,
  • BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 18 °C

Şehadetinin 30'uncu yılında Şeyh Zeki

Şehadetinin 30'uncu yılında Şeyh Zeki
Cizre'de İslami faaliyetlerinden dolayı 1992 yılında PKK tarafından şehid edilen Şeyh Muhammed Zeki Atak, şehadet yıl dönümünde rahmetle anılıyor.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, İslamî faaliyetleri nedeniyle PKK'nın hedefi olan ve 19 Şubat 1992 yılında PKK'nın kurduğu pusu sonucu katledilen Şeyh Muhammet Zeki Atak, şehadet yıl dönümde unutulmadı.

Şehid Şeyh Zeki 1956 yılında Şırnak'ın Nawyan (Güneyçam) köyünde doğdu. İlkokulu köyünde okuduktan sonra medrese eğitimine başladı. 15-16 yaşlarında camide halka vaaz vermeye başladı. Medresede icazet aldıktan sonra bir köyde fahri imamlık yaptı. Köylüler tarafından çok sevilen Şeyh Zeki, köyde İslami bir havanın oluşmasını sağladı. Daha sonra Cizre'ye taşınan Şeyh Zeki, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur'an kursunda hocalık yaptı. Türkçe, Arapça ve Kürtçe'yi iyi bildiğinden Diyanet'in Güneydoğu resmi tercümanı oldu. İmamlar arasında yapılan Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışmalarında bölgesinde hep birinci geldi.

Tecvid ilmini çok iyi bilen Şeyh Zeki, aynı zamanda şair idi ve bazı Arapça kitapları Türkçe'ye çevirme çalışmaları vardı.

Bölgede sözüne ve verdiği hükümlere itibar edilen kanaat önderiydi. Halk arasında çıkan anlaşmazlıkları İslami kurallara göre çözerdi. İçinden çıkılmaz meseleleri ona götüren insanlar memnun bir şekilde ayrılırdı.

Şeyh Zeki, kendisinin de evinin bulunduğu Cizre'nin uzak varoşlarından birinde halktan aldığı destekle cami yaptırdı. Halen kendisinin adını taşıyan bu camiye bitişik odalar yaptırdı ve buraları medreseye çevirdi.

Şeyh Zeki, halk arasında sevilen, sözü dinlenen biri olduğunu bilen PKK, kendisine beraber çalışma teklifi yaptı. Şeyh Zeki, kabul etmeyince tehditlere maruz kaldı. Halk tarafından tanınan ve sevilen biri olduğu için onu öldürmekten çekindiler. İftiralarla, karalamalarla halkın gözünden düşürme yoluna gittiler.

Şeyh Zeki, çeşitli suikast teşebbüslerinden kurtuldu. Kendisi ve arkadaşları ambargoya tabi tutuldu. Oturduğu mahalle abluka altına alındı. Kendilerine mal satmadıkları gibi mallarını da satmalarına engel olundu. Kendilerine gıda götürmeye çalışan insanlar tehdit edildi. Nihayet Seyyid Hasan ve Hüseyin adlı Müslümanlar onlara yardım götürürken kaçırılıp şehid edildi.

Şeyh Zeki, 19 Şubat 1992 tarihinde PKK tarafından kurulan bir pusuda çapraz ateşe tutularak şehid edildi. Şeyh Zeki'nin cenazesini hastaneye götürecek araba bulunamadı. İnsanlar onun cenazesini arabasına bindirmekten korkuyordu. Ertesi gün arkadaşları yağmurlu bir havada kendisini tekbirlerle defnettiler. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55