,
  • BIST 9676.05
  • Altın 2502.409
  • Dolar 32.5883
  • Euro 34.8536
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 20 °C

Siirtli sobacılar dertli

Siirtli sobacılar dertli
Siirt'te de son günlerde havaların soğumasıyla birlikte soba satışları artması beklenirken, şehir merkezlerine doğalgazın gelmesiyle bu beklenti düştü. Kırsal kesimde yaşayan insanlar ise halen sobayı tercih ediyor.

Doğalgazın Türkiye genelinde yaygınlaşmasıyla birlikte satışları düşen sobacıların çoğu dükkânını kapatırken, Siirt'te de benzer bir durum yaşanıyor.

Bir zamanlar evlerin vazgeçilmezi olan sobalar, Türkiye genelinde doğalgaz hizmetinin verilmesiyle birlikte eski rağbeti görmüyor.

Doğalgazı olanlar tek düğmeyle ısınmanın lüksünü yaşarken, sobalı evlerde yaşayanlar ise hem zahmetli hem de yavaş yavaş nostalji olan sobalarla yaşayabilmek için koşturmaya başladı.

Eskiden evlerin vazgeçilmez ısı kaynağı olan sobalar,  şimdilerde şehir merkezlerinde neredeyse hiç kullanılamaz duruma geldi.

Kış mevsimin yaklaşması ve havaların soğumaya başlaması ile birlikte sac soba üreticilerinin de geçmiş yıllardaki kadar olmasa da yaşanan hareketlilik yüzleri güldürdü.

Siirt’in tarihi Dabbakçılar çarşısında bulunan sobacılar, yaz mevsimi boyunca üretip stok ettikleri sac sobaları satmak için hummalı bir çalışma sürdürüyorlar.

"Kış mevsimine girmemize rağmen işlerimiz eskisi gibi değil"

Doğalgazın gelmesiyle sobalara rağbetin kalmadığını belirten 30 yıllık sobacı Burak Tonas, kentte doğalgaz gelmeden önce gece gündüz çalıştıklarını söyledi.

Tonas, “30 yıldan bu yana sobacılık mesleğiyle uğraşıyorum. Teneke, kaynak ve sac soba imalatı yapıyoruz. Kış mevsimine girmemize rağmen işlerimiz eskisi gibi değil. Şehir merkezine doğalgazın gelmesiyle birlikte işlerimiz inişe geçti. Doğalgaz gelmeden önce gece gündüz çalışıyor ve yetiştiremiyorduk ama gördüğünüz gibi şu anda Siirt’in neredeyse bütün mahallelerine doğalgaz çekilmiş. Bu nedenle soba kullanımı oldukça düştü. Doğalgaz kullanımı daha avantajlı." ifadelerini kullandı.

Satış yaptığımız en önemli kesim köylüler

Şehir merkezine doğalgaz geldiği için sobalara en büyük talebin kırsal kesimden geldiğine dikkat çeken Tonas, "Yazın çalışıyoruz, kışa doğru ise bizim imalatımız olan ve hazırladığımız sobaları satışa sunuyoruz. Bu meslek terk edilecek bir meslek değil. Satış az da olsa yaparız çok da olsa yaparız. Bu mesleği bırakırsak yapabileceğimiz bir iş yok. Şu anda sigorta primlerimizi dahi yatıramıyoruz. Köylüler de olmazsa bizler çalışamayız çünkü satış yaptığımız en önemli kesim köylüler." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55