,
  • BIST 9151.98
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 17 °C

Şırnak'ta kuraklık tarlalarda etkisini göstermeye başladı

Şırnak'ta kuraklık tarlalarda etkisini göstermeye başladı
Son 50 yılın en kurak kış mevsiminin yaşandığı Şırnak’ta çiftçiler, mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda hükümetten yardım bekliyor.

Kış aylarında yeterli yağışın olmaması ve nisan ayında beklenen yağmurun yağmaması, normalin üzerinde seyreden hava sıcaklığı da kuraklık tehlikesini beraberinde getirdi. Bu yıl yüksek rekolte bekledikleri ekinlerinin kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten çiftçileri şimdilerde ise büyük bir telaş sardı.

Şırnak Süt ve Süt Üreticileri Birliği Başkanı Behmen Yılmaz, çiftçilerin mağdur olduğunu söyleyerek acil olarak Şırnak tarım alanları için acil afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirtti.

Yılmaz, “Şırnak ve ilçeleri son 50 yılın en kurak kış mevsimini geçirdi, Şırnak ve çevre bölgelerdeki çiftçiler, ciddi anlamda mağduriyet yaşamakta. Şırnak'ta kuru tarım yapılan tarlalarda hasadın yüzde 90‘ı yapılamayacak durumda. Artan mazot, gübre, ilaç fiyatları da kuraklığa eklenince çiftçiler zor duruma düşmüş, mağduriyetleri daha da artmıştır. Çiftçiler, hükümetten bankalarda, kredi kooperatiflerindeki borçlarının faizsiz ertelenmesi ve nakdi destek sağlanmasını bekliyor.” şeklinde konuştu.

"Kuraklık baş gösteren bölgelerde acil afet ilan edilmelidir"

Bölgede acil afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini aktaran Behmen Yılmaz, “Son 50 yılın en kurak mevsimini geçirdik. Kış ayında beklediğimiz yağmur yağmadı. Nisan yağmurlarının da yağmaması sonucu ciddi şekilde kuraklık baş gösterdi. Bu konuda çiftçilerimizin Tarım ve Orman Bakanlığından eylem planı hazırlayarak, bölgeyi acil afet bölgesi ilan etmesi, banka ve tarım kooperatiflerinden aldıkları krediyi faizsiz şekilde ertelenmesi ve ürün bazında zararlarının karşılaması beklentileri var.” ifadelerini kullandı.

"Yeni su kanalları açılarak sulu tarım teşvik edilmelidir"

Önümüzdeki yıllarda da kuraklık tehlikesi olabileceğine dikkat çeken Yılmaz,” Kuraklık nedeniyle hayvanlarımız bu yıl erken yaylalara çıkmak zorunda kaldı. Kışlık meralarımızın bu yıl erken kuruması ve artan sıcaklıklar nedeniyle nisan ve mayıs aylarında yaylalara gönderdiğimiz küçük baş hayvanlarımızı bu yıl mart ayında yaylalara göndermek zorunda kaldık. Bölgemiz kuru tarım alanıdır. Yanı başımızda Cizre Barajı var. Tarlalar için yeni su kanalları açılması gerekmektedir. Bu yıl kurak geçti, gelecek yıl aynı mağduriyetlerin olmaması için kuru tarım alanlarımıza su kanalları yapılarak sulu tarıma geçmemiz gereklidir.” dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55