,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 19 °C

Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye dönemeyen işçiler yetkililerden yardım bekliyor

Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye dönemeyen işçiler yetkililerden yardım bekliyor
Türkiye'den Suudi Arabistan'ın Cidde kentine çalışmak için giden 195 inşaat işçisi, Suudi rejiminin izin vermemesi sebebiyle ülkelerine geri dönemediklerini belirterek yetkililerden yardım talebinde bulundu.

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde bulunan ve yapımı Türkiye firması olan DY Yapı tarafından üstlenilen Rawabı Al Hicaz şantiyesinde çalışan Türkiye vatandaşı 195 işçi, Covid-19 sebebiyle işlerin durduğunu ve evlerine dönmek istemelerine rağmen, Suudi yetkililerin izin belgesi vermedikleri için geri dönemediklerini ifade ettiler.

İnşaatta zor şartlar altında sağlıksız koşullarda kaldıklarını belirten işçiler, Türkiye Başkonsolosluğu ile iletişime geçmelerine rağmen bir netice alamadıklarını söylediler. Firma sahibi Üzeyir Yandım her ne kadar işçileri için uçak ve bilet ayarlasa da Suudi yetkililerin kefil istemesi sebebiyle Türkiye'ye dönüş yapılamıyor.

"Firma Arap yetkilileri suçlarken, Suudi rejimi de kefil ayarlamayan firmayı suçluyor"

İşçiler adına konuşan Tanju Işıksoy, "Bizler Arabistan'ın Cidde kentinde DY Yapı şirketinde çalışan işçileriz. 21 gündür burada tutuluyoruz. Ülkemize dönmek istiyoruz. Firma sahibi ile yaptığımız görüşmede ülkemize dönebilmemiz için gerekli işlemleri yaptıklarını söyledi. Ancak üzerinden 20 gün geçmesine rağmen hala bir adım atılmamıştır. Hatta geçtiğimiz pazartesi günü dönüş için ayarlanan özel uçak iptal edilmiş ve işlemlerimiz tamamlanmasına rağmen tahliyemiz gerçekleşmemiştir. Bize hiçbir açıklama yapmayan firma Arap yetkilileri suçlarken, Arap devleti de kefil ayarlamayan firmayı suçluyor. Kimin suçlu olduğu bizi ilgilendirmez. Biz ülkemize, ailemizin yanına dönmek istiyoruz." dedi.

"Biz Türkiye vatandaşıyız ve ülkemize geri dönmek istiyoruz"

Işıksoy, "Burada kaldığımız şartları herkesle paylaştık. Salgından dolayı her yerde hayat durmuşken bizim için hiçbir önlem alınmıyor. Maske, eldiven tedarik edilmiyor. Banyolarda, lavabolarda deterjan hiçbir zaman dolu değil. Yemekhanede dip dibe yemek yiyoruz. Bunları defalarca söylememize rağmen hiçbir şey yapılmadı. Ailelerimizin bizden daha endişeli olduğunu görüyoruz. Bizler sağ-salim eve dönmeyi bekliyoruz. Firma sahibi, bizim modern köle olduğumuzu ve Suudi yetkililerin imza atmadan eve dönemeyeceğimizi beyan etmiştir. Buradan tüm yetkilileri göreve çağırıyoruz. Biz Türkiye vatandaşıyız ve ülkemize geri dönmek istiyoruz." diye konuştu.

"Bizi köle olarak görüyorlar"

 İşçilerden Hayrullah Yerdeler ise, "Bizim buradaki sorunumuz işçi vizesi olduğu için kefil imzası olmadan çıkamıyoruz. Bizi köle olarak görüyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Cidde Konsolosu, Cidde'deki şantiyemize geldi ve bize yardımcı olamayacaklarını söyledi.  Şantiyede sağlıklı koşullarda kalamıyoruz. 3 metrekare odada 6 kişi kalıyor. Banyolar, lavabolar, tuvaletler iç içe.  Hiç bir sağlık güvencemiz yok. Yaklaşık 6 aydır buradayız. Alın terimiz olan hakkımızı alamıyoruz. Buradan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a sesleniyoruz! Biz nasıl ki zor günde devletimizin yanında olduysak sizin de zor günümüzde yanımızda olmanızı istiyoruz. Burada çalışan bir arkadaşımız kalp krizinden vefat etti. Onu dâhi ailesine teslim etmediler. Buradan tüm yetkilere sesleniyorum! Yardıma ihtiyacımız var." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55