,
  • BIST 9687.5
  • Altın 2503.864
  • Dolar 32.587
  • Euro 34.848
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 21 °C

"Seçim ittifakı" kanunu Resmi Gazete'de

"Seçim ittifakı" kanunu Resmi Gazete'de
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" yayımlandı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, "seçim ittifakı" ile ilgili kanun yayımlandı.

Buna göre, aynı binada oturan seçmenler, hane bütünlüklerinin korunması ve aynı seçim bölgesinde kalmaları şartıyla farklı sandık bölgelerine kaydedilebilecekler.

Hasta ve engelliler için seyyar sandık kurulu

Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin, muhtarlık seçimleri hariç oy kullanmalarını sağlamak için seyyar sandık kurulu kurularak, oy kullanmaları sağlanacak.

Sandık kurulu başkanının göreve gelmemesi halinde, kamu görevlileri arasından belirlenen üye, bu üyenin de bulunmaması durumunda en yaşlı üye kurula başkanlık edecek.

Birlikte yapılan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde oy pusulaları aynı zarfa konulacak.

Oy zarfları filigranlı kâğıttan hazırlatılacak

Oy zarfları, ön yüzünün sol üst köşesinde "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" amblemi yer alacak şekilde Yüksek Seçim Kurulunca filigranlı kâğıttan hazırlatılacak.

İttifak yapan siyasi partilerin bulunması halinde, ittifakların birleşik oy pusulasındaki sıralarına göre ortak oyları için yeteri kadar sütun ayrılacak ve bu sütunların üzerine ittifakların unvanları yazılacak.

İttifak alanı içerisinde "EVET" mührü; bir siyasi partiye ayrılan alana, hem bir siyasi partiye ayrılan alana hem de ittifak unvanı bölümüne, ittifak unvanı bölümüne taşacak şekilde bir siyasi partiye ayrılan alana basılması halinde bu oy pusulaları geçerli kabul edilecek ve sayım döküm cetvelinde o siyasi partinin cetveldeki sütununa işaretlenecek. Bu haller dışında, yalnız ittifak alanı içerisine "EVET"  mührünün basıldığı her durumda, bu oy pusulaları da geçerli kabul edilecek ve sayım döküm cetvelinde ittifakın ortak oyları sütununa rakamlar birden başlamak üzere sırasına göre çizilmek suretiyle ayrı ayrı işaretlenecek.

10 Haziran 1983 tarihli ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'na 12'nci maddesinden sonra gelmek üzere 12/A maddesi eklendi.

Siyasi partiler ittifak yapabilecek

Bu doğrultuda; seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partiler, ittifak yaparak seçime katılabilecekler. İttifak yapan siyasi partiler, kendi aday listelerini verecekler.

İttifak protokolü YSK'ya teslim edilecek

İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partiler, seçimin başlangıç tarihinden itibaren en geç 7 gün içinde genel başkanların imzalarını ihtiva eden ittifak protokolünü Yüksek Seçim Kuruluna teslim edecekler. Aday listelerinin teslim edilmesi için belirlenen tarihten 2 gün öncesine kadar aynı usulle ittifak protokolünde değişiklik yapılabilecek.

İttifak protokolünde, siyasi partilerce belirlenmesi halinde ittifak unvanı ve kanunlara aykırı olmayan diğer hususlar yer alacak.

İttifaktan vazgeçilebilecek

Siyasi partiler, aday listelerinin teslim edilmesi için belirlenen tarihten 3 gün öncesine kadar Yüksek Seçim Kuruluna bildirimde bulunmak suretiyle ittifaktan vazgeçebilecekler. Bu durum, Yüksek Seçim Kurulunca aynı ittifak içerisindeki diğer siyasi partilere derhal bildirilecek. Vazgeçme halinde, ittifak diğer partiler arasında devam edecek. İttifaktan vazgeçmenin bildirilmesini takip eden gün saat 17.00'ye kadar ittifak içerisindeki diğer siyasi partiler ittifak protokülünü değiştirebilecekler veya ittifaktan vazgeçebilecekler.

İttifak yapan partiler, oy pusulasında yan yana yer alacak

İttifak yapan siyasi partiler, oy pusulasında yan yana yer alacaklar. Bu partilerin ittifak içerisindeki sıraları da kurayla belirlenecek. İttifak yapan siyasi partilerin sütunlarının üzerinde; kısa kenarı iki santimetre, uzun kenarı bu partilerin sütunlarının genişliği ile sütunlarının aralığı toplamı kadar olan, dikdörtgen şeklinde ittifak unvanının yer alacağı ortak bir bölüm bulunacak. İttifakın unvanı yoksa ittifak unvanı bölümüne yalnız "İTTİFAK" ibaresi yazılacak. Unvanı olmayan ittifakın birden fazla olması halinde bunlar başvuru sırasında göre numaralandırılacak. İttifak unvanı bölümü ile aralarındaki boşluk dâhil ittifak yapan siyasi partilerin sütunlarının tamamı ittifak alanı olacak.

İttifak içerisindeki siyasi partilerin her birinin geçerli oyu; ittifakı oluşturan siyasi partilerin o seçim çevresinde tek başına aldıkları oy sayısına, ittifakın ortak oylarından gelen payın ilave edilmesiyle elde edilecek. İttifak yapan her bir partiye ortak oylardan gelen pay, ittifak yapan siyasi partilerin tek başına aldıkları oyun bu partilerin toplam oyuna bölünmesi ile elde edilen katsayının ittifakın ortak oyu ile çarpımı sonucu elde edilecek.

Yüzde onluk seçim barajının hesaplanması

Seçim ittifakı yapılması halinde, yüzde onluk barajın hesaplanmasında ittifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamı esas alınacak ve bu siyasi partiler için ayrıca baraj hesaplaması yapılmayacak.

Ayrıca, seçimlere katılma yeterliliği taşıyan sipasi partinin seçime katılmaması halinde, bu partinin üyesi, kendisinin ve üyesi olduğu siyasi partinin yazılı muvafakati alınarak, başka bir siyasi parti tarafından aday gösterilebilecek. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55