,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2321.968
  • Dolar 32.3088
  • Euro 34.9846
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 16 °C

Şanlıurfa Müftüsü Taştan Berat Kandili'nde bolca tövbe edilmesi tavsiyesinde bulundu

Şanlıurfa Müftüsü Taştan Berat Kandili'nde bolca tövbe edilmesi tavsiyesinde bulundu
Şanlıurfa İl Müftüsü Mehmet Taştan, Berat Kandili'nin Müslümanlar için fırsat olduğunu belirterek bu gecede bolca tövbe istiğfar edilmesi gerektiğini ifade etti.

 

On bir ayın sultanı Ramazan ayının müjdecisi olan Beraat Kandili, dünya genelinde yapılacak çeşitli programlarla ihya edilecek.

Regaib ve Miraç Kandili'nin ardından yarın ihya edilecek Beraat Kandili ile Müslümanlar Ramazan ayına bir adım daha yaklaşacak.

Beraat Kandili'nin önemi ve bu gece yapılması gereken ibadetlerle ilgili açıklama yapan Şanlıurfa İl Müftüsü Mehmet Taştan, Mü'minler her türlü günahları için Allah'tan af dilemesi gerektiğini söyledi.

"Bu gece yapılan duaları Allah kabul eder"

Allah'ın, Beraat gecesinde dualara icabet edeceğini belirten Taştan, " Biliyorsunuz ki Şaban ayının 14'ünü gününü 15'inci gününe bağlayan gece mübarek Beraat Kandili'dir. Peygamber Efendimiz, hadislerinden biliyoruz ki Beraat Gecesi'nde yapılan dualar makbuldur ve ret olunmadığını söylemiştir. Peygamber Efendimiz, 'Beş gece vardır ki o gecelerde edilen duâlar geri çevrilmez; Receb'in ilk Cuma gecesi (Regâib Gecesi), Şaban'ın 15'inci gecesi (Beraat Gecesi), Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece (Cuma gecesi), Ramazan Bayramı gecesi ve Kurban Bayramı gecesi.' Bu gece yapılan duaları  Allah kabul eder. Peygamberimizin 'duaların kabul edildiği gece' diye tarif ettiği bu gece, cumartesiyi pazara bağlayan gecedir. Bu geceye 'Beraat' denilmesinin sebebi; bu gece içerisinde yapılan tövbelerin, Allah'ın dergâhında kabul edildiği, Cenab'ı Hakk'ın dualara icabet ettiği ve insanlara mağfiret edildiğine inanıldığı gece olmasından dolayıdır. Yine bu gece suçtan, günahtan kurtulma gecesidir." şeklinde konuştu.

"Bu gece Cenab'ı Hakk, günahkâr insanları cehennemden azat ederek cennetine koyar"

Peygamber Efendimizin ve Hazreti Aişe'nin "Beraat Kandili" ile ilgili konuşmalarına değinen Taştan, "Peygamberimiz, Beraat Gecesi'nde evinden çıkıp 'Baki' kabristanına gitmiştir. Kabristanda uzun bir müddet kalıp dua etmiştir. Hazreti Aişe'de Peygamberimizi arayıp bulduğunda 'Ya Resulullah, sizi bu gece çıkaran neydi?' demiştir. Peygamberimiz 'Ya Aişe, bu gece Beraat Gecesi'dir. Bu gece Beni Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca Cenab'ı Hakk, günahkâr insanları cehennemden azat ederek cennetine koyar.' diye buyurmuştur. Beni Kelb kabilesi, Medine'de koyunlarıyla ünlüdür. Dolayısıyla bu gece Beraat Kandili'dir." ifadelerini kullandı.

"Mü'minler her türlü günahları için af dilemelidir"

Şirk haricinde affedilmeyecek hiçbir günahın olmadığını ifade eden Taştan, "Bir insan, Allah'a şirk koşuyorsa şirk sürdüğü müddetçe affedilmeyecektir. Bu durum Kur'an'i Kerim'de de geçmektedir. Cenab-ı Hakk, Kur'an'ı Kerim'de 'Allah kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz. Bundan başka (günahlarını ise) dilediği kimse için bağışlar.' diye buyurmuştur. Dolayısıyla Mü'minler affedileceklerine inanarak ellerini yüce dergâha açarak her türlü günahları için af dilemelidirler." diye konuştu.

"Beraat gecesi, af gecesidir"

Beraat gecesinde bol bol dua edilmesi gerektiğini vurgulayan Taştan, "Beraat Gecesi, af gecesidir. Ümitsiz olmak doğru değildir; çünkü Allah'ın rahmetinden ümit kesmek, Mü'minin kârı değildir. Hepimiz bu gece, oturup kendimize, çocuklarımıza, çevremize, anne ve babamıza dua edeceğiz, üzerimizdeki musibetlerin def olması için Allah'a yalvaracağız. Günah affedildiği gibi Cenab-ı Hakk, bu günahın yerine ibadet maksadıyla dua edildiği için sevap yazacak. Allah, merhametiyle  kullarını cennetine koyacak inşallah. " dedi.

İslam âleminin Beraat gecesini tebrik eden Taştan, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

"Peygamber Efendimiz, 'Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun' buyuruyor. Beraat Gecesi yapılacaklar bellidir. Varsa kaza namazlarımızı eda edelim. Bol bol Kur'an'ı Kerim okuyalım.  Allah'ı bol bol zikredelim. Günahlarımıza tövbe edelim; çünkü biliyoruz ki dökülecek iki damla gözyaşı, günahların affına vesile olacaktır. Allah'ın Resulü ' Allah korkusuyla ağlayan göze, Cehennem ateşinin dokunması haramdır.' diye buyurmuştur. Dolayısıyla bize düşen tövbe etmektir. Buradan tüm Müslüman kardeşlerimizin Beraat gecesini tebrik ediyorum. Affımıza, mağfiretimize, başta Coronavirus olmak üzere üzerimizdeki musibetlerin def olmasını Allah'tan niyaz ediyorum. Hepinizi en derin ve kalbi duygularımla selamlıyorum. " (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55