,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C

Şanlıurfa'da düzenlenen program ile Hazreti Talha Bin Ubeydullah anıldı

Şanlıurfa'da düzenlenen program ile Hazreti Talha Bin Ubeydullah anıldı
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından düzenlenen "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" temalı etkinlikler kapsamında Şanlıurfa'da düzenlenen program ile Hazreti Talha'nın örnek hayatından kesitler paylaşıldı.

 

Kasım ayının "Sahabe Ayı" olarak ilan edilmesi münasebetiyle her yıl olduğu gibi bu sene de Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" temasıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Peygamberler Şehri Şanlıurfa'da Hazreti Talha Bin Ubeydullah'ın hayatının ve mücadalesinin anlatıldığı bir program düzenlendi.

Program öncesi salon girişinde stand açan Peygamber Sevdalıları Vakfı gönüllüleri, Siyer Yarışması için başvuru kaydı aldı.

Programa; HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan ve HÜDA PAR Şanlıurfa İlçe Başkanları, 30 yıllık esaretin ardından özgürlüğüne kavuşan İbrahim Göv, sivil tolum kuruluşu temsilcileri ve halk katılım gösterdi.

Şanlıurfa'da düzenlenen program ile Hazreti Talha Bin Ubeydullah anıldı

İbrahim Durmaz

Mehmet Akif İnan Konferans Salonunda düzenlenen sunuculuğunu Abdusselam Bucak ve Müslüm Yıldız'ın yaptığı program, İbrahim Durmaz tarafından okunan Kur'an'ı Kerim ile başladı.

Sinevizyon gösterisiyle de Hazreti Talha Bin Ubeydullah'ın hayatından ve kişiliğinden kesitler paylaşıldı.

Program daha sonra Özlem Ajans sanatçılarının Talha Bin Ubeydullah ve sahabelerle ilgili marş ve ezgileri ile devam etti.

Programa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Yazar Özkan Yaman, Hazreti Talha Bin Ubeydullah'ın hayatından kesitler sundu.

Şanlıurfa'da düzenlenen program ile Hazreti Talha Bin Ubeydullah anıldı

Özlem Ajans sanatçıları

Yaman, iyi bir hatip olan, zenginliği ve cömertliğiyle tanınan Hazreti Talha'nın; Hz. Peygamber tarafından "hayr, feyyâz, cûd" sıfatlarıyla anıldığı belirtti.

Yaman, Hazreti Talha'nın, Uhud Gazvesi'nde Resûlullah'ı korurken birçok yerinden yaralandığını ve elinin sakat kaldığını ifade etti.

Hazreti Peygamberin Uhud Gazvesi'nde üzerinde iki zırh bulunduğu için Uhud kayalığına çıkamadığını belirten Yaman, Hazreti Peygamberin Hazreti Talha'nın sırtına basarak oraya çıktığını ve Peygamberin "Talha’ya cennet vâcip oldu" müjdesine mazhar olduğunu ifade etti.

 

 

Şanlıurfa'da düzenlenen program ile Hazreti Talha Bin Ubeydullah anıldı

Araştırmacı Yazar Özkan Yaman

"Sahabe hayatını kalp, akıl ve ruh ile okuyoruz"

Sahabe hayatının üç şekilde okunabileceğine dikkat çeken Yaman, "İslam tarihini, ashab-ı kiramın dolu dolu tarihini üç şekilde okuruz. Birincisi kalp ile ikincisi akıl ile üçüncüsü ise ruh ile okuruz. Bu üç okumada gereklidir.Kalp ile okuruz ki onlara teslim olalım. 'Bunlardır bizim önderlerimiz ve örneklerimiz' diyebilelim.  Onları sevelim, övelim ve anlatalım. Kalp okuması bunu gerektirir. Akılla da okuruz ki 'bunlar neyi, nasıl yaptılar.Yaptıkları şu iş hakkaniyete ne kadar uygundu, ne kadar düzgündü ve normaldi?' analizini yapalım. Ruhla da okuyarak 'bunlarla nasıl yüceliriz, nasıl insanlara katkı sunarız, nasıl bunlara benzeriz?' deriz." ifadelerini kullandı.

 

Şanlıurfa'da düzenlenen program ile Hazreti Talha Bin Ubeydullah anıldı

"700 bin dirheminn hepsini dağıtmış"

Hazreti Talha'nın cömertliğinden örnek veren Yaman, "Hazreti Talha birgün bir arsa satarak çok kar etmiş. 700 bin dirhem para kazanmış. Bu parayı bir torbanın içerisinde eve getirmiş. Hazreti Talha sabaha kadar uyuyamamış. Hanımı ona 'Senin derdin problemin ne?' diye sormuş. Hazreti Talha'da eşine, 'Bu para burada durduğu için onun sıkıntısı bana çok ağır geliyor ve huzursuz oluyorum.' demiş. Hazreti Talha'nın hanımı demiş ki 'bundan kolay ne var? Bu paraları dağıtalım senin can sıkıntın geçsin.' O gün 700 bin dirhemi dağıtmışlar. Akıl almıyor bu nasıl bir cömertliktir. Kabilesinde bir tane borçlu insan bırakmayarak hepsinin borcunu ödemiş." şeklinde konuştu.

 

Şanlıurfa'da düzenlenen program ile Hazreti Talha Bin Ubeydullah anıldı

"Ey Talha senin elinde Peygamber Efendimizin nişanesi var"

Hazreti Talha'nın şehadetine değinen Yaman, "Hazreti Talha, Hazreti Ali ile görüşüyor. Karşısında yer aldığı için pişman olduğunu söylüyor. Hazreti Ali'nin yanından ayrıldıktan sonra fazla bir uzağa gitmeden arkasından gelen bir ok ile şehid oluyor. Hazreti Talha daha ruhunu teslim etmeden gördüğü Hazreti Ali'nin askerine şöyle diyor: 'Ben Ali'ye biat ettim ama ben bir kez daha biat ediyorum sen Ali'ye söylersin.' Bu sözleri söyledikten sonra ruhunu teslim ediyor. Hazreti Ali'ye haber verdiler. Hazreti Ali, Hazreti Talha'yı yerde görünce o kadar sarsıldı ve üzüldü ki şöyle dedi: 'Ey Talha, su yıldızlarla dolu semanın altında seni bu halde görmem bana çok ağır geldi.' Hazreti Ali bu sözleri ile şöyle demek istedi: 'Ey Talha senin elinde Peygamber Efendimizin nişanesi var. Ey Talha, senin vücudunda Peygamber Efendimize saplanacakken sana saplanmış 70 tane yara var. Ey Talha, şu an senin yere değen sırtına Peygamber Efendimiz mübarek ayakları ile basmış.' dedi. Hazreti Hasan ise oğluna, 'Keşke babam 20 sene önce ölseydi de bu olayı görmeseydi.' demiştir." diye konuştu.

 

Şanlıurfa'da düzenlenen program ile Hazreti Talha Bin Ubeydullah anıldı

Program yeniden sahneye çıkan Özlem Ajans sanatçılarının seslendirdiği ezgi ve marşlarla devam etti.

Program, Hamza Küçükbayrak tarafından okunan dua ile sona erdi. (İLKHA)

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55