,
  • BIST 9790.88
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 30 °C

Siirt’te kavurmalık et fiyatları düştü

Siirt’te kavurmalık et fiyatları düştü
​Siirt’te kış mevsiminin gelmesiyle beraber Ramazan ayında 40 TL’ye çıkan et fiyatları 22 TL’ye kadar düştü.

Uzun zamandan beri pahalı olan kırmızı et fiyatları kış mevsiminin gelmesi ve Siirt’te bir gelenek haline gelen kavurma sezonunun gelmesiyle beraber et fiyatlarında büyük bir düşüş yaşandı.

Kırmızı et fiyatlarının düşüşünde Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Türkiye’nin 81 ilinde Et ve Süt Kurumunun açacağı marketler zincirinde kıymayı 29, kuşbaşılık etinde 31 TL’den satış yapılacağı, açıklamalarının etkili oldu.

Kasaplık mesleğini kendisine dedesinden kaldığını, kavurma mevsiminin gelmesiyle beraber fiyatların 25-26 TL’ye kadar düştüğünü fakat kaliteli bir etin 35 TL’den aşağı olamayacağını söyleyen Refik Bilim, "Kırmızı etin fiyatı kalitesine göre değişiyor. Şu anda kavurma mevsimi başlamış durumda buralarda mevsimi geldi mi kavurma yapılır, burada adettir. Bu aylarda hayvanlar yaylalardan indiriliyor ve hayvan sayısı artığı için et fiyatlarında düşüş yaşanıyor. Tarım Bakanı da açıklama yaptı. Et ithalatıyla ilgili o yüzden et fiyatları gittikçe düşmeye başladı. Tabi bu konuda hayvan sahipleri de günah çünkü mağdur oluyorlar. Daha önceden Ramazan'da eti 35’ten veriyorduk, gün geçtikçe et fiyatları düştü, şu an 25-26 TL’ye kadar satılan etler var. Millet ucuza bakıyor, fakat çok ucuza satılan etler de kalite yok. Misal verecek olursak aynı fotokopi gibi, aslı gibi değil. Pervari’nin hakiki balı var birde şekerli bal var. İyi bir et kuzu ile oğlak eti yayladan gelmiş olan kaliteli keçi eti ona et diyebiliriz normalde kaliteli kuzu eti 35 TL’dir şu anda daha aşağı veremiyoruz. Normalde kalitesiz et fiyatları düşmüş tabi bu kaliteli ete yansıyacak onunda fiyatını düşüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Hükûmetin kırmızı et ithalatıyla ilgili açıklamalarının et fiyatlarına yansımadığını söyleyen Bekir Dirikolu, "Her yıl bu zamanlarda kırmızı et fiyatları mutlaka düşüyor. Yalnız hangi et fiyatları düştüğünü size açıklayayım kavurmalık et fiyatları düşüyor, kuzu eti, bizim teştir dediğimiz et fiyatları düşmüyor, onların fiyatları aynı olduğu gibi kalıyor. Yalnız kavurma için yapılacak etlerin fiyatı düşüyor, normaldir. Bende 25 liraya da et var ama kuzu etinin fiyatı 35 TL’dir. Hiçbir yerde bu fiyattan aşağıya alınamaz ucuza satılan etler kavurmalık etlerdir. Et fiyatlarının düşmesinde hükümetin açıklamalarının hiçbir etkisi yok senenin bu aylarında her zaman düşüşe geçiyor, yaz ayı geldiğinde fiyatlara bakalım düşüş olacak mı? Kasım ve aralık aylarında kavurma için fiyat düşüyor. Yaşı geçmiş hayvanlar, normaldir yani her sene düşüyor Ama bu birinci kalite et aralık ayı bittikten sonra et fiyatları tekrar yükselir.” şeklinde konuştu.

Dışardan ithal edilen etin fiyatlara çok fazla yansımadığını belirten Hayrettin Can, "32 yıllık kasabım, fiyatları düşen hayvan; rahatsız ve iğneli hayvandır. Eskiden köyde o hayvanları çöplüğe atıyorduk, kimse yemiyordu. Şimdi herkes diyorlar ki 'et düşmüş' ben Patnos’tan et alıp getiriyorum, fiyatı 37 TL’dir Bitlis’te 36 TL’dir ucuza kesilen etler hepsi hastalıklıdır, iğnelidir bide 32 TL’den aşağı et yok güzel olan et 35’ten aşağı olmaz dışarıdan ithal edilen etinde tadı yoktur. Bizde dana eti var kemiksiz olarak 38’e veriyoruz dışardan ithal edilen et ise 30 TL’ye veriliyor ama millet yine de yerli eti tercih ediyor. Dışardan ithal edilen etlerden dolayı fiyatlar biraz düştü. Millet dikkatli olsun ucuz et almasın 20-22 milyonluk eti almasın çoluk çocuğuna yedirmesin hepsi iğneli ve hastalıklıdır.” uyarısında bulundu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55