söz konusu kasabayı elinde tutuyor.

MUSUL KENT MERKEZİNE 10 KİLOMETRE

Peşmerge'yle Musul kent merkezi arasındaki mesafe 10  kilometreye kadar düştü.   Ninova Ortak Operasyonlar Komutanlığı'nda görevli Albay Gazi Salih, "Naweran ve Başika cephelerindeki Peşmerge güçleri  aynı noktada bir araya geldi. Bu güçler şu anda kasabayı kontrol etmek için ortak  bir şekilde topyekün saldırıda." ifadelerini kullandı.

Peşmerge güçlerinin iki cepheden "Musul Vadisi'nde" birleşmesi DEAŞ'ın  kasaba içerisindeki gücünü zayıflatacaktır." diyen Salih, "Kendilerini savunacak  lojistik desteklerinin kalmaması, örgütün hızlı bir şekilde bozguna uğratılmasını  sağlayacaktır." dedi.

Çatışma bölgesindeki Peşmerge komutanlarından edinilen bilgilere göre,  Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Özel Kuvvetler (Zerevani), çoğunlukla  Hristiyan ve Ezidilerin yaşadığı Başika'yı kurtarmak için şu ana kadar 10  kilometre ilerleme kaydetti.

Peşmergelerin aynı noktada birleşmesi, kasaba içerisindeki  militanların Musul kent merkezi ile bağlantısının kesildiğini ve kuşatılmaya  başlandığını gösteriyor.

BAŞBAKAN'DAN FLAŞ AÇIKLAMA

Başbakan Binali Yıldırım Afyonkarahisar’daki AK Parti kampının ardından bir araya geldiği basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Peşmerge’nin talebi üzerine Başika kuşatmasına Türk topçularının atış desteği verdiğini söyledi.  Başbakan Binali Yıldırım, Türk topçusunun Başika kuşatmasında Peşmerge’ye atış desteği verdiği yönünde çıkan haberlerin sorulması üzerine, “Doğrudur. En kısa cevap bu. Peşerge güçler Başika kasabasını DEAŞ’tan temizlemek için harekete geçtiler ve bizim Başika üssündeki askerlerimizden, oradaki unsurlarımızdan yardım istediler. Biz de oradaki topçularla, tanklarla, fırtına obüslerle destek veriyoruz” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55