,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2240.804
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1533
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 15 °C

Suriyeli öğrencilere MEB müfredatı

Suriyeli öğrencilere MEB müfredatı
Gaziantep'te "Suriyeli Çocukların Türkiye Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi" kapsamında " düzenlenen çalıştayda, Suriyeli öğrencilere MEB müfredatı uygulanması kararı alındı.

Türkiye'ye göç etmek zorunda kalıp eğitimlerine burada devam eden Suriyeli öğrencilerin MEB müfredatına tabi olmasına karar verildi.

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) AB Projesi çerçevesinde başlattığı, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ile Bilim Eğitim Kültür Araştırmaları Merkezinin (BEKAM) birlikte gerçekleştirdiği "Suriyeli Çocukların Türkiye Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi" kapsamında "Arapça Öğretim Program ve Materyal Geliştirme Çalıştayı" düzenlendi.

Çalıştayda Türkiye ve Suriyeli 50 akademisyenle çok sayıda MEB yetkilisi görev aldı.

Suriyeli çocukların seçmeli olarak okuyacağı derslerin müfredatının belirlenmesi amacıyla düzenlenen çalıştayda, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye göç eden Suriyeli çocukların, geçici eğitim merkezlerinin yerine MEB'e bağlı okullarda eğitimlerine devam edeceği belirtildi.

Önümüzdeki üç yıl içinde geçici eğitim merkezlerinin aşama aşama kapatılarak bütün çocukların MEB'e bağlı okullarda eğitimlerine devamıyla Türkiyeli öğrencilerin müfredatına tabi olması hususunda fikir birliğine varıldı. Suriyeli öğrencilerin istedikleri takdirde seçmeli olarak kendi dil ve kültürlerini içeren dersleri de alabilecekleri ifade edildi.

İsteyene seçmeli Arapça dersi verilecek

Suriyeli çocukların, 16-20 Ocak tarihleri arasında istedikleri takdirde kendi dil, kültür ve geleneklerini öğrenebilmeleri için ders içerikleri hazırlanmak üzere müfredat çalıştayı yapılacağı, proje kapsamında 2 ve 12'nci sınıf öğrencileri için Arap Dili, 9 ve 12'nci sınıf öğrencileri için Arap Edebiyatı, 6 ve 7'nci sınıf öğrencileri içinse Arap Halk Kültürü dersleri okutulmak üzere ders müfredatı hazırlanacak.

MEB Müşaviri Haydar Şahin ve İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete'nin konuyla ilgili görüşlerini paylaştığı çalıştayda, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Gaziantep'e yerleşen yükseköğrenim çağındaki Suriyeli gençlere üniversite olarak kucak açtıklarını söyledi.

GAÜN Türkçe Eğitim Öğretim Merkezi (TÖMER) aracılığıyla Gaziantep'in yanı sıra bölge illerdeki binlerce Suriyeli çocuğa Türkçe eğitim verdiklerini belirten Rektör Gür, YÖK'ün Suriyeli öğrencilerin eğitiminde koordinatör üniversite olarak belirlediği GAÜN'ün, Türkiye'de en fazla Suriyeli gencin yükseköğrenimini üstlenen üniversite olarak ayrıcalık taşıdığını dile getirdi.

Gür, "Şu anda toplam bin 662 Suriyeli gencimiz üniversitemizin çeşitli bölümlerinde eğitim alıyor. Bu kapsamda kadim bir geçmişi bulunan ve Türkiye'nin en kaliteli mühendislerini yetiştiren fakültelerden birisi olan Mühendislik Fakültesi'nde 501 Suriyeli gencimiz mühendislik için eğitiliyor. Suriye'nin ekonomisini yönetecek 130 gencimiz ise İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde eğitimlerini sürdürüyor. Üniversitemizde altmış doktor, 17 diş hekimi adayı öğretim görüyor. İlahiyattan mimarlığa, Güzel Sanatlar Fakültesi'nden, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'ne kadar hemen tüm fakülte ve yüksekokullarımızda Suriyeli öğrencilerimiz Türkiye'deki arkadaşlarıyla eşit şartlarda en iyi eğitimi alıyor." dedi.

"218 gence Arapça eğitim veriyoruz"

Mimarlık, biyoloji, elektrik-elektronik mühendisliği, ilahiyat, inşaat mühendisliği ve sınıf öğretmenliği gibi programları açarak 218 gence Arapça eğitim imkânı sunduklarını sözlerine ekleyen Gür, "Bu öğrencilerimizin tamamına yakını Suriyelidir. Gerek Arapça programlar gerek diğer fakültelerde de eğitim verdiğimiz Suriyeli öğrenci sayımız yaklaşık bin 800. Bu eğitim yılında Makine Mühendisliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyoloji, Tarih, Matematik, İktisat, Uluslararası Ticaret ve Lojistik ile Arapça programlarına öğrenci alacağız. Şu bir gerçek ki Suriye'de savaş mutlaka bitecek ve ülke yeniden kurulacak. Yükseköğretimde verdiğimiz bu desteğin yanı sıra üniversite ve başkanı olduğum Hür Akademisyenler Derneği (HAKAD) olarak bundan sonraki süreçte de Suriyeli çocuklarımızın eğitimi için gerekli tüm destekleri vermeye hazırız." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55