,
  • BIST 9099.63
  • Altın 2325.507
  • Dolar 32.3719
  • Euro 35.0404
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 23 °C

Sıcaklar bunalttı uzmanlar uyardı

Sıcaklar bunalttı uzmanlar uyardı
Türkiye genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, uzmanlar ise artan sıcaklarda sık yaşanan güneş çarpmalarına karşı vatandaşı uyardı.

​Mardin’de giderek etkisini artıran sıcaklıklar vatandaşı bunaltırken uzmanlar ise olası tehlikelere karşı uyarıda bulundu.

Türkiye genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, termometrenin zaman zaman 50 dereceyi gösterdiği Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bunalan vatandaşlar üzerlerine su dökerek serinlemeye çalışıyor. Uzmanlar ise artan sıcaklarda sık yaşanan güneş çarpmalarına karşı vatandaşı uyardı.

Sıcaklardan dolayı üzerine döktüğü su ile serinlemeye çalıştıklarını aktaran vatandaşlar, şunları söyledi: “Havalar çok sıcak, bunaldık. Serinlemek için üzerimize su döküyoruz. Termometre zaman zaman 50 dereceye yaklaşıyor. İnşallah bu sıcaklıklar düşer, biz de rahat bir nefes alırız.”

“Bolca sıvı tüketin”

Sıcaklığın olası tehlikesine karşı uyarıda bulunan İpekyolu Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Dr. Mehmet Aydemir, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarı çıkılmamasını veya gölgelik alanlarda dolaşılmasını tavsiye etti. 

Vatandaşların özellikle bol bol sıvı tüketmeleri gerektiğine işaret eden Aydemir, şunları söyledi:

“Son günlere havalar oldukça sıcak olmaya başladı. Özelikle kronik hastalığı olan kalp, hipertansiyon, böbrek ve şeker hastalarının kendilerine dikkat çok dikkat etmeleri gerekir. Sıcak dönemlerde sıcak ve güneşin olumsuz etkilerinden korunmaya yönelik sıvı ve mineral kaybını engelleme ve oluşan kayıpları yerine koymak için bol sıvı tüketilmeli, tuzlu ayran, yoğurt, mineralli içecekler, meyve ve meyve suları gibi sıvı gıdalar tüketilebilir. Kalp hastaları için özellikle önemli tansiyon düşmesi ve buna bağlı bir sürü sıkıntı olabiliyor. Hastalarımızın en az günde 2 litreden fazla su tüketmeleri gerekiyor. Hastalarımızın mutlaka şapka takmaları ve açık renkli elbiseler giymelerini tavsiye ediyoruz. Hastalarımızın ve sıcağa hassasiyeti olan vatandaşlarımızın sıcak ve güneş çarpmanın etkisini hafife almamalarını, bol sıvı tüketmelerini ve sıcağa bağlı şikâyetleri olduğunda veya tanımlayamadıkların bir rahatsızlığı olduklarında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.” dedi.

Bu saatler arasına dikkat!

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Mercen ise son günlerde sıcaklıkların artmasıyla çocuklarda en çok ishalin görüldüğünü söyledi. Sıcak havaların gıdaların saklama koşulların çok iyi olması gerektiğini kaydeden Mercen, dışarıdaki açıktan satılan yiyeceklerin gıda zehirlenmesine neden olduğunu belirtti.

Dr. Mercen, “Özellikle saat 10.00 ile 15.00 arası güneş ışınlarının dik geldiği saatlerdir. Gün içerisinde sıcaklığın yüksek olduğu döneme denk gelir. Bu dönemde mümkünse dışarı çıkılmaması önerilir. Sıcağa veya güneşe uzun süreli maruz kalındığında, kişinin genel durumu kötüleştiğinde ve bilinç bulanıklığı geliştiğinde veya kendi kendine uygulayacağı bu koruyucu yöntemlerle durumu düzelmeyen hastaların en yakın sağlık kuruluşuna başvurmasını öneriyoruz.” dedi. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan – İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55