,
  • BIST 9524.59
  • Altın 2493.495
  • Dolar 32.5458
  • Euro 34.6981
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 18 °C

Sobacılar dertli!

Sobacılar dertli!
Diyarbakırlı sobacıları, sobacılık mesleğinin yok olmaya yüz tuttuğundan dert yandılar.

Kış mevsiminin yaklaşması ve havaların soğumasına rağmen soba satışlarında umduklarını bulamadıklarını belirten Diyarbakırlı soba satıcıları, sobacılık mesleğinin yok olmaya yüz tuttuğunu ifade ettiler.

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesi Sobacılar Çarşısı’nda bulunan soba imalatçısı esnaflar, soba satışlarında umduklarını bulamadıklarını belirterek, sobalara ilginin eskisi gibi olmadığını ve sobacılık mesleğinin yok olmaya yüz tuttuğunu ifade ettiler.

Sobacılık mesleğini babasından devraldığını söyleyen Sobacılar Çarşısı’ndaki n esnaflardan Ramazan Mondan, geçmişte zenaatkarların gayr-i müslim olduğunu ve babasının ilk Müslüman sobacı olduğunu belirtti.

Mondan, “Daha önce memlekette sobacılar, bakırcılar, kalaycılar, hemen hemen hepsi gayr-i müslimdi. Müslüman esnaf yoktu, çıraklık ve kalfalık yapıyorlardı. Biz de babamızdan sonra mesleğe devam ediyoruz.” dedi.

Eskiden sanatın ve sanatkarın bir kıymetinin, bir değerinin olduğunu söyleyen Mondan, kış mevsiminde soba, diğer zamanlarda ise ocak başı, davlumbaz ve havalandırma borusu gibi malzemelerin üretimini yaptıklarını belirtti.

Çocukluk zamanında sobacılar çarşısında bulunan 50 civarındaki esnafın müşterilere soba yetiştiremediğini söyleyen Mondan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şehrin doğalgaz ve kalorifer kullanmasından dolayı satışlarımız düştü. Satışlarımız eskiye nazaran yok denilecek kadar azaldı. Daha önce Diyarbakır, Batman gibi çevre illere ve ilçelerine satış yaparken şimdi ise sadece Diyarbakır’da 3-5 yere satış yapabiliyoruz. Eskiden bir sobada yüzde 10-15’lik bir karımız vardı. Şimdi ise biz 2-3 lira karla soba satışı yapıyoruz. 10 kuruş karla boru satıyoruz. 50 kuruş karla kova satmaya çalışıyoruz. Şu anki durumda kazancımız, dükkânın kirası ve işçilerin masrafı ile  baş başa gidiyor.”

Soba kullanan kesimin düşük gelirli vatandaşlar olduğunu belirten Mondan, Diyarbakır’da yaşanan olaylardan dolayı Sur ilçesinde yaşayan düşük gelirli halkın evlerini terk etmek zorunda kalmasından dolayı kendilerinin de etkilendiğini dile getirdi.

Mongan son olarak, “ Geçen seneye kadar sattığımız malzemeleri almak için gelen müşterilerimizin araçları rahatlıkla Gazi caddesine gelebiliyordu. Fakat iki senedir güvenlik nedeniyle araçların buraya alınmaması da satışlara olumsuz yönde etki yapıyor. Sadece biz değil, bütün esnaf bu konuda mağdur oluyor. Bu konuda emniyete ve kaymakamlığa müracaatlarımız da oldu fakat henüz bir cevap alamadık.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55