,
  • BIST 8728.32
  • Altın 2240.582
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.1296
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 15 °C

​TCMB Bekle Gör Politikasına Devam Edebilir

​TCMB Bekle Gör Politikasına Devam Edebilir
Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör “ TCMB’nin yarınki toplantıda faiz oranlarını değiştirme ihtimalinin düşük olduğunu ancak, toplantı metninde ileriye dönük verilecek mesajların önemli olduğunu ifade etti.

Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör “ TCMB’nin yarınki toplantıda faiz oranlarını değiştirme ihtimalinin düşük olduğunu ancak, toplantı metninde ileriye dönük verilecek mesajların önemli olduğunu ifade etti.

Gözgör açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yarın faiz kararını açıklayacak. TCMB’nin faiz oranlarında değişiklik yapmasını beklemiyoruz ancak, toplantı metninde ileriye dönük verilecek mesajlar takip edilecek. Özellikle enflasyon oranının zirveyi gördükten sonrası gerilemeye başlaması, döviz kurunda yaşanan oynaklığın azalması TCMB’nin ilerleyen dönemde geç likidite penceresinde faiz indirimlerine zemin hazırladığını ifade edebiliriz.

Enflasyon oranı yaz aylarında gıda fiyatlarında yaşanabilecek baz etkisi nedeniyle gerilemeye devam edebilir. Aynı zamanda Döviz kurunda oynaklık azalmış gibi görünüyor. Tüm bu gelişmeler faiz indirimlerini desteklese de TCMB’nin ne zaman böyle adım atacağı önemli olacak. Mevcut durumda TCMB, bir süre daha bekle gör politikasına devam ederek enflasyonda yaşanan düşüşün kalıcı olmasını bekleyebilir. Bu yüzden bu toplantıda merkez bankası faiz oranlarında değişiklik yapmayabilir.

Amerika Merkez Bankasının (FED) bilanço küçültme sürecine yönelik mesajları ve faiz oranlarına yönelik beklentileri TCMB’nin atacağı adımlarda etkili olmayı sürdürebilir. Mevcut durumda merkez bankasının repo ihalesi açmayarak bankaları geç likidite penceresine yönlendirmeye devam ettiğini görüyoruz. Bu politikanın bir süre daha devam edebilir. Öte yandan TCMB Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyetinin yüzde 11.90 seviyelerindeki seyri devam ediyor. TCMB bu toplantıda faiz oranlarında değişiklik yapmasa da makro ekonomik görüntü ve küresel gelişmeler izin vermesi halinde yıl içinde geç likidite penceresinde faiz indirimleri gerçekleşebilir. Yarın gerçekleştirecek toplantı buna yönelik mesajlar verilip verilmeyeceği açısından önem taşımaktadır.


 

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55