,
  • BIST 9057.89
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C

TMMOB'dan cami hazımsızlığı

TMMOB'dan cami hazımsızlığı
​Batman’da halk, bazı STK’lar ve siyasi partilerin aylar süren ısrarlı talepleri sonucunda Esentepe’ye cami yapılmasına karar verildiği bilinmesine rağmen TMMOB'un buna karşı çıkması halkın inanç ve değerlerine düşmanlık olarak yorumlandı.

Batman’da STK etiketli Demokrasi Platformu ve TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu, verdiği kimi demeçlerde Batman halkının Esentepe’ye cami gibi bir taleplerinin olmadığını iddia etti.

Halkın, STK’ların aylar süren ısrarlı talepleri sonucunda Esentepe’ye cami yapılmasına karar verildiği bilinmesine rağmen bu çevrelerin her fırsat ve ortamda cami hazımsızlıklarını ortaya koyan açıklamalar yapmaları, halkın inanç ve değerlerine düşmanlık olarak yorumlandı.

Esentepe’ye cami projesi Batman halkının ve ildeki STK, siyasi partiler ile esnafın yoğun talebi üzerine hayata geçirildi. Yıllar süren ısrarlı talepler üzerine resmiyet kazanan cami projesi inşaatına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayından geçtikten sonra yakın zamanda başlandı. Tüm bunlara rağmen Demokrasi Platformu ve TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu, söz konusu alana cami yapılmasına karşı çıktı.

Kentin camiler konusunda ciddi yetersizliklere sahip, camilerin çoğunun merdiven altı camiler olduğu İl Müftüsü Turgut Erhan dâhil herkes tarafından dillendirilirken, ne zaman bir cami yapımı söz konusu olsa bu kesimlerin aleyhte kampanya başlatması tepkiye neden oluyor.

Halkın, STK’ların, siyasilerin cami konusundaki talepleri yerel ve ulusal basında geniş yer bulmuştu. Vatandaşlar özellikle Esentepe’ye cami konusunu ısrarla gündeme getirmişlerdi.

Malum çevrelerin, halkın böyle bir talebinin olmadığını, "Esentepe’ye cami Diyanet’e rant sağlar" iddiası hem Diyanet’e yönelik sol çevrelerin düşmanlığının bir tezahürü olurken hem de kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir algı olarak karşımıza çıkıyor.

İlim Yayma Cemiyeti’nden iddialara cevap

Demokrasi Platformunun açıklamasına tepki gösteren İlim Yayma Cemiyeti Batman Şube Başkanı Davut Okçu, Esentepe’ye cami talebinin halktan ve STK’lardan geldiğini söyledi.

Okçu, "Biz STK’lar olarak uzun süredir halkımızın bu talebini dillendirmekteydik. Yoğun talepler üzerine Esentepe’ye cami ve külliye kararı alındı. Kesinlikle halk ve STK’lar olarak bu bizim talebimiz." dedi.

Halk ve STK’lar defalarca cami talebinde bulunmuştu

Daha önce çeşitli vesilelerle halkın ve STK’ların bu konudaki talepleri haberlere konu olmuştu. "Esentepe’ye Cami İstiyoruz" başlığıyla daha önce yayınlanan haberde vatandaşlar cami taleplerini dile getirmişlerdi.

Yine basın kuruluşları aracılığıyla Esentepe’ye cami isteyen çok sayıda STK mensubu olmuştu.

Konuyla ilgili açıklama yapan HÜDA PAR İl Başkanı Davut Şahin, "Bir an önce bu caminin ve kompleksin temelinin atılmasıyla projenin başlatılmasını istiyoruz. Bu anlamda Vali beye halkımız adına çağrıda bulunuyoruz. Bu projeyi bir an önce başlatın. Projeler oluşturuldu yıkımlarda yapıldı, artık daha fazla bekletilmesine gerek yok. Halktan da ciddi bir beklenti var. Halkın büyük bir kesiminin desteği var bu proje konusunda." diye konuşmuştu.

Mustazaflar Cemiyeti Batman Şube Başkanı Feyzi Aydın da şunları söylemişti: "400 bini aşkın nüfusa sahip Batman merkezde onlarca camiye daha ihtiyaç var. Nüfusu milyonlara ulaşan şehirlerde camilerimiz, kendisinden beklenen fonksiyonlarını yeterince icra edememektedir. Bu nedenle dini ve sosyal fonksiyonlarıyla toplumun farklı kesimlerine hizmet sunacak bir cami modelinin geliştirilebilmesi her geçen gün ehemmiyetini artırmaktadır. Bu anlamda Esentepe’ye yapılacak cami büyük bir boşluğu dolduracaktır."

Esentepe’ye cami inşa edilmesinin önemli olduğunu aktaran Anadolu Gençlik Vakfı Şube Başkanı Lokman Özkan, "İnşallah hem belediyemiz hem de müftülüğümüz ortak bir şekilde Esentepe’de bizim sembolümüz olacak olan bir cami inşa ederler. Aslında Esentepe’nin kendisi Batman için bir sembol. Böyle bir yerde camii inşa edilmesi gerçekten çok iyi olur. Batman halkını sevindirir, onları mutlu eder." ifadelerini kullanmış, cami yapımına destek vermişti.

Daha önceki açıklamasında Esentepe’ye yapılacak caminin Batman’ı temsil edeceğini ifade eden Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Hamit Ergin, "Batman için çok büyük bir ihtiyaç olduğu halde zaman zaman Esentepe Camisini gündeme taşıyoruz. Esentepe'de cami projesini faaliyete koyma imkânı doğmuş ve zemin hazırdır. Dolayısıyla bir an önce bu projenin faaliyete geçirilmesini özellikle mülki idarede yetkililerinden istiyoruz. Batman'a yakışacak, Batman'ın siluetini temsil edecek bu cami inşallah hem hayırlara vesile olur hem de yüzyıllarca Batman'ı temsil edecek ve Batman bu camiyle anılacak." diye konuşarak duygularını aktarmıştı.

MÜSİAD Batman Şube Başkanı Suad Özdemir ise şunları söylemişti: "Esentepe çok güzel bir proje. Ülkenin ve şehrimizin Müslüman olduğunu göz önüne alırsak, bu proje vatandaşlarda bir şevk uyandırdı. Yöneticilerden istirhamımız artık bu proje halkın kursağında kalmasın. Vatandaşların heyecanı taze iken o işe başlanılması, başlanmışsa halk ile paylaşılması gerekiyor." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55