,
  • BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 20 °C

Sırma: "Allah'ın emrettikleri anlatılıyor ve yaşanıyorsa cami camidir"

Sırma: "Allah'ın emrettikleri anlatılıyor ve yaşanıyorsa cami camidir"
Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, "Eğer içinde bulunan imam ve ona tabi olan cemaat, gerçekten Allah'ın emrettiği gibi cemaat olsalar; işte o zaman cami, cami olur, oradakiler de cemaat olur." dedi.

Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, camileri cami yapanın Allah ve Resulünün emirlerinin anlatılması ve yaşanması olduğunu belirterek, siyerin önemine dikkat çekti.

Siirt İl Müftülüğü tarafından Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri çerçevesinde Kültür Merkezi'nde "Mescidin hadimi, Peygamber varisi olmak" konulu konferans verildi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, "Eğer içinde bulunan imam ve ona tabi olan cemaat, gerçekten Allah'ın emrettiği gibi cemaat olsalar; işte o zaman cami, cami olur, oradakiler de cemaat olur." dedi.

Camiler ve din görevlilerinin önemine değinen Sırma, yanlış din anlayışından kurtulmanın tek yolunun, Hazreti Muhammed'in hayatının çok iyi bilinmesinden geçtiğini vurguladı.

Prof. Dr. Sırma'nın yanı sıra konferansa, Siirt Vali Yardımcısı Zihni Yıldızhan, Siirt Üniversite Rektörü Murat Erman, Siirt Müftüsü Ahmet Altıok, Müftü yardımcıları, ilçe Müftüleri daire Müdürleri, Din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

Sunuculuğunu Halit Bin Velit Cami imamı Musa Doğrusever'in yaptığı etkinlik, Yeni Mahalle Cami imamı Macit Çiçek, hocanın okuduğu Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı

"Bu nurlu kervanın bir neferi olmak şereflerin en büyüğüdür"

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından programın açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Ahmet Altıok, "Hazret Peygamberin (sallallahu aleyhi ve sellem) takipçisi, temsilcisi olmak, bu nurlu yolun yolcusu bu nurlu kervanın bir neferi olmak elbette ki şereflerin en büyüğüdür. Kimi temsil ettiğimizin, kimin adına hizmet eteğimizin, nasıl bir davanın hizmetkârı olduğumuzun şuuru ve bilincinde olmalıyız." dedi.

"Müslümanlar Kur'an'ın ve Peygamberin emrine uyduğu sürece yükseleceklerdir"

İslam coğrafyasında Müslümanların yaşadığı sıkıntıları anımsatan Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Müslümanların Kur'an'ı ve Hazreti Muhammed'i takip ettiği zaman yükseldiğine dikkat çekti.

Sırma, "Bugün dünya üzerinde 2 milyar Müslüman var, yani dünyanın 3'te biri Müslüman; ama her tarafta biz Müslümanlar birbirimizi öldürüyorsak burada bir yanlış var demektir. Ya bu Müslümanların inanıyorum dedikleri 'İslam' yanlış bir dindir ya da Müslümanlar yanlıştır. Din doğru olduğuna göre, Kur'an Resulullah (aleyhissalatu vesselam) ile geldiğine göre, demek o doğru; ama bizler yanlışız. Zaten yanlış olmazsak İslam dünyası bu hale gelmezdi. Eğer tarih okursak göreceğiz ki, ne zaman Resulullahın (aleyhissalatu vesselam) emirlerine uymuş ise, o zaman yükselmişlerdir. Ne zaman onu ve Kur'an-ı terk etmişseler de o zaman bu hale gelmişler." şeklinde konuştu.

"Allah ve Resulünün emrettiği İslam anlatılıyor ve yaşanıyorsa orası camidir"

"Camileri değerli kılan içindeki hoca ve cemaattir." diyen Sırma, "Camiler sıradan binadırlar, kubbeleri ve minareleri vardır, peki onları kutsal ve değerli kılan nedir? İçindeki imam ile cemaattir. Eğer içinde bulunan imam ve ona tabi olan cemaat, gerçekten Allah'ın emrettiği gibi cemaat olsalar; işte o zaman cami, cami olur, oradakiler de cemaat olur. Bendeniz 4 defa İspanya, Endülüs'e gittim, orada dünyanın en güzel camisi var: Kurtuba Camisi. Ama o camide namaz kılınmıyor. Müsaade etmiyorlar, o zaman o caminin bir özelliği var mı, yok. Demek ki bir camide Allah'ın ve resulünün emrettiği gibi İslam anlatılıyor ve yaşanıyor ise işte orası camidir." dedi.

