,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C

“Su Elçileri Projesi” tamamlandı

“Su Elçileri Projesi” tamamlandı
Avrupa Birliği ile ortaklaşa finanse edilen “Su Elçileri Eğitim ve Farkındalık Artırma Teknik Destek Projesi”nin kapanışı gerçekleşti.

Çevre ve su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğini sağlamak konusunda toplumdaki farkındalığı artırmak amacıyla yürütülmekte olan ve Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Su Elçileri Eğitim ve Farkındalık Artırma Teknik Destek Projesi”nin tamamlanmasını takiben kapanışı geniş katılımlı bir tören ile yapıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sözleşme makamı olduğu; Millî Eğitim Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve TRT’nin faydalanıcı oldukları projenin kapanışına Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Dağdeviren, TRT Genel Müdür Yardımcısı Tuncay Yürekli, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Müsteşar François Begeot, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Millî Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Orhan Erdem katıldı.

Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Dağdeviren yaptığı konuşmada, proje kapsamında gerçekleştirilen çizgi film, bilgisayar, kutu oyunları, GençSEM çalışmalarınınprojenin amaçladığı farkındalığın artırılmasındaçok başarılı olduğunu ifade etti. Dağdeviren “Bu proje ile geleceğin teminatı olan çocuklarımızın suyun önemini kavrayarak emin adımlarla geleceğe güvenle bakmamızı sağlayacaklarını düşünüyorum. Kurumsal anlamda da bu projeye ve devamı olacak projelere katkımız devam edecektir” dedi.

TRT Genel Müdür Yardımcısı Tuncay Yürekli ise “TRT olarak projenin içinde bulunmaktan memnuniyet duyuyoruz. Devlet kurumlarının bir araya gelerek bu kadar anlamlı bir projeyeimza atması ayrıca mutluluk verici. Projenin devamına da katkı vereceğimizi vurgulamak isterim. Önümüzdeki 23 Nisan etkinliğimizin de ana temasını su ve Su Elçileri olarak belirlemeyi planlıyoruz. Bunun da ayrıca bu proje kapsamında gerçekleştirdiğimiz farkındalık çalışmalarına katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Müsteşar François Begeot, projenin geleceğe sağladığı katkı sebebiyle önemli olduğunun altını çizdi. Projenin çocuklar, gençler ile farkındalık yaratmak olmak üzereiki önemli unsuru içerdiğini belirtti.“Su olmayınca hayat da yok, temiz hava olmadan da yaşayacağımız zorluklar ortada. Gelecek için bugün mümkün olan çabayı göstererek tedbirler almalıyız.Bunun için de tüm toplumlar ortak hareket etmeli. Bunun yanı sıra bireysel olarak da sorumluluklarımız var. Hepimizin çevre üzerinde bir su ayak izimiz var bunu da unutmamalıyız.Herkes bu bilinçle çalışırsa işte o zaman bir fark yaratabiliriz, çünkü tüm hayatımız suya bağlı” dedi. Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye çevre konusunda desteklemeye devam edeceğini de sözlerini de ekledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan“1900’lü yıllardan bugüne kadar dünya nüfusu 5 kat arttı” dedi. Nüfus artışına bağlı olarak refah seviyesinin de artmasıyla suyun tüketimi başta olmak üzere dünya üzerinde artan tüketim seviyesine de dikkat çeken Ceylan, “Geleceği şimdiden düşünmek, tedbirler almak zorundayız. Ülkemiz olarak çevreyi önemsiyor bu kapsamda önce çocuklar ve gençler sonrasında ise tüm toplumda su tüketiminde farkındalığı artırmayı amaçlayan bu projebaşarılı bir şekilde hayata geçirilmiştir” dedi.

 

 

Millî Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Orhan Erdem“Suyun hem ülkemiz hem coğrafyamız için öneminin farkındayız, çevre bilincini her kademede yaratmaya, anlatmaya çalışıyoruz” dedi. Bireylere çok küçük yaşlardan itibaren çevre bilinci kazandırılması gerektiğini ve bu eğitimin ailede başlayıp okulda devam ettiğinin altını çizdi. Bu bilincin geliştirilmesi için başta öğretmenler olmak üzere öğrencilere de gerekli eğitimin verildiğini söyleyen Erdem proje kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı’nın 19 il 114 okulda pilot uygulamalarının başarı ile devam ettiğini vurguladı.

Projenin kapanış merasiminde resim, afiş (poster), hikâye alanlarını kapsayan dokuz kategoride “Su Elçileriyiz Suyun Bekçileriyiz” yarışmasında dereceye giren ilkokul ve ortaokul öğrencilerine ödülleri verildi.

Kapanışa ayrıca proje boyunca 1. ve 2. Genç Su Elçileri Meclisi’nde görev yapan ve Avrupa Birliği ülkelerindeki su ve çevre konularında ilgili kurumların çalışma prensiplerini ve işleyişlerini öğrenebilmeleri, çalışmaları yakından takip edebilmeleri ve yapacakları çalışmalar için deneyim kazanmaları için Fransa ve Belçika’ya çalışma ziyareti gerçekleştiren Genç Su Elçileri Meclisi üyeleri de katıldı.

