,
  • BIST 9104.98
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C

Suudi ile Katar arasında sınırlar yeniden açılıyor

Suudi ile Katar arasında sınırlar yeniden açılıyor
​Katar ile diplomatik ilişkilerini 2017'den beri kesen Suudi Arabistan, kara, deniz ve hava sınırlarını bu akşam itibarıyla açacak. Türkiye'nin Dışişleri Bakanlığı da kararı memnuniyetle karşıladı.

Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır Muhammed es-Sabah, yaptığı açıklamada, Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed El Sani ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile birer telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini aktardı.

Es-Sabah, görüşmelerin ardından Suudi Arabistan ile Katar arasındaki kara, deniz ve hava sınırlarının bu akşam itibarıyla açılması için anlaşmaya varıldığını kaydetti.

Es-Sabah, ayrıca iki ülke arasındaki sorunların çözümü için uzlaşıya varıldığını da sözlerine ekledi.

Dışişlerinden açıklama

Türkiye'nin Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklama yaparak karardan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Katar ile Suudi Arabistan arasında kara, deniz ve hava sınırlarının bu akşam itibarıyla açılmasına yönelik alınan kararı memnuniyetle karşılıyoruz.

Bu gelişme, Körfez bölgesinde Haziran 2017’den bu yana devam eden ihtilafın çözüme kavuşturulmasına yönelik önemli bir adım teşkil etmektedir.

Başta Kuveyt olmak üzere, yürüttükleri arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık faaliyetleriyle sözkonusu kararın alınmasına katkı sağlayan uluslararası aktörlerin çabaları takdire şayandır.

Temennimiz, bu ihtilafın, ülkelerin egemenliklerine karşılıklı saygı temelinde kapsamlı ve kalıcı çözüme kavuşturulması ve Katar halkına yönelik diğer müeyyidelerin de bir an önce kaldırılmasıdır.

Körfez İşbirliği Konseyi'nin stratejik ortağı olan ve Körfez bölgesinin güvenlik ve istikrarına büyük önem atfeden ülkemiz, bu istikametteki tüm çabaları desteklemeyi sürdürecektir."

Körfez Krizi

Müslüman Kardeşler ve HAMAS yetkililerinin zorunlu olarak ikamet ettiği Katar'a yönelik Suud rejimi öncülüğünde 2017'de başlatılan siyasi taarruz İslam coğrafyasında yeni bir kriz oluşturmuştu.

"Körfez veya Katar Krizi" diye adlandırılan süreçte ABD ve işgalci siyonist rejimin yeni planlarını icra eden Suud rejimi bölgede var olan istikrarsızlığı daha büyük kaosa çevirecek adımlar atmıştı.

Suudi'nin yanı sıra Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Libya ve Maldivler Katar ile diplomatik ilişkileri kesme kararı aldıkları gibi hava sahalarını, karasularını ve limanlarını da Katar'a kapatmıştı.

Katar'ın, Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olması ve İran konusundaki dengeli tavrı nedeniyle hedef alındığı yorumlarını beraberinde getirmişti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55