,
  • BIST 9524.59
  • Altın 2495.87
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 16 °C

Tahran’dan İslam ülkelerine Filistin çağrısı

Tahran’dan İslam ülkelerine Filistin çağrısı
İslam Ülkeleri Parlamentolar Birliği Filistin Komitesi, İran’ın başkenti Tahran’da toplandı.

İslam Ülkeleri Parlamentolar Birliği Filistin Komitesi ve İslam ülkeleri Parlamentolar Birliği Troykası eş zamanlı olarak İran’ın başkenti Tahran’da toplandı.

İran’ın başkenti Tahran’da gerçekleşen ve dönem başkanı sıfatıyla açılışı yapan İran meclis başkanı Ali Laricani, İslam ülkelerinin, Filistin ve Kudüs konusunda güçlü ve kararlı duruş sergilemeleri gerektiğini söyledi.

Bazı İslam ülkelerinin Kudüs’ün işgalcisi siyonist rejim ile siyasi, iktisadi ilişkiler içinde olduğunu hatırlatan İran meclis başkanı Ali Laricani,  İslam ülkelerinin Filistin karşısında ortak hedeflerle hareket etmesi gerektiğini söyledi. 

Laricani; “Amerika’nın, bölgedeki siyasi kaosdan yararlanarak, Kudüs’ü siyonist rejimin başkenti olarak resmen tanıyarak, büyükelçisini Kudüs’e taşımaya çalışıyor. Bu konuyu bu kadar basit bir mesele olmadığını göstermemiz lazım. Hatta bu yolla, Filistin meselesinde geri adım attırmaya çalışıyorlar, buna izin verilmemesi lazım” diye konuştu.

“İslam ülkeleri sahib potansiyleri açısından ABD’ye karşı direniş gösterebilirler ve göstermeliler”

İslam ülkelerinin ortaya koydukları tavırların yerinde fakat yetersiz olduğunu belirten Laricani, “İslam ülkeleri sahib oldukları imkân ve potanseyilleri dikkate aldığımızda bundan daha çok işler yapabilirler. İnsan kaynakları açısından, zengin enerji kaynakları bakımından,  güvenlik ve askeri potansiyleri açısından ABD’ye karşı direniş gösterebilirler ve göstermeliler” ifadelerini kullandı.

Uzlaşmanın hiç bir zaman mucize gerçekleştirmeyeceğini dile getiren ve direnişi ciddiye almak gerektiğini hatırlatan İran meclis başkanı Ali Laricani, İslam ülkelerinin sahib oldukları imkân ve potansiyelleri iyi değerlendirmeleri ve Filistin meselesinde ortak hareket etmeleri gerektiği vurgusu yaptı.

“Trump tarafından alınan bu karar çok ciddi sonuçları da beraberinde getirecektir”

İslam ülkeleri parlamentolar birliğinin gelecek dönem başkanlığını üstlenecek olan Irak meclis başkanı Ceburi de, Trump’ın seçim propagandalarında dile getirdiği ABD büyükelçiliğinin telaviv’den Kudüs’e nakledeceği yönündeki sözlerini yerine getirmeye çalıştığını, ancak alınan bu kararın çok ciddi sonuçları da beraberinde getireceğini söyledi.

Ceburi, Arap Ve İslam ülkelerinin Filistin meselesini öncelikli meseleleri olarak görmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

“ABD’nin kararı İslam dünyasına hakarettir”

İslam Ülkeleri Parlamentolar Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç ise ABD’nin siyonist rejimin başkentinin Kudüs olduğunu resmen kabul eden kararının İslam dünyasına hakaret olduğunu kaydederek, “İslam ümmeti, Filistin ve Kudüs meselesine çok hassas yaklaşıyor. Kudüs meselesi başka meselelere benzemez. ABD kararının bölge ve uluslararası alanda İslam dünyası genelinde olumsuz etkileri olmuştur ve olacaktır” diye konuştu.

İslam Ülkeleri Parlamentolar Birliği Filistin Komitesi üyesi İran, Irak, Mali, Endonezya, Senegal, Somali, Gana, Türkiye, Filistin ve Ürdün’den parlamento heyetlerinin katıldığı toplantıda, Türkiye’yi AK Parti milletvekili Orhan Atalay ile Tahran’daki Türkiye büyükelçisi temsil etti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55