,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2330.649
  • Dolar 32.3585
  • Euro 34.9623
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 15 °C

Şanlıurfalılar Coronavirus’ten dolayı kaybettiği değerlerine üzülüyor

Şanlıurfalılar Coronavirus’ten dolayı kaybettiği değerlerine üzülüyor
Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirus’ten dolayı kısa zaman içerisinde büyük âlimlerini ve değerli insanlarını kaybeden Şanlıurfalılar, bu musibetin ümmetin üzerinden kaldırılması için temennilerde bulundu.

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) hastalığının tahribatlarını en aza indirebilmek için devlet tarafından ülke genelinde çeşitli önlemler ve kısıtlama kararları alınmış, salgınla mücadelede okullar kapatılmış, camilerde cemaatle namaz kılınması yasaklanmış, sokağa çıkma yasakları uygulanmıştı.

Haziran ayı başlarında ilan edilen "normalleşme" süreci ile birlikte Şanlıurfa’da vaka sayılarında büyük artışlar yaşanmış bu durumda salgın kaynaklı ölümlere neden olmuştu.

Kaybettiği değerleri için ağlayan Şanlıurfalılar duygularını İLKHA mikrofonuna anlattı.

"İnşallah bu âlimlerin yeri dolar"

Şanlıurfa’da Molla Sabri Yazar ve Aziz Kutluay Hoca’nın önemli hizmetleri olduğunu belirten Mustafa Gülten, "Peygamber Efendimiz (Aleyhissalât-u Vesselâm) bir hadislerinde diyor ki, ‘Bir âlim bir âlemdir.’ Sabri Hoca geçen pazar günü vefat etti. Allah kendisine rahmet etsin. Yetiştirdiği talebeleri çoktu. Dergâh Camii’nde 37 sene hizmet yaptı. Dergâh Camii içerisindeki mezarlıkta da defnedildi. Allah kendisine gani gani rahmet eylesin. Aziz Kutluay Hoca (Aziz Hoca) Urfa’nın medar-ı iftiharıydı. Açmış olduğu aşevi tahminen 30 seneye yakın binlerce kişiye yemek dağıttı. Allah O’na da gani gani rahmet eylesin. İnşallah bu âlimlerin yeri dolar. Şu an Sabri Hoca’nın yetiştirdiği öğrencileri var. Onlar da talebeler yetiştiriyorlar. İnşallah o âlimlerin yerleri dolar. Allah’tan umudumuzu kesmiyoruz. Herkes ilim okusa da Cenab-ı Allah isteyene verir. Cenab-ı Allah bu hastalığı Ümmet-i Muhammed’in üstünden kaldırır inşallah. Müslümanlara birlik ver beraberlik ihsan etsin. Allah-u Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de, ‘Allah'ın ipine sımsıkı yapışın; bölünüp parçalanmayın.’ Allah’ın ipine sımsıkı sarılırsak inşallah Allah bize her şeyi verir. Yeter ki Allah’ı unutmayalım. Cenab-ı Allah diyor ki ‘Eğer siz beni unutursanız ben de sizi unuturum.’ Başka bir ayette ise ‘Eğer siz beni anarsanız ben de sizi anarım.’ Yeter ki nankörlük yapmayalım. Cenab-ı Allah, İslam’a, bütün Müslümanlara, devletimize, milletimize zeval vermesin. Cenab-ı Allah birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. Bizi bu hastalıktan kurtarsın inşallah." ifadelerini kullandı.

"Bizlere ibret olsun diye Allah, böyle aziz ve güzel insanların ruhunu aldı"

Allahu Teâlâ’nın sevdiği kullarını yanına aldığını ifade eden Âdem Urfalı, "Bu hastalık Allah tarafından gönderilmiştir. Bu kırandır, düzeltmektir. Anlaşılmayacak yeri vardır ama çoğu tarafı anlaşılır. İnsanlar sapıtmışlardı, sapıtmıştık... ben de dâhilim. Allah’u Teâlâ bizlere bir uyarı gönderdi; sapıtmayın, kumar oynamayın, sapıklık yapmayın ve bunlardan korunun diye bizleri uyardı. Bizlere ibret olsun diye böyle aziz ve güzel insanların kalbini, ruhunu aldı. Allah-u Teâlâ sevdiklerini yanına alır. Bundan 50 yıl önce kıran diye bir hastalık vardı, hayvanlara bulaştı, bir buçuk yıl sürdü. Binlerce inek telef oldu, çaresi yoktu ve aşısı bulunamadı. Bu hastalık da insanlar için bir kıran oldu." şeklinde konuştu.

