,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 18 °C

Sudan'daki protestolarda ölenlerin sayısı 37'e yükseldi

Sudan'daki protestolarda ölenlerin sayısı 37'e yükseldi
Sudan'da devam eden hükümet karşıtı gösterilerde bir haftada en az 37 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

​Ekonomik sıkıntılar sebebiyle geçen hafta Salı günü başlayan Sudan'da ki hükümet karşıtı gösterilerde ölenlerin sayısı 37'ye yükseldi.

Protestocuların başkent Hartum'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayına yaklaşmasını engellemek için polisin gerçek mermi, gaz bombası ve plastik mermi kullandığı belirtilirken, Uluslararası Af Örgütü gösterilerde şimdiye kadar 37 kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin de yaralandığını raporladı.

Ülkedeki birçok sivil örgütten protestolara katılım çağrısı yapılırken, göstericilerin dile getirdikleri taleplerin en başında Sudan cumhurbaşkanı El-Beşir'in ülkenin başından ayrılması olduğu belirtildi.

Yerel medya kaynaklarına konuşan ve adını vermek istemeyen Sudanlı bir protestocu bu durumdan bıktıklarını, artık kaybedecek bir şeyleri kalmadığını ve eve dönmeyeceklerini söyledi.

"Protestoların ülke geneline yayılmasından sonra Beşir ekonominin kötü olduğunu yeni hatırladı." diyen protestocu, Beşir'in halkı değil, konumunu koruma derdine girdiğini dile getirdi.

Protestoların başlamasından sonra ilk defa Pazartesi günü Sudan'ın El-Gezira şehrinde bir okul açılışında konuşan Cumhurbaşkanı El-Beşir, "Dış düşmanlarımızın gündemlerine hizmet eden bazı paralı askerler, ülkemizi sabote etmek için bazı malların eksikliğini istismar ediyorlar." sözlerini sarf etmişti.

Sudan'da devam eden protestoların geçen Salı günü ülkenin kuzeydoğusundaki Atbara şehrinde haftalardır devam eden ekmek yokluğundan başladığı belirtiliyor.

Ekmek kıtlığı ve yakıt fiyatlarının üç katına çıkması sebebiyle Atbara'da başlayan protestolar, ülke geneline yayılarak El-Beşir ve hükümetine karşı dönüşmüş durumda.

Ekonomik sıkıntılardan kaynaklı başlayan protestoların şimdiye kadar 15 şehre yayıldığı, başkent Hartum'da ise protestocuların Cumhurbaşkanlığı Sarayına yürümeye çalıştıkları gelen bilgiler arasında.

Öte yandan Sudan'daki ekonomik sıkıntıların sebebi olarak Güney Sudan'ın ayrılması olarak gösteriliyor. Güney Sudan'ın kendisinden ayrılmasıyla en önemli gelir kaynağı olan petrol rezervlerinin 3'te 2'sini kaybeden Sudan, ekonomik olarak sıkıntılar yaşamaya başladı.(İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55