,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2324.743
  • Dolar 32.3404
  • Euro 34.913
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 16 °C

Şikago'da "Türkiye Ticaret Merkezi" açıldı

Şikago'da "Türkiye Ticaret Merkezi" açıldı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ticaret Bakanlığının desteği, oda ve borsaların katkılarıyla ABD’nin Şikago şehrinde kurduğu Türkiye Ticaret Merkezinin açılışı video konferans ile yapıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleler'de gerçekleştirilen törende konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kurumsallaşma ve kurumsallığın ekonomik verimlilik ve etkinliğin sağlanması bakımından her zaman önemli bir yer tuttuğunu, özel sektör firmalarının da kurumsallaşmasını arzu ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin 2020 yılında ihracat rekoru kırdığı 44 ülke arasında ABD'nin birinci sırada yer aldığını belirten Pekcan, “Şimdi ise önemli olan ABD ile sağladığımız bu ivmeyi sürekli ve sürdürülebilir kılmaktır. Şikago'da açılan Türkiye Ticaret Merkezinin bu anlamda önemli katkıları olacağını değerlendiriyorum." dedi.

Devlet hizmetlerinin her zaman daha kurumsal bir şekilde sunulması için çalışma gayretinde olduklarını vurgulayan Pekcan, "Yurt dışındaki TTM modelimiz de aslında bir kurumsallaşma hikayesidir. Özel sektör-kamu iş birliğiyle oluşturulan bu yapılar, yurt dışında bir veya birden farklı sektörden firmalarımızı bir arada toplamakta, onlara ortak imkanlar sunmakta ve maliyet avantajı sağlamaktadır, bunları yaparken de Türk ürünlerinin tanıtımında güç birliği sağlamaktadır." diye konuştu.

Pekcan, küresel rekabet ortamının her gün değiştiğini, yeni kavramlar, kurumlar ve enstrümanların ortaya çıktığını ifade ederek, bunun da iş insanlarını, ihracatçıları, politika yapıcıları ve ilgili tüm ekonomik aktörleri küresel rekabette farklı yol ve yöntemler geliştirmeye, yenilikçi olmaya yönelttiğini bildirdi.

Türkiye Ticaret Merkezlerinin de bu yeni yaklaşımın bir ürünü olduğuna dikkat çeken Pekcan, şöyle devam etti:

“Ticaret Bakanlığı olarak ihracatçılarımıza yönelik çok farklı niteliklerde, farklı destek programları yürütmekteyiz ve her geçen gün de bu programlara yenilerini eklemekteyiz. Bir taraftan ihracatımızı artırırken bir taraftan da üretim ve ihracatımızda, markalaşma, katma değer, yerli üretim, tasarım, inovasyon ve küresel değer zincirleriyle entegrasyonu geliştirmeyi amaçlamaktayız. Temelde bu amaçlara hizmet etmek üzere kurulan TTM'ler, Türk ürünlerinin tanıtım ve pazarlanmasında kolaylık ve etkinlik sağlanması amacıyla Türk firmalarını bünyesinde barındıracak şekilde, özel sektör kuruluşlarımızca yurt dışında açılan mağaza, ofis, depo, sergi salonu gibi birimlerden en az birine sahip olan merkezlerdir. Ticaret Bakanlığı olarak, Türk firmalarını bünyesinde barındırmak üzere iş birliği kuruluşlarımız tarafından açılan bu merkezlerimizi ilgili mevzuatımız çerçevesinde, maddi ve teknik manada destekliyoruz. Bu sayede, Bakanlık olarak firmalarımıza, iş birliği kuruluşlarımız aracılığıyla yurt dışında, çok önemli maliyet avantajları ve lojistik imkanlar sağlamış oluyoruz."

Bakan Pekcan, Türkiye Ticaret Merkezlerinin kurulabilmesi için iş birliği kuruluşları tarafından oluşturulan bir projeyle veya bu kuruluşların diğer iş birliği kuruluşlarıyla ortaklık halinde oluşturdukları bir projeyle bakanlığa başvuru yapılması gerektiği bilgisini verdi.

Bakanlık olarak Türkiye Ticaret Merkezleri modelini hayata geçirmeden önce de "Yurt Dışı Birim Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ" kapsamında, firmaların yurt dışında açtıkları birimlerin kira giderlerini desteklediklerini hatırlatan Pekcan, Türkiye Ticaret Merkezleri ile bu desteği daha da kapsamlı ve kurumsal bir hale getirdiklerini anlattı.

Pekcan, Türkiye Ticaret Merkezleri ile özel sektör kuruluşlarını da devreye alarak yeni bir model oluşturduklarına dikkat çekti.

Türkiye Ticaret Merkezlerinin adeta Türkiye'nin yurt dışındaki tanıtım ve lojistik üsleri olarak faaliyet gösterebilme kapasitesine sahip olduğunu belirten Pekcan, bugün itibariyle söz konusu merkezlerin bulunduğu yerlere Şikago'yu da eklemenin memnuniyetini yaşadıklarını ifade etti.

Bakan Pekcan, “Hepimizin bildiği üzere ABD, yüksek nüfusu ve yüksek gelir seviyesiyle ülkemiz ürün ve hizmetleri için büyük bir pazar konumundadır. Şikago'da açılan bu TTM, Şikago ve Illinois bölgesindeki potansiyelin değerlendirilmesi, bölgedeki ithalatçılarla bağlantıların kurulması ve ülkemiz ihracat sektörlerinin tanıtılmasına imkan sağlayacak yeni ve çok önemli bir platform olacaktır.” dedi.

Öte yandan, ABD ile ikili ticaretin artırılmasına yönelik bakanlık tarafından yapılan çalışmalarda tekstil, konfeksiyon, mobilya, beyaz eşya, ev tekstili, makine, seramik, çimento, mermer ve deri ürünlerinin ABD Ticaret Bakanlığı ile yapılan çalışmalarda öncelikli sektörler olarak belirlendiğini vurgulayan Pekcan, TOBB önderliğinde açılan Şikago Türkiye Ticaret Merkezinin faaliyette bulunacağı sektörlerin, öncelikli sektörlerle de uyum gösterdiğini dile getirdi.

Pekcan, 2020'de ABD'ye yönelik çok önemli bir ihracat artışı yakaladıklarına dikkat çekerek, yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını koşullarına rağmen yüzde 13,5 artışla 10,1 milyar dolarlık ihracatın gerçekleştiğini bildirdi.

Törende, video konferans yöntemiyle Şikago Türkiye Ticaret Merkezindeki yetkililerle bağlantı kuruldu. Bakan Pekcan, ABD'deki katılımcılara başarılar diledi ve Türkiye ile eşzamanlı olarak açılış kurdelesi kesildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Bakan Pekcan'a Türkiye Ticaret Merkezinin sembolik bir anahtarını da takdim etti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55