,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C

Sondaj ustası hem karada hem suda gidebilen tekne geliştirdi

Sondaj ustası hem karada hem suda gidebilen tekne geliştirdi
​Batman merkeze bağlı Balpınar beldesinde ikamet eden sondaj ustası Ender Demir, aldığı tekneyi hem karada hem de suda yol alabilmesi için bir sistem geliştirdi.

 

Sondaj ustası Demir, aldığı tekneyi her seferinde 4-5 kişin yardımıyla ve bir arabanın arkasına bağlayarak Dicle Nehri'ne koymanın verdiği meşakkatli ve yorucu hali kendi geliştirdiği ve tasarladığı tekneyi şimdi otomobil olarak da kullanıyor.

Yıllarca sondaj tamirciliğiyle uğraşan Demir hem karada hem de suda gidebilen teknesiyle kimseden yardım almadan tek başına teknesine binip Hasankeyf’e kadar gidip gelebiliyor.

Sondaj ustası hem karada hem suda gidebilen tekne geliştirdi

 

Çevresinden olumlu dönüşler aldığını vurgulayan Demir, geliştirdiği sistemin, ihtiyaçtan doğduğunu ifade ederek, devlet yetkililerinin destek vermesi durumunda sistemini daha da geliştirebileceğini söyledi.

"Her gün başkalarından yardım istemek yerine hem karada hem de suda giden bir tekne yapmak istedim ve başardım" diyen Demir, "Sondaj ve kuyu kurtarma işi ile uğraşıyorum. Teknenin bazı parçalarını hurdadan bazılarını ise sağdan soldan bulup atölyemde birleştirip yaptım. Birçok denemeden sonra şu anda hidrolik teknem dört dörtlük çalışıyor. Hasankeyf baraj suyu beldemize kadar geldiği için bir tekne alma ihtiyacı oluştu. Bende bir tekne aldım. Her gün arabanın arkasına bağlayıp ve en az 4-5 kişinin yardımıyla suya koyup, çıkarmak bayağı zor ve uğraşmalıydı. Baktım ki bu iş böyle olmayacak. Hem karada hem de suda gidebilecek özelliğe sahip bir tekne yapma fikri oluştu. Projemi kafamda tasarladıktan sonra önce bir bot şeklinde yaptım. Ardından tekerlekleri ve diğer mekanizmaları taktıktan sonra içine su girdiği zaman batmaması için ayrıca bir mekanizma ilave ettim. Tekneme evden binip suya girebiliyor, istediğim zaman da rahatlıkla kimsenin yardımını almadan evime gidebiliyorum." şeklinde konuştu.

Sondaj ustası hem karada hem suda gidebilen tekne geliştirdi

 

"Destek verilirse projemi geliştirebilirim"

Yaptığı tekneyle ilgili olumlu dönüşler altığını belirten Demir, projenin tasarımının tamamen kendisine ait olduğunu söyledi.

Demir, "Yaptığım tekne dışardan alınacak yeni bir tekne maliyetinin neredeyse onda birine mal oldu. Benim tekneme benzer bir tekne yurt dışından istemeye veya yaptırmaya kalksanız her halde maliyeti 50 bin ile 100 bin TL arasında olabilir. Devlet bana destek verirse istenilen tasarım ve metrajda yapabilir ve yurt dışından daha uygun maliyete yapabilirim." dedi.

Sondaj ustası hem karada hem suda gidebilen tekne geliştirdi

 

Belde sakinlerinden Suat Demir, "Ender ustanın yaptığı icatlarla şaşkına dönüyoruz. İlk önce kuyu altı görüntülemeyi icat etti. Ondan sonra da hem karada hem de suda giden bir araç yaptı. Ender ustayı her gün şaşkınlıkla izliyoruz." dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55