,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2300.464
  • Dolar 32.3187
  • Euro 35.088
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C

Şii milis gücüncen Haşdi Şabi, Türkmen şehri Telafer'i kuşattı' iddiası

Şii milis gücüncen Haşdi Şabi, Türkmen şehri Telafer'i kuşattı' iddiası
Irak'ta Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin IŞİD'in hakimiyetindeki Türkmen şehri Telafer'e üç kilometre mesafeye kadar yaklaştığı ve merkeze girmek için üç koldan kuşatma yaptığı yaptığı iddia edildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, Şii milislerin iki gün önce Telafer Havalimanı'nı ele geçirdikten sonra durmadığını ve kent merkezine doğru ilerlemeye devam ettiğini belirtti. Militanların kenti üç koldan kuşattığı öne sürülüyor.

'BAĞDAT HÜKÜMETİ SÖZÜNÜ TUTMADI'

Bağdat hükümetinin Şii milislerin Telafer'e girmeyeceği sözünün doğru çıkmadığını ve askeri anlaşmanın yerine getirilmediğini savunan Maruf, "Haşdi Şabi, şu anda 11 bin militanıyla Telafer'e 3 kilometre mesafede kent merkezine girmek için bekliyor. Kente yapılacak operasyona Şii milisler yüzde yüz katılacaktır" görüşünü dile getirdi.

IŞİD'in 50 bine yakın sivil Türkmen'i kent merkezinde 'canlı kalkan' olarak kullandığını söyleyen Maruf, "Örgüt hiçbir şekilde sivillerin kent merkezinden çıkmasına izin vermiyor. Tüm giriş-çıkışlara kontrol noktası koymuş durumdalar" dedi.

'TÜRKMENLER KORUMA BEKLİYOR'

Bazı Türkmen ailelerin kendi imkanlarıyla kaçıp Musul'un batısındaki Baac ilçesine, oradan da Suriye'ye geçtiği bilgisine ulaştıklarını aktaran Maruf, "Büyük bir insani dram ve felaket yaşanabilir. Türkmenler, Irak ordusu ve uluslararası koalisyon güçlerinin koruma yardımını bekliyor" diye konuştu.

Maruf ayrıca, Telafer'de insani kıyım yaşanmaması için uluslararası gözlem talebinde bulunduklarını ifade ederek şunları söyledi: 
"Erbil kentinde Birlemiş Milletler (BM) yetkilileriyle bir araya gelip, Telafer'deki hassas ve tehlikeli durumu kendilerine illetik. BM yetkilileri, durumu yakından takip ettiklerini belirterek, 'Oradaki insanların nasıl bir risk içerisinde olduklarının farkındayız' dediler."

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 15 Kasım'da yaptığı açıklamada, Telafer'e orduya bağlı 92. ve 72. tugayla Telaferli Şii ve Sünni Türkmenlerden oluşan gücün gireceğini söylemişti.

Şii milis güçleri, Telafer kent merkezine 14 kilometre mesafede yer alan Telafer Havaalanı'nı 16 Kasım'da IŞİD'den geri almıştı. IŞİD, Irak'ın en büyük ilçesi konumundaki Telafer'i 15 Haziran 2014'ten bu yana elinde tutuyor. IŞİD öncesi ilçede 350 binin üzerinde Türkmen'in yaşadığı tahmin ediliyor.

TÜRKİYE PEK ÇOK KEZ UYARIDA BULUNDU

Türkiye, Telafer'in Şii Haşdi Şabi milisleri tarafından alınması durumunda kentte Sünni katliamı yaşanacağı gerekçesiyle birçok kez uyarıda bulundu.

Haşdi Şabi'nin bölgedeki hareketliliğini dikkate alan Ankara'nın bölgedeki askeri pozisyonunu güçlendirmeye hazırlandığı iddia edilmişti. Haşdi Şabi gruplarının Telafer kent merkezine yönelik hareketliliğin başlaması ve Başika'da konuşlanmış Türk askeri üssüne yönelik bir hareketliliğin söz konusu olması durumunda Ankara'da da harekat planlamalarının yapıldığı öne sürülmüştü.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55