,
  • BIST 9019.02
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 19 °C

Sığınmacılar için meclisi bastılar

Sığınmacılar için meclisi bastılar
Avustralya'nın yönetiminde bulunan gözaltı merkezlerinin kapatılmasını isteyen mülteci ve sığınmacı hakları savunucuları Federal Parlamentoda protesto gösterisi düzenlendi.


Başkent Canberra'da parlamentoda Soru Zamanı oturumu sırasında  yaklaşık 30 kişi eylem yaptı. Avustralya yayın kuruluşu ABC'nin haberine göre,  eylemcilerin mülteci yanlısı sloganlar atması üzerine Parlamento Başkanı Tony  Smith oturuma ara verdi.
 
Avustralya Federal Polisinin meclise çağrılmasının ardından güvenlik  görevlileri, zamk sürdükleri ellerini tahta parmaklıklara yapıştıran  protestocuları parlamento dışına çıkardı.
 
"POLİTİKALARINIZ KALBİMİZİ KIRIYOR"
 
Eylemciler, "kampları kapatın, onları buraya getirin" sloganları  atarken, "Bugün buradayız çünkü zalimlikte dünya lideri oldunuz, buradayız çünkü  politikalarınız kalbimizi kırıyor." ifadelerini kullandı.
 
Meclisteki protestonun deniz aşırı gözaltı merkezlerindeki  sığınmacılara yönelik istismarların devam etmesi nedeniyle Whistleblowers  Aktivistleri ve Yurttaşlar İttifakı tarafından düzenlendiği açıklandı. Grup  sosyal medya üzerinden eylemi üstlenerek, "Meclisi kapattık" paylaşımında  bulundu.
 
Aynı grup üyeleri daha önce de Başbakan Malcolm Turnbull'un  Melbourne'daki konuşmasını engellemeye çalışmış ve kendilerini, Göç Bakanı Peter  Dutton'un Brisbane'deki seçim ofisinin çatısına kilitleyerek eylem yapmıştı.
 
MECLİS YENİDEN ÇALIŞMAYA BAŞLADI
 
Başbakan Malcolm Turnbull ve iktidar milletvekillerinin çoğu, eylem  esnasında salondan çıkarken ana muhalefet lideri Bill Shorten'ın salonda kalmayı  tercih ettiği görüldü.
 
Shorten, "İşçi Partisinin bugün burada kalma nedeni, parlamentoyu  kapatmak isteyenlere asla boyun eğmeyeceğimizi göstermektir." diye konuştu.
 
Savunma Sanayi Bakanı Christopher Pyne de eylemle ilgili kapsamlı  soruşturma açılması önerisinde bulundu.
 
Bu arada eylemin barışçıl olduğunu aktaran ve 15 dakikalık kesintinin  önemsiz olduğunu ifade eden Avustralya Yeşiller Milletvekili Adam Bandt, sosyal  medya hesabından "15 dakikalık kesintiyi, ömür boyu sefalet ile  karşılaştırdığımızda hiçbir şey değil." paylaşımında bulundu.
 
Meclis kesintinin ardından çalışmalarına kaldığı yerden devam etti.
 
GÖZALTI MERKEZLERİ
 
Avustralya hükümeti, ülkeye teknelerle ulaşmayı başardıktan sonra  yakalanan sığınmacıları Papua Yeni Gine'de Manus Adası ile Pasifik ülkesi  Nauru'da kurduğu gözaltı merkezlerinde tutuyor.
 
Yaklaşık üç yıldır bu merkezlerde tutulan mültecilerle sığınmacıların  hiçbir zaman Avustralya'ya alınmayacaklarını her fırsatta ilan eden koalisyon  hükümeti yetkilileri, söz konusu kişiler için ömür boyu vize yasağını kapsayan  yasa tasarısı hazırlatıp meclisten geçirmişti.
 
Ülke içinde ve dışında yoğun tepkilere yol açan yasanın meclisten  geçmesinin ardından Başbakan Turnbull, mülteci ve sığınmacıların Amerikalı  yetkililerle varılan anlaşma gereği bir defaya mahsus ABD'ye gönderileceğini  açıklamıştı. Ancak ABD'ye yerleştirilecek mülteci ve sığınmacıların kimlerden  oluşacağı, kaç kişinin bu ülkeye yerleştirileceği henüz bilinmiyor.
 
Son verilere göre, mülteci hakkı elde eden 941 kişi Manus'ta, 675 kişi  Nauru'da kalıyor. Merkezlerde tutulan 500 kişinin durumu ise belirsizliğini  koruyor.
 
Ülke içinde ve dışında sert eleştirilere hedef olan gözaltı merkezleri  hakkında, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) mülteci ve  sığınmacıların derhal insani koşulların sağlandığı bir yere götürülmesi  çağrısında bulunmuştu.
 
Federal hükümetin en fazla eleştirildiği politikaları arasında yer  alan söz konusu merkezler, gösteri, saldırı, taciz, tecavüz ve intihar  vakalarıyla gündemden düşmüyor.
 

Kaynak: Haber 7
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55