,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C

Şair ve Yazar Mevlana İdris Zengin vefat etti

Şair ve Yazar Mevlana İdris Zengin vefat etti
Kahramanmaraş'ta bir süredir yoğun bakımda tedavi gören Yazar ve şair Mevlana İdris Zengin, 56 yaşında vefat etti.

Yazar ve şair Mevlana İdris Zengin'in kardeşi Salih Zengin, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, ağabeyinin vefatını duyurdu.

Zengin, "Müslüman, insan, şair, yazar ve çocukların dostu, sevgili abim Mevlana İdris bu gece Kahramanmaraş'ta tedavi gördüğü hastanede Rabbine kavuştu. Allah'ım onu meleklerle karşılayıp cennet bahçelerinde ağırlasın. Acımız tarifsiz. Hepimizin başı sağ olsun." ifadelerini kullandı.

Zengin'in vefatının ardından Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş gibi bir çok isim sosyal medya hesabında taziye mesajı yayımlayarak üzüntülerini bildirdi.

Mevlana İdris Zengin kimdir?

Mevlâna İdris Zengin, 1966 yılında Kahramanmaraş, Andırın'da doğdu. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. İkindiyazıları, Diriliş, Dergâh, Albatros, Geniş Zamanlar ve Gerçek Hayat gibi birçok dergi ve gazetede, şiir, hikâye ve denemeleri yayımlandı. Ayrıca, çocuk edebiyatı dalında birçok kitap kaleme aldı.

Ödülleri

"Kuş Renkli Çocukluğum" isimli şiir kitabı ile 1987'de Gökyüzü Yayınları Çocuk Edebiyatı Ödülü.

"Korku Dükkânı" isimli kitabı ile 1998 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü.

2008'de Kosova/Prizren'de yayınlanan Türkçem dergisinin Türkçeye katkı yapanlarla ilgili uluslararası ödülü

2011'de Birikim Eğitim Kurumu tarafından "En Başarılı Çocuk Yazarı" seçilmiştir.

Hakkında Mısır-Kahire, Almanya-Berlin ve Türkiye-İstanbul,Çanakkale,Erzurum olmak üzere beş ayrı üniversitede beş ayrı bilimsel çalışma yapıldı.

Mevlâna İdris şimdiye kadar Frankfurt, Şam, Köln, Budapeşte, Priştine, Londra, Pekin gibi şehirlerde çocuk edebiyatıyla ilgili konferans ve değişik etkinliklere katıldı.

Bazı masalları çizgi film olarak çekilmiş ve TV'de yayınlandı.

Eserlerinden bazıları

"Çınçınlı Masal Sokağı, Dondurmalı Matematik, Hayâl Dükkânı, Kirpiler Şapka Giymez, Korku Dükkânı, Vay Canına, Kuş Renkli Çocukluğum, Sinir Dükkânı, Tehlikeli bir Kipat, Ütüsüz Ayakkabılar, Sufi ile Pufi, İyilik Dükkanı, Tuhaf Adamlar (10 kitap), Acayip Hayvanlar (10 kitap), İyi Geceler Bayım (şiir)"

Tuhaf Adamlar serisindeki kitapları Almanya'daki bir yayınevi tarafından 9 dünya diline çevrilerek yayına hazırlandı.. Ayrıca "Asla ve Daima Nuri Pakdil" isimli bir belgeselin metnini yazmış ve konsept danışmanlığını yapmıştır. Belgesel TRT televizyonunda 2010'da yayınlandı.

Sezai Karakoç'un şiirlerinden yola çıkarak yaptığı "Gül Sesleri" isimli şiir belgeseli 13 Nisan 2012'de Diyarbakır'da yapılan Uluslararası Sezai Karakoç Sempozyumu'nda gösterildi.

Mevlâna İdris'in şimdiye kadar Farsça, Almanca, Arapça, Urduca, Macarca dillerine bazı kitapları çevrilmiş ve yayınlandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55