,
  • BIST 9729.68
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 29 °C

Sosyal medyada olmayanların da bilgileri toplanıyor

Sosyal medyada olmayanların da bilgileri toplanıyor
Facebook skandalı ile birlikte kişisel veri güvenliği konusu yeniden alevlendi. Pek çok kullanıcı çözümü Facebook üyeliğini iptal etmekte buldu. Ancak sanal ortamda kalındığı sürece izinsiz kişisel veri kaptırmamak mümkün değil.

Geçen haftaya damgasını vuran en önemli iki konudan biri Rusya-ABD arasındaki savaş ihtimali diğeri ise Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in Kongre'deki sorgusuydu. Genç CEO, şirketinin kontrolünde bulunan kullanıcı verilerini gerektiği gibi korumadığı ve bu verileri usulsüz olarak üçüncü şirketlere aktardığı gerekçesiyle ifadeye çağrıldı. Yapılan son açıklamalarla birlikte III. Dünya Savaşı şu an için gündemden düşmüş gibi görünüyor. Ancak insanlık için en az kadar tehlikeli olan sosyal medya hâlâ gereken ilgiyi görmüyor. Bu Kongre'nin iki kanadında yaşanan sorgulamasında da tekrarlandı. KONGRE VIZ GELDİ Şirketin CEO'su Mark Zuckerberg, Senato ve ABD Temsilciler Meclisi'nin Enerji ve Ticaret Komitesi'nde verdiği ifadelerde baskı altında kalmak bir yana adeta gövde gösterisi yaptı. Kongre'nin her iki kanadında da yaklaşık 100 senatör tarafından toplam 10 saat sorgulanan Zuckerberg istediği sorulara yanıt verip istemediklerini savuşturarak çok fazla zorlanmadan paçayı kurtarmayı başardı. Sorgunun Zuckerberg tarafından bu kadar kolay geçmesinin farklı nedenleri olabilir. Ancak sorgu esnasından dikkat çeken en önemli unsur senatörlerin konu hakkındaki bilgisizlikleriydi. Öyle ki bazı senatörlerin Facebook hesaplarının silinmesi halinde tüm sorunun çözüleceği gibi tamamen saf bir düşünceye sahip olduğu görüldü.

TEKNOLOJİ DÜNYASINDA KİM KİME AİT?

İnsan eline en yakın robot eli

STRATEJİK BİRLEŞMELER

Oysaki başta sosyal medya şirketleri olmak üzere teknoloji şirketleri son 10 yılda öylesine konsolide bir yapılaşmaya gitti ki artık kuruluşların etki alanının nereden başlayıp nerede bittiğini kestirmek imkânsız hale geldi. Bir şirketin uygulamasını kullanmaktan vazgeçmek veya üyeliği silmek herhangi bir sorunu çözmüyor. Kullanıcı sosyal medya başta olmak üzere internet ortamında kaldığı sürece bilgileri izinsiz olarak toplanmaya devam ediyor. Facebook, Google, Amazon, Apple ve Microsoft gibi sektörün önde gelen şirketleri son dönemde yaptıkları stratejik satın almalarla faaliyet alanlarını genişletmeyi başardı. Sosyal medya örneğinde kalacak olursak Instagram, WhatApp veya Messenger kullanan bir sanal dünya insanı aslında farkında olmadan Facebook'un çatısı altında hareket ediyor. Expedia ise turizm ve seyahat alanında sanal dünyada faaliyet gösteren önemli pek çok adresi satın alarak aslında tek adres olma yolunda ilerledi. Benzer durum Google, Amazon ve Apple için de geçerli.

İnsan eline en yakın robot eli

KÜRESEL DÜZENLEME GEREKLİ

Şimdi sayfanın önemli bir bölümünü oluşturan ve üzerinde çok sayıda şirketin logosunun bulunduğu grafiğe iyice bakın. Tabii bu arada bu şirketlerle ilgisi olan daha binlerce şirketin olduğunu da hatırlatmak gerekir. Hepsinin ortak noktası ise bu şirketlerin tamamının kullanıcı bilgisi toplaması ve elde ettikleri bilgileri ilişkilendirerek kullanıcılar hakkında daha net resimler elde etmeleri. İşin garip olan tarafı ise tüm sistemin kullanıcı bilgisi etrafında dönmesine rağmen kullanıcıların kendi bilgileri üzerinde herhangi bir kontrole veya hakka sahip olmamaları. İnternetin geleceği ve kullanıcıların da kişisel haklarının yok sayılmasını engellemek için sektörün regüle edilmesi büyük bir zorunluluk haline geldi. Eğer bu olmazsa Mark Zuckerberg gibi daha pek çok CEO'nun parlamentoların karşısına geçip yasa yapıcılarla dalga geçmesine şahit oluruz.

Sosyal medyada olmayanların da bilgileri toplanıyor

■ ABD'li tüketici hakları derneği ACLU'nun yaptığı araştırmalar Facebook'un sadece üyelerinin değil Facebook'a hiç üye olmamış kullanıcıların da bilgilerini topladığını gösterdi.

■ Buna göre Facebook üyesi olmayan biri hakkında detaylı dosya oluşturmanın iki yolu bulunuyor. Bunlardan ilki sistem dışı kullanıcıların bilgilerini sistem içi olan üyeler üzerinden toplamak.

■ Bu şirkete ait olan Instagram üzerinden paylaşılan çok sayıda fotoğraf veya yine şirkete ait olan bir diğer uygulama WhatsApp ile yazılan mesajlardan veya doğrudan Facebook üzerinden paylaşılan içerikler yardımıyla toplamak.

■ Ayrıca kullanıcıların cep telefonu üzerinden Facebook'u kullanmaları durumunda yazılımın tüm telefon rehberi ile birlikte eposta adreslerini de kaydediyor olması henüz Facebook üyesi olmayan kişilerle üye olanlar arasındaki ilişkilerin analiz edilebilmesini sağlıyor.

■ Facebook üyesi olmayan birinin verilerine ulaşmanın ikinci yolu ise bu insanların sanal ortamdaki hareketlerini takibe alarak yapılıyor. Şirkete burada en büyük destek ise ‘Beğen' tuşundan (Like) geliyor.
Facebook üyesi olmayan biri bile bu tuşun bulunduğu bir siteye geldiğinde sayfa kullanıcı ziyareti ile Facebook'a detaylı bilgi gönderiyor.

■ Peki şirket Facebook'a üye olmayanların bilgisiyle neden ilgileniyor? Öncelikle bir an önce üye yapabilmek için. Ancak daha da önemlisi kişiler üye olduklarında Facebook yeni üyeler hakkında geçmişe dayanan kapsamlı bilgiye sahip oluyor. Bu da reklam pazarlaması için büyük fırsat sağlıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55