"Âlimlerimizin kıymetini bilmemiz gerekir"

Coronavirus’un çıkmasının insanların işlediği günahlardan dolayı olduğunu belirten Murat Arslan, "Peygamberimiz Hadis-i Şeriflerinde şöyle buyuruyor, ‘Âlimler peygamberlerin varisleridir’ bundan dolayı bu zamanda hocalarımızın kıymetini bilmemiz gerekir. Hocalarımızın kıymetini bilmezsek Allah-u Teâlâ başımıza daha büyük sıkıntılar verir.  Bu Coronavirus’un çıkması insanların işlediği günahlardan dolayıdır. İnsanlar ne zaman bu günahları, haramları terk ederlerse ve Allah’a yönelirlerse bu virüs de bitecektir inşallah. Bu virüsün bitmesi için Âlimlere tabii olmamız gerekiyor. Namaz kılmamız, yalan söylemememiz, dinimizi düzgün bir şekilde yaşamamız gerekir. Gerekiyorsa bir hocanın yanına gidip ondan istifade etmeliyiz. Allah-u Teâlâ bir diğer ayette,  ‘Bilesiniz ki Allah dostlarına asla korku yoktur; onlar üzüntü de çekmeyecekler ’buyuruyor. Bundan dolayı yine diyorum ki virüsün def olması için insanlar, Allah-u Teâlâ’ya hakkıyla bağlandığı zaman Coronavirus gidecektir inşallah. Âlimlerimizin kıymetini bilmemiz gerekiyor. Çünkü giden Âlimlerimiz bir daha gelmez. Sabri Hoca da bizim çok güzel bir hocamızdı. Kendisinden istifade ediyorduk. Urfa’da 37 yıl Dergâh Camiinde hizmet etti. Hasta olduğu halde bile hizmetine devam etti."

"Kaybettiğimiz âlimler dini yönden Urfa’da çadırın direkleriydi"

Coronavirus'ten hayatını kaybeden İbrahim Toru'yu anlatan İsmail Yıldız, Urfa’da kaybedilen değerlerin yerinin gençler tarafından doldurulması gerektiğini vurguladı.

Yıldız, "Bu kaybettiğimiz âlimler dini yönden çadırın direkleri gibiydi. İbrahim Toru hayırsever ve sevilen bir insandı. Yani halktan biriydi. Kendi tırnağı ile kaza kaza bu dereceye geldi. Çevredeki insanların hepsi kendisini seviyordu. Allah kendisine rahmet etsin. Kaybettiğimiz değerlerin yerleri muhakkak dolar da ama biz büyüklerimizin yerini tutabilir miyiz? Sabri Hoca ve Mustafa Hoca büyük âlimlerdi. Allah kendilerine rahmet etsin. İnşallah onların yerine gelen gençlerimiz var." dedi.

Coronavirus’ten dolayı Şanlıurfa’da hayatını kaybeden Âlim ve değerler

Abdülaziz Kutluay (Aziz Hoca)

Şanlıurfalı Yazar-Hatip Abdülaziz Kutluay Hoca (70), 10 Ağustos 2020 tarihinde Coronavirus’ten dolayı tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.

Vaaz kasetleri, cami sohbetleri, TV programları, konferans ve panellerle insanları hakka davet eden Kutluay, 28 Şubat sürecinde sistemin gadrine maruz kalmış, yaptığı bir konuşmadan dolayı 8 ay Akçakale Cezaevinde yatmıştı.

Aziz Hoca, İslami tebliğ çalışmalarının yanında kurmuş olduğu ‘Şanlıurfa Aşevi’ vesilesiyle yaklaşık 30 sene boyunca fakir fukaraya sıcak yemek dağıtmıştı.

Şeyh Celal İlhan

Şanlıurfa merkez İlhan kırsal mahallesinde yaşayan ve bölgelerinde sevilen, sayılan ve kanaat önderi olarak kabul edilen Şeyh Celal İlhan, 30 Ağustos 2020 tarihinde yakalandığı Coronavirus hastalığından dolayı hayatını kaybetmişti.

Şeyh’in vefatından 1 hafta sonra Şeyh Celal’ın kardeşi Şeyh Mahmut İlhan da rahatsızlığından dolayı hayatını kaybetmişti.

Mehmet Ural Hoca

Şanlıurfa Milli Gençlik Vakfı, Ay Işığı Derneği, Milli Türk Talebe Birliği ve birçok İslami sivil toplum kuruluşunda görev yapan Ural 19 Eylül 2020 tarihinde Coronavirus’ten dolayı hayatını kaybetmişti.

Molla Sabri Yazar

Bölgenin saygın âlim ve kanaat önderlerinden Molla Sabri Yazar (83) Coronavirus’ten dolayı tedavi gördüğü hastanede 20 Eylül 2020 tarihinde hayatını kaybetmişti.

Molla Sabri Yazar, 1937 yılında Elazığ’ın Palu ilçesinde dünyaya gelen Yazar, babasının yardımıyla Arapça ve ileri derecede Osmanlıca dersleri aldı.

1953 yılında Diyarbakır'ın Hani ilçesinde, Şeyh Ahmet ismiyle maruf, Rufai halifesi olan Şeyh Ahmet'in yanında okumaya başlayan Yazar, daha sonra Risale-i Nur’un okunması için hizmetlerine devam etti.  

1966 yılında Lice’nin bir köyünde imam-hatip olarak görev alan Yazar, daha sonraki yıllarda vaiz ve müftülük imtihanlarına girerek kazandı fakat bu vazifelerden feragat ederek 1969 yılında Urfa’da Kutbeddin Camii'nde imamet vazifesine devam etti.

Molla Yazar, 37 yıl Şanlıurfa Dergâh Camii imamlığı yapıp emekli olmuştu.

İbrahim Toru

Hayırsever işadamı, Kanal Urfa Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Toru (44), yakalanmış olduğu Coronavirus hastalığından dolayı 25 Eylül 2020 tarihinde hayatını kaybetmişti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55