,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2507.399
  • Dolar 32.5775
  • Euro 34.7746
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 19 °C

"Robot Kuş" projesi ile Ağrı'nın gururu oldular

"Robot Kuş" projesi ile Ağrı'nın gururu oldular
"Robot Kuş" projesi ile TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması TEKNOFEST Festivali "Savunma, Uzay ve Havacılık" kategorisinde, AİÇÜ Meslek Yüksekokulu öğrencileri Habip Demirbaş ile Kemalettin Demirbaş Türkiye 2'ncisi oldu.

Yaptıkları robot ile TEKNOFEST Festivalinde Türkiye ikincisi olan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi öğrencilerinden amca ve yeğen Demirbaş, zor bir projeyi hayata geçirdiklerini ve ilerde daha ileri seviyelerde projeler üretmek için gayret edeceklerini söylediler.

Bir yıla aşkın zamandır çalıştıklarını ve ciddi emekler sarf ettiklerini belirten Habip ve Kemalettin Demirbaş, ürettikleri çalışmanın savunma sanayi başta olmak üzere birçok alanda kullanılabileceğini kaydetti.

"Bir sonraki prototiplerimizi de geliştirip askeri casusluk alanında kullanmayı hedefliyoruz"

Projelerinin amaçlarından birinin havalimanındaki yabani kuş sürülerini alandan uzaklaştırmak ve aynı zamanda tarım arazilerinde kullanabilmek olduğunu kaydeden Habip Demirbaş, "Yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığımız "Robot Kuş" Projesi havacılık sektörü için geliştirdiğimiz bir proje. Birkaç prototip ile başladık, ilk prototip sadece uçuş üzerine idi. Uçuşumuzu gerçekleştirdik ve birkaç prototip daha üretmek istedik. Elimizde bulunan prototip ise ikinci prototip çalışmamız. Burada bir robot kuşun görünümüne önem verdik. Projemizin amaçlarından biri havalimanlarındaki yabani kuş sürülerini o bölgeden uzaklaştırıp uçak kazalarının önüne geçmek. Aynı zamanda tarım arazilerinde kullanılabilecek bir proje. Arı kovanlarının etrafında bulunan ve kovanları zayiata uğratan kuş sürülerini de o bölgeden uzaklaştıracak bir proje. Bir sonraki prototiplerimizi de geliştirip askeri casusluk alanında kullanmayı hedefliyoruz. Tabi entegre edebileceğimiz birçok sistem mevcut. Bunlar süreç içerisinde gelişecek. Bu proje ile başvurduğumuz TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projesine başvurduk, kazandığımız bölge birinciliğinin ardından Türkiye ikinciliğini elde ettik. Bu bizi çok mutlu etti ve üniversitemiz adına büyük bir başarı oldu. Daha sonraki zaman dilimlerinde daha iyi çalışmalarla güzel yerlere geleceğimizi tahmin ediyorum." dedi.

"Robot Kuş projesi dünyada çok nadir başarılmış projelerdendir"

Kemallettin Demirbaş ise projeleri hakkında şunları söyledi: "Başlattığımız "Robot Kuş" projesi dünyada çok nadir başarılmış projelerdendir. Ve bu projenin uçuşunu Türkiye'de ilk biz gerçekleştirdik. Aslında bu proje Leonardu Davinci'den bu yana var olan insansız hava araçlarının atası diyebiliriz. Bu projenin daha aktif kullanılabilmesi için uygun zaman bekleniyordu. İnsansız hava araçlarının bu kadar yoğun kullanıldığı ve teknolojinin gelişmesi ile o zamanın bu zaman olduğu kanaatine vardık. Ve en uygun zamanda projeye başladık. Her ne kadar sivil savunma alanında yarışmaya katılmışsak da asıl amacımız askeri savunma sistemidir. Bununla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Şu ana kadar kategorilere göre 3 çeşit kuş ürettik."

"İlerleyen zamanlarda başka dereceler elde etmeyi düşünüyoruz"

Öğrencilere rehberlik eden Doktor Öğretim üyesi Bünyamin Aygün, "Öğrencilerimizin 400 proje arasında bölgede birinci gelmeleri, bölgeden sonra TEKNOFEST kapsamında 127 projenin festivale seçilmesi ile öğrencilerimizin orada ikincilik almış olmaları gurur verici. Özellikle mensubu olduğumuz Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinden böyle başarılı gençlerin çıkmasına vesile olduğumuz için çok mutluyuz. İlerleyen zamanlarda başka dereceler elde etmeyi düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55