,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2246.456
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.1959
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 10 °C

"Siirt ve Diyarbakır'da yüksek kalitede petrol bulundu"

"Siirt ve Diyarbakır'da yüksek kalitede petrol bulundu"
Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Siirt'e gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Siirt ve Diyarbakır'da yüksek kalitede petrol bulunduğunu açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez bir dizi temaslarda bulunmak üzere Siirt'e geldi.

Diyarbakır'daki 'Mermer-1' sahasında yerin 3 bin 500 metre altı çatlatıldığını, Türkiye petrolleri tarihinde ilk defa bu yöntemle petrol keşfi yapıldığını belirten Bakan Fatih Dönmez, dünyada son yıllarda hızla yaygınlaşan ve yeni bir üretim tekniği olan hidrolik çatlatma yöntemiyle hidrokarbon üretimi yapan ülkeler arasında Türkiye'nin yerini aldığını söyledi.

Bir dizi temaslarda bulunmak amacıyla Siirt'e gelen Bakan Dönmez, bir düğün salonunda kentin kanaat önderleri ve iş insanlarıyla bir araya geldi.

Dönmez, "Sadece enerji alanına yaptığımız yatırımlarla değil, maden tarafında da hamdolsun Siirt'in yer altı kaynakları açısından bakır, kömür gibi büyük bir maden potansiyeli var. Birçok alanda maden ruhsat alanları ihaleye çıkardık. Bunlarda işletmeye açıldığında şehir ekonomisinin bugüne göre kat be kat hızla büyüdüğünü sizler de bizzat yaşayarak göreceksiniz. Bu gün ilklerle dolu üç sahamızla ilgili yeni keşifleri milletimizle paylaşmanın mutluluğu içerisindeyiz. Diyarbakır'daki mermer bir sahamızla yerin 3 bin 500 altı çatlatılarak Türlüye Petrolleri tarihinde ilk defa bu yöntemle petrol keşfi yapıldı. Eskiden klasik olarak sondajla iniliyordu, varsa çıkarabildiğimizi çıkarıyorduk. Ama bazı yerlerde petrol ve gaz çok sıkışık olduğu için onu çıkartamıyorsunuz. Çatlatmanız gerekiyor." dedi.

"5 milyon varillik petrolü hızla ekonomimize kazandıracağız"

Doğal gaz rezervini iki katına çıkaran yeni sahalar keşfettiklerini belirten Dönmez, "Bölgede yeni kuyu açma ve üretim artırma çalışmalarını da son sürat devam ettireceğiz." diye belirtti.

Dönmez, "İlk defa Türkiye'de Petrol çatlatma yöntemiyle Diyarbakır'da keşif yaptık. Bu ne demek? Dünyada son yıllarda hızla yaygınlaşan yeni bir üretim tekniği olan hidrolik çatlatma yöntemiyle petrol ve doğal gaz üretimi yapan ülkeler arasında yer almış olduk. İlk kez denemiş olduğumuz bu operasyonda yüksek basınca rağmen üretimi de gerçekleştirme imkanına sahip olduk. 3 bin 700 metre derinlikte günde yaklaşık 200 yüz varil üretecek olan bu kuyumuz bu derinlikte üretim yapacak en derin kuyumuz olmuş olacak. Sahada bulduğumuz yüksek kalite değerine sahip petrol dünyada kabul edilen standartların üzerinde bir değere sahip, inşallah sahadaki 5 milyon varillik petrolü de hızla ekonomimize kazandıracağız. İnşallah yeni teknolojilerle üretim miktarımızı daha da artıracağız." ifadelerini kullandı.

"Siirt'te geçen ay yüksek kalitede bir petrol keşfettik"

Siirt'te geçen ay "Demir Kuyu 1" sahasında 11 milyon varil rezerv kapasitesine sahip yüksek kalitede bir petrol keşfettiklerini aktaran Dönmez, güçlü bir Türkiye için bağımsız enerjiye ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

"Artık bu sahada at başları Türkiye'nin kalkınması için dönecek." diyen Dönmez, "Kuyuda günlük üretimimiz bugün itibarı ile 450 varil civarında ancak bu yeni teknikleri de kullanmak sureti ile buradaki miktarı bin varile de çıkartmış olacağız. Bizim şöyle bir sloganımız var. 'bağımsız enerji kaynaklarına sahip olmazsak güçlü bir ülke olamayız.' Güçlü Türkiye için bağımsız enerjiye ihtiyacımız var. Petrol ve doğalgazdaki arama ve keşiflerimizin altında yatan temel neden bu. Biz maalesef dışa bağımlı bir ülkeyiz. Tükettiğimiz enerjinin neredeyse dörtte üçünü ithal ediyoruz. ülkenin son 10 yıllık ortalamasına baktığımızda her yıl 40-45 milyar dolar civarında petrol, doğalgaz ve kısmen de kömür ithal ediyoruz. eğer bu araştırmalarımızı çoğaltırsak, o zaman yurt dışına ödeyeceğimiz bu dövizlerin miktarını da azaltmış olacağız. Şu komşu ülkelerdeki problemleri inşallah en kısa zamanda aşarsak o zaman bu bölgenin ekonomiye katkısı ve oraya yapacağımız ticaretin gelişmesine paralel olarak daha da arttığını göreceksiniz." şeklinde konuştu.

Dönmez, son olarak "Ulusal kalkınma yerelden başlar. Hamd olsun Türkiye son 15 yılda büyük başarılara imza attı. Ama bu hizmet kervanında bazı belediyelerimiz bulunamadı. İdeolojik davranan yerler oldu ve sizler de bunu en yakın yaşayan kentlerimizden birisiniz. Vatandaşın, Siirt'in önünde iki seçenek var. Ya, hizmet belediyeciliği anlayışına destek vereceksiniz ve sizlere hizmetler, yatırımlar gelmeye devam edecek. Yada ideolojik davranacak ve ben gerekirse çöpün, çukurun içerisinde yaşamaya razıyım deyip öbür tarafa vereceksiniz. Tercih sizin, bakın son yılda bile kayyum atanan kardeşimizin bu bölgede yaptıklarına sizler de şahitsiniz. Şimdi bir de seçilmiş bir başkanı iş başına getirdiğinizde bu hizmetlerin artarak devam ettiğine ve edeceğine söz veriyoruz." dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55