,
  • BIST 9794.91
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 25 °C

"Savunma sanayinde yerlilik yüzde 80'lere ulaşmak zorunda"

"Savunma sanayinde yerlilik yüzde 80'lere ulaşmak zorunda"
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin savunma sanayinde yerlilik olarak yüzde 60'lara çıktığını ama bu oranın yüzde 80'lere çıkmak sorunda olduğunu söyledi.

Gaziantep’te bölge illerindeki sanayicilerin de katıldığı “Güney Anadolu Savunma, Havacılık ve Uzay Sistemleri Zirvesi"nin resmi açılışı, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in katılımıyla açıldı.

Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) düzenlenen zirveye, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Gaziantep Milletvekilleri, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu ve diğer protokol üyeleri ile sanayiciler ve firma yetkilileri katıldı.

Zirvenin açılışında konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, bölgenin özellikle birinci dünya savaşından sonra en büyük türbülansı yaşadığını, bu durumunun yarattığı büyük tehditten en çok etkilenen ülkenin ise Türkiye olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde ülkelerin savunma sanayi harcamalarını artırmak zorunda kalacaklarını ifade etti.

“Türkiye’nin savunma sanayi yatırımlarını ve üretimini artırması çok doğru bir tercihtir. 2002 yılında AK Parti’nin iktidara gelmesiyle birlikte savunma sanayide dışa bağımlılığın azaltılması, yerli ve milli imkânların seferber edilmesiyle savunma sanayinde yerlilik oranı yüzde 60’lara yükseldi.” diyen Bakan Işık, sözlerine şöyle devam etti:

“Yerlilik oranımız 2002’de yüzde 24’tü, ama bunda da kalite düşüktü. Bugün hem nitelik artışını yakaladık hem yerlilik oranını yüzde 60’ın üzerine taşımayı başardık. Bu Türkiye için bir başarıdır. Ama yeterli değildir. Türkiye bir taraftan yerlilik ve millilik oranını yüzde 80’lere ulaştırmak zorunda, bunu yaparken de niteliği daha da artırmak zorunda. Biz artık Türkiye’de kritik teknolojilerin geliştirilmesine odaklandık.”

Gaziantep’in Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olduğunu ve sanayide de yavaş yavaş makas değiştirmesi gerektiğini anlatan Işık, “Güçlü olduğu alanlarda Ar-Ge, inovasyonla gücüne güç katsın. Ne üretiyorsak daha kalitelisini üreteceğiz. Bu alanda Gaziantep’i her zaman destekleriz. Antep Türkiye’nin savunma sanayi merkezlerinden birisi haline gelsin. Bu kolay bir iş değil, ama Antep için zor bir iş de değil.” diye konuştu.

“Savunma sanayisinde dışa bağımlılığı azaltmalıyız”

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise, savunma sanayinin bütün ülkeler için çok kritik bir sanayi dalı ve bir beka meselesi olduğunu, bu alanda dışa bağımlılığı azaltmak gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin sıçrama yapmasının yapısal reformlarla yakından ilgili olduğunu belirten Şimşek, bütün bu reformalara zemin hazırlayacak reformunda, anayasa reformu olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Buralarda kapasite oluşturduğumuzda, ürün geliştirdiğimizde başka alanlara da hızlı şekilde sıçrama yapabiliriz. Türkiye’nin sıçrama yapması yapısal reformlarla yakından ilgilidir. Türkiye 2000’li yılların başında birinci nesil önemli reformları başardı. Hükümetlerimiz döneminde bu reformlar çok güçlü şekilde uygulamaya konuldu ve orta alt gelirli ülkeden orta üst gelir sınıfına geçtik. Şimdi ikinci nesil reformlar peşindeyiz. Ama en kritik reform, bütün bu reformalara zemin hazırlayacak reformda anayasa reformudur.”

Ekonomide bir yavaşlama olduğunu ve bu konuda da çok tedbirler aldıklarını kaydeden Şimşek, “Bu tedbirler iş görecek. Biraz tabii belirsizlik olunca bu tedbirlerin etkisi kısa vadede sınırlı oluyor. Ama 16 Nisan’da güçlü bir 'evet' ile önümüzün açık olduğuna, ilave yapısal reformlarla Türkiye’nin hızlı şekilde yüksek büyüme patikasına oturacağına ve savunma sanayinden tutun bütün kesimleriyle birlikte yeniden büyük bir çıkışa geçeceğine inanıyorum.” diye konuştu.

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya da savunma sanayinin önemine işaret ederek, “Özellikle dostlarımızın ve düşmanlarımızın açıkça niyetlerini ortaya koyduğu şu dönemlerde Türkiye'nin son dönemlerde ne kadar doğru işler ortaya koyduğu gerçeği bir kez daha ortaya çıkıyor.” şeklinde konuştu.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu ise Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada güçlü ve caydırıcı konumunu sürdürmesi, bunun için güçlü bir savunma sanayiye sahip olması ve bu alanda harcama yapmasının zorunlu olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve diğer protokol üyeleri savunma ve havacılık sanayinin önde gelen firmalarının ürünlerinin sergilendiği stantları gezdiler. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55