,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2318.134
  • Dolar 32.3415
  • Euro 34.9033
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 15 °C

Su sorunu bulunan köye güneş enerjisi paneli

Su sorunu bulunan köye güneş enerjisi paneli
Yıllardır su sorunu olan Bitlis'in Tatvan ilçesine bağlı 300 hanelik Sarıkum (Zixak) köyünde, açılan sondaj kuyusu ile çıkarılan suyun dağıtımı için 265 bin TL'lik güneş enerjisi paneli kuruldu.

Bitlis'te yıllardır su sorunu bulunan Sarıkum köyünde açılan sondaj kuyusundan çıkarılan suyun dağıtımı için güneş enerjisi paneli kuruldu.

Güneş enerjisi panelinin kurulumu için köyde düzenlenen açılış programına katılan Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, açıklamalarda bulundu.

Ustaoğlu, "Tatvan ilçemize bağlı Sarıkum köyümüz yıllardır su sorunu çeken ve sondaj ile yani terfili sistem ile içme suyu ihtiyacını karşılayan bir köyümüzdür. Tabi, bunun enerji maliyeti çok yüksekti. Bu anlamda köyümüzün de ekonomik olarak bunu kaldıracak gücü yok. Çünkü ortalama aylık 5 bin TL civarında enerji sarfiyatı oluyordu. Maalesef, terfili sistemle 2 depodan suyun basılmasının enerji maliyeti çok yüksekti. Özel idare ve köylere hizmet götürme birliğimizin imkânları seferber edilerek kurulan bu güneş enerjisi paneli, köyümüzün içme suyu sıkıntısını giderme anlamında güzel bir çalışma. Bunu yaklaşık 25 gün önce faaliyete soktuk. Günlük ortalama 200 kilovatlık enerji üretimi yapılmaktadır." dedi.

Kent açısından önemli olan bu uygulamayı başka köylerde de yapacaklarını bildiren Ustaoğlu, şunları söyledi: "İnşallah 8 köyümüzde de terfili sistemle içme suyu ihtiyacını karşılıyoruz. Bunun enerji maliyeti çok yüksek oluyor. Bundan sonra diğer köylerimizde güneş enerjisiyle elektrik üretimi tesislerini ilimize kazandırma noktasında çalışmalarımız olacak. İlimiz, güneş oranı açısından Türkiye'de ilk 3'lerde yer alıyor. Özellikle Tatvan, Ahlat, Adilcevaz ve Van Gölü Havzası'nın böyle bir potansiyeli var. Enerji sektöründe yapılacak bu tip çalışmalarla bizim de gerek ülke ekonomisine gerekse de ilimiz ekonomisine katkı sunma noktasında bundan sonraki süreçte de çalışmamız olacak."

"Birinci önceliğimiz bu sistemleri kurmaktır"

Kurulan tesisin maliyetinin 265 bin TL olduğunu sözlerine ekleyen Ustaoğlu, "Hesaplamalarımıza göre, köylünün yıllık olarak cebinden çıkan bedel 60-70 bin TL civarı. Yaklaşık 4 yıl içerisinde kurulan bu tesisle bunu amorti etmiş oluyoruz. Bu da sevindirici bir durum. Bizim şu an birinci önceliğimiz içme suyu anlamında bu sistemleri kurmaktır. Bizim Van Gölü Havzası çok verimli ve potansiyeli yüksek arazilerdir. Çiftçimizin de maalesef sulamadaki enerji maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklanan birtakım sıkıntıları var. Gerek içme suyu sıkıntısı çeken köylerimizin ihtiyaçlarını karşılaması gerekse de tarımsal amaçlı sulamada kullanılmasına yönelik birtakım çalışmalarımız olacak. Tarımsal amaçlı sulamada vatandaşlarımızın kendi arasında koordinasyon ve iş birliğinin olması lazımdır. Katkı sunan herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55