,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2504.401
  • Dolar 32.5823
  • Euro 34.7935
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 21 °C

Silopi'de sebze yetiştiriciliği yaygınlaştırılıyor

Silopi'de sebze yetiştiriciliği yaygınlaştırılıyor
Şırnak’ın Silopi ilçesinde GAP TEYAP ve Silopi Ziraat Odası işbirliği ile Birlik köyünde damla sulama sistemiyle biber ve patlıcan yetiştiriciliği demonstrasyonu gerçekleştirildi.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde domates ve patlıcan çeşidi için tarla günü düzenlendi.

Bölgede sebze yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması için çiftçilere destek çıkma projesi GAP TEYAP ve Ziraat Odası işbirliği ile yapılan demonstrasyon çalışmaları 2 ay önce başlatılmıştı.

Bu proje kapsamında 10 dönüm arazisi bulunan çiftçiye tohum, gübre ve damlama, sulama ekipman ve boruları dağıtıldı. Bahar aylarında başlatılan demonstrasyon çalışmalarının sonuçları da ortaya çıkmaya başladı. Proje kapsamında sebze yetiştiriciliğinin daha da yaygınlaştırılması hedeflendi.

Birlik köyü üzerinde gerçekleştirilen tarla günü etkinliğinde çiftçilere projenin sonuçları anlatıldı. Etkinliğe, Silopi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Osmanoğlu, GAP TEYAP Uzmanı Şahin Karahan, Silopi Ziraat Odası Mühendisi Ferdi Encü, Tarım Danışmanı Hanım Demir, banka yetkilileri ve çiftçiler katıldı.

Yaptıkları etkinlikle ilgili açıklamada bulunan GAP TEYAP Mardin-Şırnak İl Koordinatörü Şahin Karahan, Silopi bölgesinde sebze yetiştiriciliğinin olabileceğini kanıtlamak için böylesi bir proje başlattıklarını belirtti.

Karahan, “Silopi Ziraat Odası ile birlikte biber ve patlıcan demonstrasyon çalışması yaptık. Bu bölgede patlıcanın iyi olabileceğini danışman arkadaşımızla birlikte bunu çiftçilerimize gösterdik. Biz bu demonstrasyon da ekimden şimdiye kadarki bütün kısımlarını teknik olarak çiftçilerimize gösterdik. Bugün itibariyle de bir tarla günü gerçekleştirdik. Tarlada da çiftçilerimiz büyük bir katılımla çalışmamızı yerinde gördü. Bu çeşitlerin artık bu bölgede daha iyi bir verim alabileceğini gösterdik.” dedi.

"Gençlerimizin dışarıya gidip çalışmaları gerekmiyor"

Gençlerin batıya gidip çalışmaları yerine kendi evlerinde verilen destekle çiftçi olarak para kazanmalarını sağladıklarını ifade eden Silopi Ziraat Odası Mühendisi Ferdi Encü, “Biz Silopi’de biber, patlıcan gibi sebzelerin yetiştirilebileceğini 2 ay önce GAP TEYYAP ile demonstrasyon çalışmasına girdik. Netice olarak çok güzel ürün aldık. Gençlerimizin dışarıya gidip çalışmaları gerekmiyor. Orda çalışacağına burada doğduğu yerde doymak gibi girişimde bulunduk ve bunu başardığımıza da inanıyoruz. Çok güzel bir verim oldu.” ifadelerini kullandı

GAP TEYAP ve Silopi Ziraat Odası desteğiyle 10 dönüm arazisine biber ve patlıcan ektiğini belirten çiftçi Mahsun Ergül ise şöyle konuştu: “Şırnak Silopi’de genç çiftçi olarak Ziraat Odasına başvurdum. GAP bana yardım etti. Bu işe girmek için onlardan yardım istedim onlarda yardım ettiler. Şimdi elimden geleni yapıyorum. 5 dönüm toprağım var. Onu işletiyorum. Biber ve patlıcan yetiştiriyorum." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55