,
  • BIST 9135.11
  • Altın 2324.136
  • Dolar 32.3652
  • Euro 34.9554
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 17 °C

Suriyeliler: "Bizim asıl düşmanımız Amerika’dır"

Suriyeliler: "Bizim asıl düşmanımız Amerika’dır"
ABD'nin Suriye kararından sonra bir araya gelerek birlik beraberlik mesajları veren Suriyeli Kürd ve Arap Aşiret liderleri, Suriye halkının asıl düşmanının ABD olduğunu söylediler.

Suriye’deki Kürdlerin, Türkmenlerin ve Arapların asırlardır kardeş olduğuna dikkat çeken Suriyeli Kürd ve Arap Aşiret liderleri, Suriye halkının asıl düşmanının ABD olduğunu söyledi.

ABD'nin Suriye kararından sonra aşiret ve kabile liderleri, 2 gün önce Halep'e bağlı Azez ilçesinde düzenlenen toplantı ile bir araya geldiler. Toplantıda bir araya gelen Suriyeli aşiretler ve kabileler, tüm dünyaya birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik olası bir askeri operasyonu ve ABD’nin Suriye’den çekileceğini açıklamasının ardından düzenlenen toplantı ile bir araya gelen Suriyeli aşiretler, yayımladıkları ortak bildiride de Suriye’nin toprak bütünlüğüne vurgu yaptılar.

Emperyalist ABD'nin Suriye'den sözde çekilme kararını ve Suriyeli aşiretler ile kabilelerin Azez'de bir araya geldiği toplantıyı İLKHA'ya değerlendiren Kürd ve Arap Aşiret liderleri, tüm Suriye halkının kardeş olduğunu ve asıl düşmanlarının ABD olduğunu söylediler.

Toplantıya Suriye’nin Halep kentindeki Suriyeli Kürdleri temsilen katılan Aktivist Muhammed Temo, Suriye’deki Kürdlerin, Türkmenlerin ve Arapların asırlardır kardeş olduğunu, artık kendi ülkelerinde huzur içerisinde yaşamak istediklerini söyledi.

"Hiç kimse vatanının dışında yaşamak istemez"

Bütün Suriyelilerin bir an önce kendi ülkelerine dönmelerini ve huzur içerisinde kendi ülkelerinde yaşamalarını istediğini belirten Temo, "Kararımız bütün Suriye halkının kararıdır. Kararımız zülüm ve zorbalık altından kurtulmaktır. Terör örgütlerini aramızdan çıkarmaktır. Evinden edinmişleri tekrar evlerine geri getirmektir. Halkımız, mallarından ve mülklerinden edinip, çadırlarda yaşamaya mecbur kaldılar. Bazıları Avrupa’ya göç etmek zorunda kaldılar. Hiç kimse vatanının dışında yaşamak istemez." dedi.

"Herkes kendi evine dönsün istiyoruz"

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik düzenleyeceği olası operasyonu desteklediklerini belirten Temo, "Artık vakit geldi, Türkiye devleti bize yardım etti. Fırat bölgesine operasyon düzenleyecek. Suriye halkının, tüm Kürdlerin, Arapların ve Türkmenlerin istekleri birdir. Hepsinin istekleri başarıdır. İçimizden teröristlerin çıkıp kalmamasıdır ve herkes kendi evine dönsün." ifadelerini kullandı.

"SDG hem Kürdleri hem de Arapları zorbalık ile esir almış"

PYD/YPG’nin kontrolü altında bulunan bölgelerde ve bölge halklarına baskı yaptığını belirten Temo, "Çıkmak isteyenler var ama suç onların boyunlarında da var. Bunlar milleti sevindirmek için isteklerini yerine getirmek için gelmemişler. SDG hem Kürdleri hem de Arapları zorbalık ile esir almış, kendi halkını zorbalık altına almışlar. Evet, sayıları çoktur ve Fırat’tan Kamışlıya kadar olan bölge SDG’nin kontrolü altındadır. Arap, Kürd ve Türkmen aşiretlerin tümünü esir almışlar." şeklinde konuştu.

"Neden YGP üç yıldır Kobani’dedir?"

Temo, "Onlar geminin batacağını biliyorlar, batmadan önce de kendilerini çıkarmak istiyorlar. Bir ayağını karaya bıraksalar ya da daha yüksek bir gemiye bıraksalar, toplu olarak batmalarından daha iyidir şeklinde düşünüyorlar. Şu anda teröristlerin eli altında oldukları için seslerini çıkartamıyorlar. Eğer teröristlerin eli altından kurtulsalar, kendiniz göreceksiniz nasıl millet evine dönecekler. Üç yıl önce DEAŞ Kobani’ye girdiğinden beri halk oradan çıkmış. DEAŞ çıktıktan sonra YPG Kobani’ye döndü. Neden YGP üç yıldır Kobani’dedir? Fakat halen millet çadırlardadır. Bunların nedenleri vardır. Millet yurduna dönmek istemiyor. Çünkü bu örgütler halen vardır." diye konuştu.

