,
  • BIST 8748.65
  • Altın 2242.596
  • Dolar 32.3344
  • Euro 35.1496
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 15 °C

Şimşek: Şu ana kadar Suriye sınırına 700 kilometre duvar inşa edildi!

Şimşek: Şu ana kadar Suriye sınırına 700 kilometre duvar inşa edildi!
“Büyükelçiler Gaziantep Buluşması” kapsamında düzenlenen programda konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Suriye sınırına inşa edilen duvarı 700 kilometreyi bulduğunu söyledi.

“Büyükelçiler Gaziantep Buluşması” kapsamında kente gelen ve düzenlenen programda bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Suriye sınırına inşa edilen duvarı 700 kilometreyi bulduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) koordinesinde düzenlenen “Büyükelçiler Gaziantep Buluşması” kapsamında 74 ülkeden 44'ü büyükelçi olmak üzere 171 ülke temsilcisiyle bir araya geldi. 

Programda konuşan Şimşek, Türkiye'nin uzun vadeli büyüme programında büyüme hızının düşmediğini, geçen yıl bir yavaşlama olduğunu ama bu yıl bir toparlanma sürecine girildiğini belirtti.

Güvenlik sorunu nedeniyle sınırlarda alınan önlemler olduğunu bu kapsamda şu ana kadar Suriye sınırına 700 kilometre duvar inşa edildiğini söyledi.

Öncelikle ekonomik büyümeye ilişkin konuşan Şimşek, “2015'in ortasından 2016 yılının sonuna kadar bütün terörist saldırılar, jeopolitik sorunlar ve iç siyasetteki bazı sorunlara rağmen Türkiye'nin uzun vadeli büyümesi programında büyüme hızımız düşmedi. Geçen sene büyümede bir yavaşlama oldu. Ama bu yıl bir toparlanma sürecine girdik.  Özel yatırımlar artarak devam ediyor. Bizler bu yatırımları Türkiye'nin büyümesini destekleyici mahiyette görüyoruz. Politikadaki belirsizlikler azalmakta, jeopolitik gerilimler de umuyoruz çözülecektir.” dedi.

Türkiye’nin bir takım şoklar yaşadığına değinen Şimşek, “Ama piyasalara baktığımızda Türkiye, Çin ve Hindistan'ı da kıyasladığımız Türkiye'nin gerçekten büyük bir performans sergilediğini de görüyoruz. Hindistan olsun, Çin olsun muazzam güçlü ekonomilere sahipler. Ancak Türkiye'nin gerçekten makul düzeyde iyi bir performans sergilediğini görüyorsunuz. Biz AB ile paralelleşmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

"2018'den sonra da yatırımların hızlanacağını ve artacağını değerlendiriyoruz"

Hükümet olarak reformları hızlandıracaklarını belirten Şimşek, “Türkiye'de 2006-2016 dönemini yani 10 yılın ortalamasını kıyaslarsak burada 2,2’lik bir çıkış söz konusu. Türkiye'nin ekonomik büyümesini yüzde 5'in üzerinde reel büyüme düzeyinde devam ettirebileceğine inanıyoruz. Jeopolitik gerilimler içerideki politik gerilimler, politikaların belirsizliği, seçimler yaşadık. Bundan dolayı bazı belirsizlikler oldu. Ama işin en kötü kısmını artık arkada bıraktık, yatırımlar artacak. Belki bir takım yatırımlarımız azaldı denilebilir. Ama uzun vadede refahı tekrar yakalatacak bazı gelişmeler oldu. 2018'den sonra da yatırımların hızlanacağını ve artacağını değerlendiriyoruz o yüzden orta vade büyümede umutluyuz. Ülke olarak çok daha sıkı bir para politikası takip ediyoruz. Hükümet olarak reformları hızlandıracağız. Önümüzde bir yıllık bir fırsat penceresi var. Bir yıl sonra Türkiye'de bir seçim ortamı tekrar yeşerecek bu yüzden önümüzdeki bir yılı en iyi şekilde değerlendirmek arzusundayız.” ifadelerini kullandı.

"Türkiye şu an Suriye sınırına duvar inşa ediyor ve 700 kilometresi bugüne kadar tamamlandı"

Türkiye’nin Suriye sınırına duvar inşa ettiğini, bugüne kadar 700 kilometresinin tamamlandığı bilgisini veren Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye olarak terörü kontrol etmek için ve güvenliğimizi sağlamak için de çalışıyoruz. Bizler terörle mücadelede küresel anlamda özellikle de müttefiklerimiz ile beraber çalışıyoruz. Hem ulusal hem de uluslararası alanda ülke olarak gerçekten iyi iş çıkardığımızı düşünüyorum. Terörle mücadelede zor zamanlarda nihayet iyi haberler geliyor. Müttefiklerimiz ile birlikte dünya ve Türkiye'de DEAŞ'ın alt yapısını çökertiyoruz. 2015'den bugüne bakarsak DEAŞ'ın ne kadar toprak kaybettiğini ve dramatik bir küçülme içinde olduğunu görürsünüz. Türkiye bu anlamda Suriye'de gerçekten DEAŞ'la savaşarak 200 bin kilometrekarelik alanı DEAŞ'tan temizledi ve okullar yapmaya, altyapı çalışmaları yapmaya başladı, hastaneler inşa etti. Bunun yanı sırada Türkiye DAEŞ saldırılarından büyük acılar çekti. Çeşitli saldıralar yaptılar. Bu saldırıların maddi ve manevi bize maliyeti çok yüksek oldu. Türkiye şu an Suriye sınırına duvar inşa ediyor ve 700 kilometresi bugüne kadar tamamlandı. Ayrıca sınır zırhlı araçlar dronelerle, zeplinlerle ve diğer teknolojilerle kontrol edilecektir. Teröristlerin geçişine kesinlikle izin verilmeyecektir.”

Türkiye'nin ihracatının 2017 yılında yüzde 10 arttığını ve 103 milyar dolara ulaştığını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise “Bu salonda şu an dünya nüfusunun yüzde 45'ini temsil eden büyükelçileri ağırlıyoruz. Ayrıca Türkiye ihracatının yüzde 40'ını bu salonda temsilcileri bulunan ülkelere yapıyor. Her ülke kendisine bir hedef belirliyor. Türkiye'nin, Cumhuriyetin 100'üncü kuruluş yıl dönümü olan 2023 hedefi var. Hedeflerimize ulaşmak için de hem ihracat hem de ithalat yapmalıyız. Bunun için diğer ülkeler ile ilişkilerimiz çok önemli.” diye konuştu.

Programda Vali Ali Yerlikaya ile Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de birer konuşma yaptı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55