,
  • BIST 9524.59
  • Altın 2484.08
  • Dolar 32.5023
  • Euro 34.683
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 18 °C

Siyasi tutuklular dehşet verici şekilde bedensel istismara hedef oluyorlar

Siyasi tutuklular dehşet verici şekilde bedensel istismara hedef oluyorlar
Uluslararası Af Örgütü’nün (UAÖ) Mısır’da siyasi gerekçelerle gözaltında tutulan veya tutuklanan kişiler hakkında yeni bir araştırma yaptı.

Uluslararası Af Örgütü, Mısır’da siyasi gerekçelerle gözaltında tutulan veya tutuklanan kişilerin tek kişilik hücrelerde senelerce süren sürelerle tecrit edildiklerini ve dehşet verici şekilde bedensel istismara hedef olduklarını söyledi.

Mart 2017 ile Nisan 2018 tarihleri arasında 9 eski mahkûm ve halen cezaevinde tutulan 27 mahkûmun aile üyeleri olmak üzere toplamda 91 kişiyle görüşen UAÖ, Tora Liman Cezaevi, Tora Soruşturma Cezaevi ve Tora 1. Azami Güvenlikli Cezaevi (bilinen ismiyle Akrab cezaevi) de dahil olmak üzere Mısır’daki yedi farklı valilikte yer alan 14 cezaevini inceledi.

Raporda belgelenen 36 mahkûm arasından 20 mahkûm, Tora cezaevi kompleksinde süresi uzatılmış tecritte tutuldu. Bu cezaevleri, güvenlik güçlerinin binlerce kişiyi siyasi suçlamalarla tutukladığı ve gözaltına aldığı valiliklerde yer alıyor.

Araştırmasında, siyasi gerekçelerle gözaltında tutulan veya tutuklanan kişilerin tek kişilik hücrelerde tecrit edildiğini ve bu sürelerin bazı durumlarda senelerce sürecek şekilde ya da belirsiz sürelerle uzatıldığını ortaya koyan UAÖ’nün, “İnsanlığı ezip geçmek: Mısır’daki cezaevlerinde tek kişilik hücre cezasının istismar edilmesi” başlıklı raporu, tecritte tutulan onlarca insan hakları aktivisti, gazeteci ve muhalifin cezaevi gardiyanlarca dövülmek ve başlarının insan dışkısıyla kirletilmiş bir konteynere defalarca sokulması da dahil olmak üzere, dehşet verici şekilde bedensel istismara hedef olduklarını da ortaya çıkardı.

Tutuklulara kasten yaşatılan zihinsel ve bedensel acıların panik atak, paranoya ve uyaranlara karşı aşırı duyarlılık ile konsantrasyon ve hafıza güçlüklerine neden olduğu belirtilen raporda, “Cezaevinde tutulan kişiler haftalarca, 24 saat boyunca hücrelerine kapatılıyor, herhangi bir insanla görüştürülmüyor ve korkunç koşullar altında tutuluyor.” ifadelerine yer verildi.

Tecrit korkutucu bir 'ek' cezalandırma olarak kullanılıyor

UAÖ Kuzey Afrika Kampanyalar Direktörü Najia Bounaim konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Uluslararası hukuk gereğince tek kişilik hücre cezası, yalnızca son çare olarak başvurulabilecek disiplin amaçlı bir önlemdir. Ancak Mısırlı yetkililer bunu siyasi mahkumlar için, korkutucu bir ‘ek’ cezalandırma yöntemi olarak kullanıyor." dedi.

Bounaim, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mısır’da cezaevi koşulları her zaman kötüydü. Fakat bu muameledeki kasti gaddarlık, Mısırlı yetkililerin daha genel anlamda insan haklarını ve insanlık onurunu aşağıladığını gösteriyor.” (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55