,
  • BIST 9575.35
  • Altın 2487.933
  • Dolar 32.508
  • Euro 34.8335
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 22 °C

Sağlam: "Ekonomi paketinden tüketime teşvik çıktı, istihdam unutuldu"

Sağlam: "Ekonomi paketinden tüketime teşvik çıktı, istihdam unutuldu"
Ekonomik paketlerinin mevcut sorunları uzun vadede çok daha derinleştirecek nitelikte olduğuna dikkat çeken HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, "Ekonomi paketinden tüketime teşvik çıktı, istihdam unutuldu." dedi.

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, yaptığı haftalık gündem değerlendirmesinde; Afrin’de sergilenen endişe verici uygulamaları, ekonomi paketi ve işsizlik konusunu, Gençlerin "İdeal Gençlik’ misyonundan uzaklaşması hususunu ve çıkarılması düşünülen barolar yasasına değindi.

Afrin’deki uygulamalara değinen Sağlam, "Yerli halkın çoğunluğunun Kürtlerden oluştuğu bir şehirde eğitim müfredatından Kürtçenin çıkarılması ve şehrin isminin değiştirilmesinin iyi sonuçlar doğurması mümkün değildir." dedi.

Gençliğin içler acısı duruma gelmesine sebep olan etkenlere de değinen Sağlam, acilen bir tedbir alınmaması halinde ’ideal gençlik’ misyonundan uzak, manevi ve ahlaki bilinçten yoksun gençlerin artacağına işaret etti.

Afrin’de Kürtçe'ye yönelik uygulamalar

Sağlam, Türkiye’nin 20 Ocak 2018 tarihinde Suriye’nin Halep vilayetinin Afrin ilçesine yaptığı ‘Zeytin Dalı’ adlı operasyonunun 24 Mart tarihinde tamamlandığını ve Afrin'in Türkiye’nin ve desteklediği silahlı unsurların kontrolüne girdiğini hatırlattı.

Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Afrin’de de Covid-19 salgını nedeniyle örgün eğitime ara verilerek uzaktan eğitime geçildiğini belirten Sağlam, bu dönemde Afrin’de İngilizce, Türkçe ve Arapça gibi dersler uzaktan eğitim olarak devam ettirildiği halde bölge halkının çoğunluğunun ana dili olan Kürtçe için uzaktan eğitim ile de olsa derslerin başlatılmadığına dikkat çekti.

Sağlam, "Bunun yanı sıra İngilizce, Türkçe ve Arapça derslerin sınavları da yapıldığı halde Kürtçe için sınav yapılmadı. Bölgenin yerel yetkilileri ve kanaat önderlerinin ifadelerine göre Afrin şehrinin isminin ‘Zeytin Dalı’ olarak değiştirileceği de iddia edilmektedir. Yerli halkın çoğunluğunun Kürtlerden oluştuğu bir şehirde eğitim müfredatından Kürtçenin çıkarılması ve şehrin isminin değiştirilmesinin iyi sonuçlar doğurması mümkün değildir. Akl-ı selim ile hareket edilmeli, yeteri kadar risk ve hassasiyet taşıyan bölgenin kültürel, sosyal ve etnik dokusuna zarar verebilecek bu tür uygulamalardan şiddetle kaçınılmalıdır." ifadelerini kullandı.

"Ekonomi paketinden tüketime teşvik çıktı, istihdam unutuldu"

Hükümetin ekonomi paketini eleştiren Sağlam, "Herkesin dikkati pandemi sürecinin ekonomik sonuçları ve alınacak tedbirlere yoğunlaşmış iken hükümet kamuoyunu hayal kırıklığına uğratmaya devam etmektedir. Açıklanan paketler mevcut sorunları uzun vadede çok daha derinleştirecek niteliktedir. Yerli üretimin önünün açılacağı ve teşvik edileceği söylenmesine rağmen teşvikler üretime değil, tüketime yönelik oldu. En son açıklanan paketten düşük faizli taşıt, konut, seyahat ve ihtiyaç kredileri çıktı. Halk yine bankalara borçlanmak suretiyle faize mecbur bırakılacaktır. Bu durum, borçlanmak suretiyle tüketimi teşvik edecek ve piyasada sanal bir refah artışı sağlayacaktır. Ekonominin canlandırılması için açıklanan bu tedbirler temel sorunları çözmeyecek, sadece öteleyecek, üstünü örtecektir. Oysa çok daha önemli adımlara ihtiyaç vardır. İki yıldır yatırım harcamalarında küçülme söz konusudur. Son çeyrekte de aynı şekilde ekonomide büyüme, yatırımlarda küçülme oldu. Bu durum ülke ekonomisi için sürdürülebilir değildir." dedi.

"Konut ve araç fiyatlarındaki artışlar için bir standart belirlenmeli ve fırsatçılığa engel olunmalıdır"

Konut ve araç fiyatlarındaki artışlar için çağrıda bulunan Sağlam, "Pandeminin işsiz bıraktığı insanlarla birlikte işsizlik ülkenin en önemli sorunu haline gelmiştir. Buna ilişkin bir çözüm üretilmezken insanların bankalara borçlanmasının ha bire teşvik edilmesini anlamak mümkün değildir. Açlık ve yoksulluk sınırı temel gıda fiyatlarındaki artışlar nedeniyle hep yükselirken yoksulluk oranı da bu paralelde yükselmeye devam etmektedir. Ekonomi yönetiminin bu hususu gündemine alması gerekir. Bununla birlikte konut ve taşıt kredilerine yapılan teşvikleri ranta dönüştüren odaklara da fırsat verilmemelidir. Konut ve araç fiyatlarındaki artışlar için bir standart belirlenmeli ve fırsatçılığa engel olunmalıdır." diye kaydetti.

