,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 21 °C

Sierra Leone'de ölü sayısı 400'e yükselirken 600 kişi kayıp

Sierra Leone'de ölü sayısı 400'e yükselirken 600 kişi kayıp
Afrika kıtasının en acı felaketin yaşandığı Sierra Leone’nin başkenti Freetown’da aşırı yağışların ardından oluşan sel ve toprak kaymalarından dolayı ölü sayısı 400'ye yükselirken 600 kişiden de haber alınamadığı belirtildi.

​Sierra Leone’nin başkenti Freetown’da aşırı yağışların ardında meydana gelen sel ve toprak kaymasında ölü sayısı 400'ye yükselirken 600 kişiden de haber alınamıyor.

Son yirmi yıldır Afrika kıtasının en acı felaketin yaşandığı Sierra Leone’nin başkenti Freetown’da aşırı yağışların ardından oluşan sel ve toprak kaymalarından dolayı ölü sayısı 400'ye yükselirken 600 kişiden de haber alınamadığı belirtildi.

Freetown Belediye Başkanı Sam Gibson yaptığı açıklamada, şu ana kadar 270 cesedin toplu gömülmesi için morglarda bekletildiğini ve toplamda 400 cesede ulaşıldığını söyledi. Kızılhaç yetkilileri 600 kişinin izine henüz rastlanmadığını belirtirken, Sierra Leone İçişleri Bakanı ölümlerin binleri bulabileceğini belirtti.

Freetown'un 24 kilometre doğusundaki dağlık bir kasaba olan Regent’te Pazartesi meydana gelen toprak kaymasından dolayı yüzlerce ev çamur altında kalmıştı.

Arama ve kurtarma çalışmaları halen kayma riski taşıyan bölgede devam ederken, meydana gelen toprak kaymasının 3,5 kilometrelik bir alanı etkilediği ve insanları uykuda yakaladığı gelen bilgiler arasında.

Basına konuşan Sierra Leone Cumhurbaşkanı Ernest Bai Koroma, toprak kaymasının kendilerini “ezip geçtiğini” söyleyerek, o bölgede bulunan topluluğun silindiğini belirtip acil yardım çağrısından bulunmuştu.

BM adına Sierra Leone'de çalışan Linnea Van Wagenen, “Dağlarımızda çok dik yamaçlarımız var. Bu alanlara erişmek çok zor çünkü çamurlu olan yer kaygan. Ayriyeten ikinci bir heyelan riski var. Bu devasa heyelanın çevredeki zemini nasıl etkilediğinden emin değiliz.” diyerek çamur altıda kalanlara ulaşmanın çok zor olduğunu belirtti.

Wagenen ayrıca geçen yıl şiddetli yağmurların Eylül ayında yağdığını, buna hazırlıklı olmak ve olası faciaları önlemek için risk haritası üzerinde çalıştıkları söyledi.

Sierra Leone’nin sel baskınlarına alışık olduğunu, yalnız bu çapta büyük bir felakete alışık olmadığının altını çizen Oxfam Yardım Kuruluşunun Sierra Leone’de ki izleme ve değerlendirme görevlisi Daniel Byrne, “Bu durum daha önce meydana gelmiş değil. Kurtulanlarla ölenler arasında sayıca çok da bir fark yok. Kimse böylesine bir durumun olacağını beklemiyordu. İnsanlar, çıplak cesetleri elleriyle çıkarmaya çalışıyorlar." dedi.

Regent kasabasında meydana gelen heyelanın ardından evini ve yakınlarını kaybeden yüzlerce kişiden biri olan Issatu Koroma, Pazartesi meydana gelen toprak kaymasından dolayı hem oğlunu hem de evini kaybettiğini belirterek, “Her şey gitti. Her şeyi kaybettik.  Çamur suyla çok hızlı indi ve oğlum kaçamadı. Onu çamurun içinden bulup çıkardılar. O sadece bir çocuktu. Cesedini alıp götürdüler. Nereye götürdüklerini dahi bilmiyorum. Allah Sierra Leone'ye yardım etsin. Şimdi ne yapacağız?”

Geceyi komşularının verandasında geçiren üç çocuk annesi Abibatu Kamara ise şu ana kadar herhangi bir hükümetin yetkilisinin gelmediğini belirterek “Felaketin meydana geldiği günden beri herhangi bir yardım almadık. Ne yiyecek ne de battaniye." dedi.

Selin ardından kolera, tifo ve ishal gibi hastalıkların yayılması endişesi taşınıyor. Kentin altyapısı sağanak yağmurlar tarafından aşırı yüklendiği için bazı bölgelerde yağmur sularından göletler oluşmuş durumda.

İnsanları çamurun altından çıkarmak için büyük uğraş veriliyor ancak bazı evler tamamıyla çamura gömüldüğü için cesetlerin ortaya çıkarılması için makine gücüne ihtiyaç duyuluyor.

Dünyaya seslenen Sierra Leoneliler, uluslararası toplumdan barınma, elbise ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılanmasını istiyor. (İLKHA)

sierra-leone.jpg

sierra-leone-001.jpg

sierra-leone-002.jpg

sierra-leone-003.jpg

sierra-leone-004.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55