“Su Elçileri Eğitim ve Farkındalık Artırma Teknik Destek Projesi” kapsamında 10 aylık maratonda proje kapsamında hedeflenen tüm sonuçlara ulaşıldı: 

Türkiye’deki üç pilot su havzasını temsilen 52 üniversite öğrencisi ile Genç Su Elçileri Meclisi açıldı. Meclis Komisyon çalışmalarını gerçekleştirdi. GençSEM üyeleri Fransa ve Belçika’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyaretleri ile su ve çevre konularında ziyaret edilen ilgili kurumların çalışma prensiplerini ve işleyişlerini inceledi. Meclis olarak “su kaynaklarının verimli kullanılması” ve “çevre koruma” alanlarında yapacakları çalışmalar için deneyim kazanıldı. GençSEM ikinci kez toplanarak proje boyunca yaptıkları çalışmaları değerlendirdi ve kurumsallaşma yönünde öneriler geliştirdi. Kendi bölgelerinde geliştirecekleri projelere ilişkin projenin mantıksal çerçevesi hakkında bilgi alarak, kendi geliştirecekleri projelerini sunmak üzere hazırladılar. GençSEM üyeleri ayrıca kanaat önderleri ile buluşturuldu.

 

Faydalanıcı Kurumların kaynak kişilerine Eğitici Eğitimi Programı uygulandı. Eğitim Programı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden 40, Milli Eğitim Bakanlığından 45 personelin öğretim kapasitelerinin artırılması ve becerilerinin geliştirilmesi sağlandı. Eğitimleri tamamlanan toplamda 85 personel tarafından üç pilot havzada40.000 kişiden fazla hedef gruplar su ve çevre konusunda bilgilendirildi.

 

Türkiye genelinde okul öncesi, ilk ve ortaokullarda kurulan “Su Elçileri Kulüpleri”nde faaliyetlerini sosyal aktivite olarak yürütecek 114 öğretmenin kaynak kişi olarak eğitilmesisağlandı.

 

Proje kapsamında Su Elçileri web sitesi www.suelcileri.org ve GençSEM haber portalıwww.sumeclisi.org oluşturuldu.

 

www.suelcisi.com adresi altında Su Elçileri Web TV ve Web Radyo açıldı.

 

Sanatçı Kadir Çöpdemir ile “Konumuz: Sudan Sebepler” başlığı altında uzman konukların da katılımıyla Muğla, Konya, Trabzon ve Ankara’da farkındalık yaratmak için sahne gösterileri gerçekleştirildi.

 

Muğla-Köyceğiz, Konya-Beyşehir, Trabzon-Uzungöl ve Ankara’da Oryantiring Federasyonuyla Su Elçileri Oryantiring Yarışmaları gerçekleştirildi. Ankara’daki yarışmaya oryantiring alanında dünyadaki en başarılı takımlar arasında yer alan ve her disiplinde Dünya Şampiyonlukları bulunan İsveç Oryantiring Milli Takımı da katıldı.

 

Okul öncesi ve ilköğretim çocuklarına yönelik olarak hazırlanan 39 bölümlük 3 boyutlu “Su Elçileri” animasyon çizgi film serisi TRT Çocuk kanalında yayınlanmak üzere hazırlandı.

 

Ulusal televizyon kanallarında gösterilmek üzere kendi alanlarında dünya şampiyonları olan sporcuların yer aldığı “Sporcular” kamu spotunun yanı sıra “Su Ayak İzi” ve “Çocuklar” olmak üzere 3 kamu spotu çekildi.

 

Proje faaliyetlerini de içeren 3 bölümlük TRT kanallarında yayınlanmak üzere Su Elçileri Belgeseli yapıldı.

 

TRT-Çocuk Dergisi için proje konseptine uygun 250 bin adet ek ve Su Elçileri çizgi film karakterlerinin olduğu çıkartmalar hazırlandı. TRT Çocuk Dergisi ve ekleri pilot havzalardaki ilköğretim okullarına ücretsiz dağıtıldı.

 

Suyun verimli kullanımı konusunda okul öncesi ve ilköğretim eğitim programları incelendi ve raporlandı. Pilot havzalarda seçilen ilköğretim okullarında “Su Elçileri Kulüpleri” kuruldu ve faaliyete geçirildi. Bu bağlamda, ilk defa Su Elçileri kulüp yönergesi olarak bir sosyal kulübün yönergesi hazırlandı.

 

Su Elçileri Kulüpleri’nde kullanılmak üzere bilgi kartları üretildi ve dağıtıldı. Ayrıca yaş gruplarına uygun kutu ve bilgisayar oyunları geliştirildi. Dramalar yazıldı.

 

Temel Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştirilen “Su Elçileriyiz Suyun Bekçileriyiz” yarışması ile öğrencilerin “çevrenin korunması ve suyun verimli kullanımı”na ilişkin bilinç ve farkındalığı artırması amacıyla düzenlendi.

 

Suyun sürdürülebilir olarak kullanımı ve çevre koruma farkındalığı ile ilgili okul öncesi ve temel eğitim programları hakkında bilgi edinmeleri için faydalanıcı kurumlardan temsilcilerin katılımı ile  İsveç’e çalışma ziyareti gerçekleştirildi.

 

Çevrenin korunması ve suyun verimli kullanımına ilişkin geniş kitlelerde farkındalık yaratmak amacıyla twitter, instagram, facebook ve youtube gibi sosyal medya araçları, proje sosyal medya stratejisi doğrultusunda geliştirilmiş ve #suelcileri #waterambassadors #eğitim #farkındalık #ABprojesi #su #water #cevre #environment gibi hashtag’ler ile etkin olarak Proje faaliyetlerinin, proje iletişim stratejisi doğrultusunda ulusal ve yerel medya kanallarında “haber” olarak yeralması sağlanmıştır.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55