"Çocukları zorla askere götürüyorlar"

PYD/YPG’nin güçlü olduğu yerlerde halka zulüm ettiğini anlatan Temo, "Birincisi düşünceni özgürce söyleyemezsin. Arap halkıyla ve Esed rejimine karşı savaşamazsın. Hiçbir işini yapamazsın, gidip onlara cezasını ödemen lazım. Çocukları zorla askere götürüyorlar. Kızlarını ve oğullarını zorla götürüyorlar. Halk kötü bir durum içindedir. Tabi ki de eğer biri gelip destek verirse ve ‘sizi kurtaracağız’ derse bunu kabul edecekler." diye belirtti.

"Tarihten beri birlikteyiz, gelecekte de beraber olacağız"

Suriye’deki Kürdlerin, Türkmenlerin ve Arapların asırlardır kardeş olduğuna dikkat çeken Temo, şunları söyledi:

"Amacımız; Arap arkadaşlarımızla beraber olduğumuzu söylemektir. Tarihten beri birlikteyiz. Gelecekte de beraber olacağız. Çocuklarımız birlikte büyüsünler. Türkiye’ye de sesleniyoruz; bize bir arkadaş gerekiyor. Bize destek vermeleri lazım. Arkamızda olup bizi korusunlar. Memleketimize geri dönebilelim."

"Bu zulümden kurtulmak istiyoruz"

Suriye’deki aşiretlerin daha önce de İstanbul ve Mersin’de buna benzer toplantılar düzenlendiğini, ancak bu kadar geniş kapsamlı olmadığını belirte Temo, "Fakat onların pek faydası yoktu. Sadece halkı birbirine yaklaştırıyordu. Bugün biz Fırat’ın doğusuna bir operasyon gerçekleşmesini bekliyoruz. Buraya görüşlerimizi sunmaya gelmişiz. Türkiye olsun hangi komşu devlet olursa olsun bize destek verip bu zulümden kurtulmak istiyoruz." dedi.

Toplantıya Suriye’nin Afrin kentinden katılan Afrin Aşiret Liderlerinden Azad Osman da ABD’nin şimdiye kadar hiçbir zaman kimseye ebedi dostluk yapmadığını ve hiç kimsenin ABD’ye bel bağlamaması gerektiğini vurguladı.

"Amacımız; herkese kardeş olduğumuzu bildirmektir"

Azez’de bir araya gelen aşiretlerin, dünyaya bir mesaj vermek istediği için bir araya geldiklerini anımsatan Osman, "Bugün Suriye'deki aşiretler toplanmak için buraya geldiler, buradaki toplanma amacımız; herkese kardeş olduğumuzu bildirmektir. Suriye'deki bütün insanlar kardeştir. Biz demokratik bir Suriye istiyoruz. Biz eskiden beri beraber yaşıyoruz, bu birlikteliğimizin devam etmesini istiyoruz. Bu birlikteliğin demokratik bir ruhla devam etmesi isteğimizdir. Birlikte demokratik bir devlet inşa etmek istiyoruz. Bugünkü toplantı olumlu bir adım. Bugünkü toplantıda Arap, Kürd ve Türkmen aşiretlerinin ekseriyeti yer aldı. Bundan dolayı bu olumlu bir adım, isteğimiz olumlu sonuçların ortaya çıkmasıdır. Biz istiyoruz ki; Suriye'nin demokratik bir devlet olmasıdır ve ilerleyen zamanlarda Suriye'de teröristlerden temizlenmesidir. Bir olalım ve rejimi ortadan kaldıralım. Suriye'de terörist gruplar kalmasın, özgür ve demokrat bir devleti birlikte inşa edelim." dedi.

"PKK teröründen kurtulmak istiyoruz"

"Kürd, Türk ve Arap hepimiz ortağız, biz istiyoruz ki Suriye hepimizin olsun," diyen Osman, şöyle konuştu:

"Afrin teröristlerden temizlendikten sonra eskiden orada yaşayanlar geri döndüler. Ama bizim bazı isteklerimiz var. Fakat imkânlardan dolayı gerçekleştiremiyoruz. Fakat şu anki durumumuz eskiye nazaran daha iyi ümit var. Gelecekte daha iyi adımlar atılacaktır. Hepimiz kardeşiz, bizler burada demokratik bir Suriye'nin inşası için toplandık. Biz Afrinli Kürdler, YPG den çok büyük zarar gördük. Gençlerimizi ölüme götürdüler, okullarından ettiler. Bundan dolayı onların elinden birçok zulüm gördük. Bizler istiyoruz ki; Türkiye teröristleri sınırdan uzaklaştırırsın, PKK teröründen kurtulmak istiyoruz."