"Din görevlileri Peygamberimizin hayatını çok iyi bilmeleri gerekiyor"

Medreselilerin ve imamların Hazreti Muhammed'in hayatını çok iyi bilmesi gerektiğinin altını çizen Sırma, konuşmasına şöyle devam etti:

"Peygamber efendimiz (aleyhissalatu vesselam) için, Allah'u Teâlâ 'Kim bana gelmek istiyorsa, Peygamberi örnek alsın' diyor; ama bugün insanlarımız kimi örnek alıyor? Artistleri, bu cebimizdeki akılsız telefonlarla, şu futbolcuyu, şu artist veya siyasetçileri örnek alıyorlar. 'Ya biraz da Peygamberi, sahabeyi örnek alın, Peygamberi öğrenin' diyeceksiniz ki 'Ya hoca biraz sakin ol' ben nasıl sakin olayım ki, benim bildiklerimi siz de bilseniz! İslam dünyası kan ağlıyor. Gayrimüslimlere neredeyse yalvarır olduk. O halde caminin ve cami imamının çok iyi bilinmesi gerekiyor. Bizim medrese hocaları bana kızacak; ama vallahi korkmuyorum. Şimdi Muş ilinde bir sempozyum düzenlendi, dedim ki bizim medreselerde neden siyer dersi verilmiyor? Siyer Peygamber Efendimizin hayatıdır. Siyer dersi olmadığı için bazı medrese hocaları yanlış yapıyor."

"Allah'a çağırandan daha güzel bir ses yok"

Allah'ın alimlere çok büyük bir sorumluluk yüklediğini ifade eden Sırma, "Allah'u Teâlâ Kur'an'da, 'Bizim kitap vesilesiyle indirdiklerimizi gizleyip söylemeyenler var ya' diyor. Bunu bir bakkal mı gizliyor, hayır. Bakkal bilmez ki hoca bilir; ama kendi menfaatini düşündüğü için bir kısmını okumuyor. Bu ayet boşuna inmedi ki. Gerçeği bilip saklayan hocalar var ya 'Onlar midelerinde ateş yemiş olmaktan başka bir şey yapmamış olurlar.' Nedir o ateş? Cehennem ateşi. Dahası var, Allah müminleri cennete aldıktan sonra onlarla konuşacak; ama Allah bu ayette gerçeği gizleyen hocalarla konuşmayacak ve hiçbir günahlarını da af etmeyecek, kimlerle? Biz hocalarla." şeklinde konuştu.

"Resulullah'ı gören böyle ahlaksız olur mu?"

30 sene önce FETÖ'yü anlattığını fakat kimseye inandıramadığını belirten Sırma, Allah ve resulünün yolunda giden bir kişinin ahlaksız olamayacağını söyledi.

Sırma, "Böyle yaptığımız için FETÖ gibi örgütler çıkıyor. Yahu dilimde tüy bitti; fakat bu FETÖ'yü kimseye anlatamadım, kimse inanmadı. Ben kendisine de dedim, yahu hoca senin tuttuğun bu yol yanlış, sen şeriata, Kur'an'a göre hocalık yapsana. 'Yok, efendim haftada bir Resullullah'ı görüyormuş, falan, Resulullah'ı gören böyle ahlaksız olur mu, bu kadar insanın yuvasını bozar mı? Onun için hocalık çok önemlidir. Bazen kıskanıyorum onları, neden? Çünkü onlar Peygamberin vekilleridirler, Peygamberin meslektaşlarıdırlar. Peygamber ne yapıyordu? Dini tebliğ ediyordu, tabi ki imamlar da müderrisler de böyle. Ama bunun hesabı var. Allah Resulü nasıl yaptı ise bizim de böyle yapmamız lazım." dedi.

"Hocalara düşen önce bu dini doğru öğrenmek"

Sırma, son olarak şunları söyledi: "Suudi emiri gelse burada namaz kıldırsa ben arkasında namaz kılmam. Çünkü Amerika'nın emrinde, Allah'ın emrinde değil. Amerika'nın emrinde olduğu için Müslümanlarla savaşıyor. Zavallı Yemenliler, ben 3 defa Yemen'e gittim ve onlar dünyanın en fakir ve en güzel Müslümanları. Şimdi Suudi, Yemen'deki Müslümanları vuruyor. Trump'a, Avrupa'ya bir şey yapamıyor, zavallı Yemenlilere saldırıyor. Yemenliler açlıktan ölüyorlar yahu. Müslümanlar bu kadar zengin. 30 sene önce yazmıştım bunların uçaklarına da binilmez. Meğer kralın bir uçağı altından yapılmış. Böyle şey olur mu? O halde biz hocalara düşen, önce bu dini doğru öğrenmek, eğri değil ve mutlaka ve mutlaka Resulullah'ın hayatını çok iyi bilmek." (İLKHA)

Cuma Günü'nün Sünnetleri

Cuma Günü'nün Sünnetleri

Cuma Günü'nün Sünnetleri

Cuma Günü'nün Sünnetleri

Cuma Günü'nün Sünnetleri

Cuma Günü'nün Sünnetleri

Cuma Günü'nün Sünnetleri

Cuma Günü'nün Sünnetleri

Cuma Günü'nün Sünnetleri

Cuma Günü'nün Sünnetleri

Cuma Günü'nün Sünnetleri

Cuma Günü'nün Sünnetleri

Cuma Günü'nün Sünnetleri

Cuma Günü'nün Sünnetleri

Cuma Günü'nün Sünnetleri

Cuma Günü'nün Sünnetleri

Cuma Günü'nün Sünnetleri

Cuma Günü'nün Sünnetleri

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55