,
  • BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 23 °C

Şentop: Yeni sistem ile istikrar ve vesayetin tasfiyesi kurumsallaşacak!

Şentop: Yeni sistem ile istikrar ve vesayetin tasfiyesi kurumsallaşacak!
Bursa'da bulunan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, 16 Nisan'da yapılacak referandumda yeni cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte istikrarın ve vesayetin kurumsallaşacağını söyledi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, yeni cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte istikrarın ve vesayetin kurumsallaşacağını söyledi.

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak için Bursa'da bulunan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, 16 Nisan'da yapılacak referandum ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Anayasa değişikliğinin meclisten çıktığı günden beri Türkiye'nin birçok ilini gezdiğini söyleyen Şentop, "45 gündür Türkiye'nin birçok ilini gezdim. Sahada olumlu anlamda çok farklı bir durum var. Milletimiz 16 Nisan'da oylanacak, bu anayasa değişikliğinin anlamını ve mahiyetini biliyor. En azından Sayın Kılıçdaroğlu'ndan daha iyi biliyor." dedi.

Hükümet sistemi tartışmalarının çok eski bir konu olduğunu aktaran Şentop, "Özellikle 27 Nisan 2007'den itibaren Cumhurbaşkanının mecliste seçtirilmemesi tarihinden itibaren Türkiye'de böyle bir tartışma var. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine yönelik bir düzenleme yaptık. Yaklaşık 10 yıldır Türkiye, hükümet sistemi tartışmasını, bununla ilgili anayasa değişikliği tartışmasını yoğun bir şeklide tartışıyor, biliyor. Yani anayasanın neresinde problem olduğunun farkında." ifadelerini kullandı.

Şentop, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Son yaşadığımız iki olay da önemli. Bu işi biraz daha hızlandırdı. Birisi 7 Haziran seçimleri. 7 Haziran seçimleri gösterdi ki Türkiye'de siyasi istikrar sistemin ürettiği bir istikrar değil, Cumhurbaşkanımız gibi güçlü bir liderin varlığı sebebiyle ortaya çıkan bir istikrar. Hâlbuki Türkiye'nin istikrarın kurumsallaşmasına ihtiyacı var ve siyasi liderlere, konjonktüre bağlı bir istikrar yerine sistemin ürettiği bir istikrara ihtiyaç var. İkincisi de 15 Temmuz'da yaşadığımız hadise. AK Parti geldiği günden beri vesayetle mücadele ediyor ve siyaseten ve de facto olarak vesayeti tasfiye etti. Fakat 15 Temmuz'da hadise gösterdi ki sadece siyasetin gücüyle vesayeti tasfiye etmek yeterli değil. Anayasal sistemde de vesayetin gireceği, kullanacağı boşlukları kapatmamız lazım. Şimdi bu sistem değişikliği vesayetin tasfiyesini de kurumsallaştıracak bir düzenleme. Hem istikrarın hem vesayetin tasfiyesini kurumsallaştıracak bir düzenleme. Milletimizin benimsediğini görüyorum, inanıyorum. Keşke ana muhalefet partisi lideri de biraz okusa bu değişikliği. Sağdan soldan kulağına fısıldanan şeylerle konuşmasa daha iyi olacak." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55