Gençlerin "İdeal Gençlik’ misyonundan uzaklaşması

Gençliğin içler acısı duruma gelmesine sebep olan etkenlere değinen Sağlam, "Toplumumuzda gençliğin adının yaşanan şiddet olayları ile anılması çok acı bir durumdur. Toplumun ilerleyişini sanayi, askeri ve teknoloji hamleleri gibi maddi yönlerden ele alıp manevi kazanımlarımızı es geçmek maalesef bugün bizi ihmal ettiğimiz gençliğin açtığı yeni yaraları konuşmak zorunda bırakıyor. Televizyon dizilerinde racon kesip adalet dağıtan ‘ağır abi’lerin sansürlenmeden verilen uzun çatışma ve cinayet sahneleriyle mafya babaları, gençlerimize rol model olarak sunulmaktadır. Bu karakterlere özenen gençlerde adalet duygusu zedelenmekte, şiddet, cinayet ve düşmanca tavırlar gelişmektedir. Acilen bir tedbir alınmaması halinde ’ideal gençlik’ misyonundan uzak, manevi ve ahlaki bilinçten yoksun gençlerin sayısı her gün biraz daha artacaktır." dedi.

"Geleceğin habercisi göz aydınlığı bir gençlik, erdem, güzellik ve iyilik gibi insani hasletler ile yetişmiş gençliktir"

Sağlam, sözlerini şöyle devam ettirdi: "Medeniyetimizin bize miras bıraktığı erdem, iyilik ve güzellik olgularının neslimiz üzerinde etkisinin gittikçe azaldığını görmek, geleceğimiz ile ilgili derin endişeler uyandırmaktadır. Gençliğin anne-baba, toplum ve hatta diğer canlılarla iyilik, güzellik, diğergâmlık, yardımlaşma, paylaşma ve hoşgörü üzerine olması gereken ilişkileri bugün bencillik, çekişme, kin ve nefret üzerine şekillendirilmeye çalışılmaktadır. Gençliğin kimlik ve kişilik bunalımına sürüklenme tehlikesi ile yüzleşip tedbir almak; onları çağın manevi hastalıklarının pençesine ve medya iletişim araçlarının insafına terk etmek yerine, değerlerimiz ile barışık bir eğitim sisteminin çatısı altında, onlara kişilik ve kimlik kazandırmak, geleceğimiz açısından teknolojik hamlelerden önce gelmelidir. Unutulmamalıdır ki aydınlık bir geleceğin habercisi göz aydınlığı bir gençlik, erdem, güzellik ve iyilik gibi insani hasletler ile yetişmiş gençliktir."

Barolar yasası

Ankara Barosu’nun Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hutbesine karşı gösterdiği tepkiyi müteakip baroların görev, yetki ve yapıları ciddi olarak tartışmaya açıldığını belirten Sağlam, bu anlamda hükümetin de baroların seçim sistemlerinde köklü değişiklik öngören bir kanun değişikliği hazırlığı içerisinde olduğunu duyurduğunu söyledi.

Anılan tasarıda baroların seçim sistemleri ve yapıları ile alakalı köklü değişikliklerin yapılacağının anlaşıldığını söyleyen Sağlam, "Öncelikle belirtmek gerekir ki, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları olan barolar kamu görevi yürüten anayasal kurumlardır. Adalet sisteminin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesinin en önemli sacayaklarından biri olan ‘savunma’  kurumunun temsilcileridir. Bu anlamda yapılacak değişikliklerin bir oldubittiye getirilmesi, savunma mekanizmasına ciddi anlamda zarar verecektir. Doğal olarak hukuk, daha da tartışmalı hale gelecektir. Anayasal kurum olan baroları bir dernek veya sendika statüsüne dönüştürmekten özellikle kaçınılmalıdır. Bir yerde birden fazla baro kurulmasının düşünülmesi, baroları sendika veya dernek statüsünde görmektir. Baroların seçim sistemleri, liste usulleri ve delege sayılarının öteden beri tartışmaların odağında olduğu da bir realitedir. Özellikle baroları TBB seçimlerinde temsil edilecek delegelerin blok liste olarak seçilmesi sağlıklı olmayan bir yöntemdir. Delegelerin nisbi temsil yöntemiyle seçileceği, her bir üyenin birlik delegesi adaylarından sadece bir kişiye oy verebileceği bir sistem getirilmelidir. Yönetim kurulu seçimi başta olmak üzere Baroların işleyişi ile ilgili yapılması düşünülen değişikliklerin kamuoyunda ve ilgili tüm taraflarca yeteri kadar tartışılıp müzakere edilmesi bir zorunluluktur. Böylesine köklü değişiklikler aceleye getirilmemeli, atılacak adımlar mutlaka ortak akıl ile olmalıdır." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55