,
  • BIST 9530.47
  • Altın 2482.192
  • Dolar 32.4467
  • Euro 34.7961
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 17 °C

Sefarad Sanatçıları Karma Sergisi Londra’da açıldı

Sefarad Sanatçıları Karma Sergisi Londra’da açıldı
Küratörlüğünü ressam Terry Katalan’ın üstlendiği 1492 Göke Sefarad Sanatçıları Karma Sergisi, Yunus Emre Enstitüsünün organizatörlüğünde; Londra’da sanatseverlerle buluştu.

Türk Sefarad sanatçılarının eserlerinin yer aldığı ve uzun zamandır hazırlıkları süren 1492 GÖKE Türk Sefarad Sanatçıları Karma Sergisi, Londra’da La Galleria Pall Mall’da açıldı. Londra Yunus Emre Enstitüsünün organizatörlüğünde hayata geçen sergiye Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçiliği, Kültür ve Tanıtma Müşavirliği başta olmak üzere Türk Hava Yolları, Cervantes İspanyol Kültür Merkezi ve Türk-Osmanlı Sefarad Araştırma Merkezi de destek verdi.Küratörlüğünü ressam Terry Katalan’ın üstlendiği sergide çoğu Türkiye’den olmak üzere toplam 35 Sefarad sanatçısının eserleri yer alıyor.

 

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş “Dünyanın pek çok ülkesinde Türk kültür ve sanatını tanıtmak için benzersiz etkinlikler düzenliyoruz. Sefarad sanatçılarımızın katıldığı bu sergi ile ülkemizin ayrılmaz bir parçası olan Sefarad kültür ve sanatını sanat severlere sunmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

 

Yeni bir dünya kurdular

 

T.C Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, açılışta yaptığı konuşmada, Sefaradların 500 sene önce topraklarını terk etmek zorunda kaldıklarını, devamında Osmanlı topraklarında mutlu geleceğe yelken açtıklarını, göç ettikleri toprakları sevdiklerini, insanların onları kucakladıklarını ve yeni kardeşleriyle birlikte bir dünya kurduklarını söyledi.

 

Büyükelçi Bilgiç, yüzyıllar sonra dahi Göke gemisiyle Osmanlı topraklarına gelenlerin torunlarının toplumumuzun aynı hedefle yaşayan seçkin zenginliklerinden olduklarını, GÖKE’nin tarihi yolculuğuna devam ettiğini ve 500 sene sonra 35 Sefarad sanatçısını ve eserlerini Londra’ya getirdiğini belirtti.

 

Bilgiç, cam sanatı, heykel, ebru, mozaik, seramik, takı, fotoğraf, yağlıboya, suluboya ve akrilik resim sanatında eserlerin sergilendiği bu sergi ile Sefarad tarihi ve kültürünün İstanbul’dan Londra’ya aktığını, serginin Sefarad geleneksel kültürel zenginliği ve derinliği gösterdiğini dile getirdi.

 

Londra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Karakuş, bu sergiyi Londra’da organize ederek Sefarad sanatçılarının Türk kültürüne yaptıkları katkının tüm dünyaya gösterilmesinin amaçlandığını ve serginin de bu amaca hizmet edeceğine inandığını ifade etti.

 

Serginin küratörü Terry Katalan ise 1492 GÖKE sergisinin amacının İstanbul ile Londra arasında kültürel bir köprü kurmak ve Sefarad sanatının tarihini vurgulamak olduğunu belirtti. Katalan, serginin İstanbul’un zengin kültürü ile Sefarad mirasının bir karışımı olduğunu vurguladı. Cervantes Müdürü Ignacio Perez Jimenez, İspanya’nın İspanyol Yahudileri olmadan anlaşılamayacağını, Museviliğin İspanyol kültürüne büyük katkısı olduğunu belirtti.

 

Türk- Osmanlı Sefarad Araştırma Merkezi Müdürü Silvio Ovadia ise Sefaradların II. Beyazıd’ın izni ile Osmanlı topraklarına girdiğini, Sefaradların bu topraklar için fayda lıolduklarını belirterek serginin kahramanının Sefarad sanatçısı Terry Katalan olduğunu vurguladı. Barış ve Silahsızlanma Gölge Bakanı Fabian Uziell Hamilton da Türk Sefarad sanatının Londra’nın merkezinde şereflendirilmesinin kendisini sadece parlamentodaki en gururlu siyasetci yapmadığını, aynı zamanda Birleşik Krallıktaki en gururlu kişi haline getirdiğini söyledi.

 

Sergi, 7 Temmuz 2018 tarihine kadar saat 10:30 ve 18:00 arası La Galleria Pall Mall’da sanatseverlere ve ilgililere ücretsiz olarak açık olacak.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55