,
  • BIST 8745.38
  • Altın 2240.79
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1653
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 15 °C

Son dakika haberi: Tahliye başladı! 12 bin kişi...

Son dakika haberi: Tahliye başladı! 12 bin kişi...
2 gün önce planlanan ancak lojistik sıkıntılar yüzünden ertelenen '4 bölge tahliyesi'başladı. İdlib’in kırsalında 2 rejim yanlısı Şii bölge ve Şam’ın kırsalında 2 muhalif Sünni bölgeden yaklaşık 12 bin kişinin tahliye edilmesi bekleniyor.

İdlib’in kırsalında, rejim yanlısı olan ve muhaliflerin kuşatması altındaki Şii Fua ve Kefreyya bölgeleri ile Şam’ın kuzeybatı kırsalında Lübnan’ın sınırına yakın bir bölgede yer alan rejim kuşatması altındaki muhalif Sünni Madaya ve Zebadani bölgelerinin karşılıklı tahliyesine başlandı.


İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, tahliye edilecek kişileri taşıyan otobüslerin hareket etmeye başladığını söyledi.

Al Jazeera muhabirinin edindiği bilgilere göre, Fua ve Kefreyya bölgelerinden yaklaşık 5 bin kişi Halep'e doğru çıktı. Bir Şii kaynak, Fua bölgesinde 60 otobüsün bölgeden çıkmaya başladığını söyledi.

Anadolu Ajansı'na göre de Madaya ve Zebadani'den 2 bin 350 kişi çıkarıldı. Tahliye süreci 2 gün önce başlaması planlanmıştı. Ancak lojistik aksamalar nedeniyle bu süre. Bugüne kadar ertelenmişti.

İdlib’in kırsalındaki rejim yanlısı Şii Fua ve Kefreyya köyleri muhalif Fetih Ordusu, Şam’ın kırsalında muhaliflerin denetimindeki Sünni Madaya ve Zebadani bölgeleri ise Hizbullah ve rejim tarafından kuşatılmış durumda.

Fua ve Kefreyya’dan 8 bin kişinin Halep’e gönderilmesi bekleniyor. Madaya ve Zebadani’den tahliye edilecek kişi sayısı 3800... Söz konusu bölgelerde daha önce karşılıklı tahliyeler gerçekleştirilmişti. Ancak bu seferki tahliye şu ana kadar yapılan en büyük tahliye olacak.

29 Mart 2017’de kararlaştırılan tahliye anlaşması, bir yandan Esed karşıtı Tahrir Şam Heyeti ve Ahrar-u Şam grupları diğer yandan Hizbullah ve İran arasında varılmıştı. Katar, anlaşma için arabuluculuk yapmıştı.

Esir değiş tokuşu ve tutuklulara da tahliye

İki gün önce iyi niyet göstergesi olarak anlaşmanın tarafları karşılıklı esir değiş tokuşu gerçekleştirmişti. Bu kapsamda Fua ve Kefreyya’daki rejim yanlısı güçlerin elinde 19 muhalif esirin Suriye Kızılay’nın denetiminde İdlib’e getirilmişti. Bunun karşılığında muhaliflerin de elindeki bazı esirleri ve 7 cenazeyi teslim etmişti.

Anlaşma kapsamında, Şam’ın güneyinde bazı bölgelerde ateşkes uygulanması ve oraya insani yardımların ulaştırılması ve rejimin hapishanelerinde bulunan 1500 tutuklunun serbest bırakılması gibi maddeler de var. Anlaşmanın maddeleri kademeli bir şekilde ilerlemesi planlanıyor.

İran destekli Hizbullah, 2013 yılından bu yana Suriye’de Esed rejiminin yanında muhaliflere karşı savaşıyor.

Özgür Suriye Ordusu, Adını Şam’ın Fethi Cephesi olarak değiştiren Nusra Cephesi’nin başka muhalif gruplarla birleşerek kurduğu Tahrir Şam Heyeti ve Ahrar-u Şam grubu tarafından onaylanan bu anlaşmaya tepki göstermişr ve bunu zorunlu tehcir yoluyla yapılan demografik değişim olarak nitelemişti.

ÖSO, bu anlaşmanın İran’ın Şam’daki hegemonyasının artmasına hizmet ettiğini öne sürmüştü.

Kaynak: Haber Kaynağı
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55