"Biz ne Rusya'ya ne de Amerika'ya güvenmiyoruz"

ABD’nin şimdiye kadar hiçbir zaman kimseye ebedi dostluk yapmadığının altını çizen Osman, "Seninle işi bittikten sonra seni bir kenara atacaktır. Bundan dolayı biz Amerika'ya bel bağlamamışız. Amerika şu an işini bitirdi, istediğine ulaştı ve şu anda Suriye'den çekilecek. Fakat bu çekilme kökten olmayacak, başka bir bölgeye doğru olacak. Fakat bu çekilme bizim için iyi olacak. Çünkü Amerika’nın çekilmesi ile diğer terörist grupları da bölgeden çekilecek. Eğer biz Suriye halkı olarak bir olursak ümit varım ki; demokratik bir Suriye inşa edebiliriz. Biz ne Rusya'ya ne de Amerika'ya güvenmiyoruz. Çünkü bu tecrübe ile sabittir. Amerika uçakları birçok insanımızı öldürdü. Aynı şekilde Rusya uçakları da birçok insanı öldürdü, onların gurur duyulacak bir tarihi yoktur. Bundan dolayı sonuna kadar hiç kimseyle dost olmazlar." ifadelerini kullandı.

Toplantıya Suriye’nin El-Bab kentinden katılan Didar Aşiret Liderlerinden Ramazan Cemil Bozan da Suriye halkının asıl düşmanının ABD olduğunu belirtti.

"Bizim asıl düşmanımız Amerika’dır"

"Bizler Müslümanız ve bu topraklar bizim topraklarımız" diyen Bozan, "Buradaki toplanma amacımız; birlik ve beraberliktir. Biz Türk, Kürd ve Araplar hepimiz biriz, bizlerin isteği düşmanları buradan temizlemek ve halkımızı korumaktır. Allah'ın izniyle başarılı olacağız. bizim içeride ve dışarıda bir çok düşmanımız var. Amacımız; birlik olmak beraberliğimizi sağlamaktır. Kürd, Türk ve Arapların arasında hiçbir fark yoktur. Bize karşı plan kurallara karşı bir olmalıyız. Bu YPG’lilerin hepsi dışarıdan geldiler, Amerikalılar ve israilliler onlara hizmet ediyorlar. Bizler Müslümanız ve bu topraklar bizim topraklarımız. Bizler istiyoruz ki bu topraklarda hep beraber yaşayalım,  bizim asıl düşmanımız Amerika’dır."

Suriye’nin asıl sahiplerinin ülkelerinden zorla göç ettirildiğini belirten Arap Aşiret Liderlerinden Saleh El-Handevi de bu savaşın Suriye halkı üzerinde çok derin izler bıraktığını söyledi.

"Bu toprakların asıl sahiplerinin dönemi başlamıştır"

Rakka’nın ve Suriye’nin diğer bölgelerinin artık gerçek sahiplerinin olacağını ifade eden Handevi, "Sonunda Rakka şehri asıl sahiplerinin oluyor. Kandil destekçisi YPG/PYD bölücü çetelerinin zulümleri son buluyor. Bu toprakların asıl sahiplerinin dönemi başlamıştır." dedi.

"Bu toprakların asıl sahipleri olarak huzur ve güven için çalışmalıyız"

Bu toprakların asıl sahiplerinin göçe zorlandığını ve binlercesinin de mağduriyetler yaşadığını belirten Handevi, "Bu insanları bu enkazın altından kurtarmamız lazım. Şimdiye kadar bu mağduriyeti yaşayan insanlara hiçbir şey yapamadık. Rakka kenti şu anda sağlık ve eğitim açısından güvenli değil. Biz aşiret reisleri olarak bu tür etkinliklerle el ele vermemiz lazım. Şu anda 40 yıl gerilemiş durumdayız. Bu yüzden bizler bu toprakların asıl sahipleri olarak huzur ve güven getirmek için çalışmalıyız. Bizler bu konuda çalışacağız. Bu toprakları özgürleştirmek ve bölücü çeteleri buradan uzaklaştırmak ve göç edenleri topraklarına geri dönmelerine yardımcı olmak için Türkiye halkı ve hükümetinden destek bekliyoruz. Aynı zamanda cezaevlerindeki tutuklu bayan ve erkek kardeşlerimiz içinde çaba sarf edeceğiz. Zalim Esed’i yıkmak içinde mücadelemiz devam edecek." diye konuştu.

"Suriye’yi yeniden inşa edecek Suriyelilere ihtiyacımız var"

Arap Aşiret Liderlerinden Naimi Aşireti yetkililerinden Usame El-Ömer de "Başta şunu ifade edeyim; bizler toprak bütünlüğüne önem veriyoruz ve toprağımızın bölünmesine karşıyız. Bizimle bu konuda beraber hareket etmek isteyenlerle yardımlaşabiliriz. Bizim bu konularda etkili olarak çalışacak ve Suriye’yi yeniden inşa edecek Suriyelilere ihtiyacımız var." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Filistin işgal rejimi ile yapılan anlaşmaları gözden geçirecek

Filistin işgal rejimi ile yapılan anlaşmaları gözden geçirecek

Filistin işgal rejimi ile yapılan anlaşmaları gözden geçirecek

Filistin işgal rejimi ile yapılan anlaşmaları gözden geçirecek

Filistin işgal rejimi ile yapılan anlaşmaları gözden geçirecek

Filistin işgal rejimi ile yapılan anlaşmaları gözden geçirecek

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55