,
  • BIST 9060.71
  • Altın 2292.356
  • Dolar 32.3135
  • Euro 35.0966
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C

Soğuklar başladı fakat odun ve kömür satıcıları memnun değil

Soğuklar başladı fakat odun ve kömür satıcıları memnun değil
Adıyaman'da odun ve kömür satışı yapan esnaf, dolardaki dalgalanma ve akaryakıta gelen zamların odun ve kömür satışını doğal olarak etkilediğini ifade etti.

Soğuk havalar kendini hissettirmeye başlarken Adıyamanlı odun/kömür satıcıları, şehrin büyük bir çoğunluğunun doğal gaz kullandığı için işlerinin azaldığını, dolar ve zamlardan etkilenen fiyatlardan da kalan müşterilerinin memnun olmadığını belirtti.

Yıllardır odun ve kömür satışı yapan Tahir Yıldız, "Hem dolardaki dalgalanma hem de doğalgazın şehrimize gelmiş olması bizleri olumsuz etkiledi. Devlet tarafından dağıtılan kömürün fakirlere dağıtılmasını istiyoruz. Tespitin çok iyi yapılmasını ve dağıtılan kömürün zengin olanlara verilmemesi gerektiğini söylüyoruz. Kömür piyasası geçen seneye göre bu sene normal seyrindedir. Bir ton kömür bu sene bin 100 liradır. Odun kesilmiş olan 800 lira civarındadır." dedi.

Zamların satışları etkilediğini söyleyen Yıldız, "Mazota gelen zam ve doların yükselmesi bizim satış fiyatlarımızın da değişmesine neden oluyor. Çünkü kömür dolara endekslidir. Dolar bazında alıyoruz, lira hesabıyla satıyoruz. Dolar yükseldikçe fiyatlar da o oranda yükseliyor. Nasıl ki demir ve çimentocular sitesi var belediye bize de bir oduncular sitesi yapsa bizim için de iyi olur." ifadelerini kullandı.

"Oduncu esnafının bitme noktasında"

Doğalgaz kullanımının gittikçe artmasıyla birlikte işlerin iyice durduğunu söyleyen Zeynal Demir, "Oduncu esnafı bitmiş durumdadır. Şu an doğalgaz işlerimizi yüzde 80 etkilemiş durumdadır. Devletin dağıttığı kömürler bizi etkiliyor. Burada 100'ün üzerinde esnaf vardı. Şimdi 25 esnaf kalmış durumdayız. Onlar da bıraktı bırakacak gibi, zar zor ayakta duruyoruz." şeklinde konuştu.

Doların yükselmesi fiyatların yükselmesine neden oluyor diyen Demir, "Odun, kömürün geçen sene doların yükselmesinden dolayı fiyatlar yüksekti. Bu sene fiyatlar daha uygundur. Kömür bu sene bin 100 liradır. Odunun tonu ise 750 lira civarındadır. Şehir merkezi yüzde 80 civarı da doğalgaza geçmiş durumdadır. Şu anda şehrin civar köyleri ufak tefek alışveriş yapıyor. Şuna esnaflık yaptığımız yerin içerisinde 3'üncü Çevre Yolu geçince birçok arkadaşımızın iş yeri yıkıldı. Belediye bize 2 yıldır söz vermiş şehrin dışında daha uygun bir yer yapacak şu an beklemedeyiz. Şu an birçok esnafımızın yeri yoktur." dedi.

"İşlerimiz doğalgazdan dolayı durgundur"

Doğalgazın kendilerini etkilediğini söyleyen Hamit Durur, "Odun kömür fiyatları geçen seneye göre çok fazla değişmedi. Kömür bu sene bin 100 lira odun fiyatı ise 750 lira civarındadır. İşlerimiz doğalgazdan dolayı baya bir durgundur. Biz kömürü dolar bazında alıyoruz. Dolar yükselince fiyatlar yükselir, dolar düşerse fiyatlarımız düşer. Bazı vatandaşlar dolar düştüğünde odun, kömür fiyatlarının düşmediğini söylüyor eğer takip ederlerse fiyatları düşürdüğümüzü görecekler." ifadelerini kullandı.

Oduncu esnafının şehrin içerisinde olmaması gerektiğini dile getiren Duru  "Şu anda bizim burada bulunmamız doğru değildir. Çevre yolunun üzerindeyiz. TIR geldiği zaman yol kapanıyor. Araçlar kuyruk oluyor. Şehrin içerisine olduğumuz için odun kesme makinasının sesi komşuları rahatsız ediyor. Odunlarla beraber yılan ve haşereler geliyor. Bundan dolayı oduncu pazarını şehir dışında uygun bir yere taşınması lazımdır." dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55