,
  • BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 27 °C

Roboski katliamının üzerinden 8 yıl geçti

Roboski katliamının üzerinden 8 yıl geçti
Şırnak'ın Uludere ilçesi Roboskî ile Gülyazı köylerinde savaş uçakları tarafından bomba yağdırılması sonucu 17'si çocuk 34 köylünün hayatını kaybettiği elim olayın üzerinden 8 yıl geçti.

Şırnak'ın Uludere ilçesi Roboskî (Ortasu) köylerinde TSK savaş uçakları tarafından bomba yağdırılması sonucu 17'si çocuk 34 köylünün hayatını kaybettiği olayın üzerinden 8 yıl geçti.

Şırnak'ın Uludere (Qileban) ilçesi Gülyazı (Bujeh) ve Roboskî (Ortasu) köylerinde, Irak'a geçen bir grup köylünün üzerine F-16 savaş uçaklarından bomba yağdırılması sonucu 17'si çocuk 34 köylü hayatını kaybetmişti.

28 Aralık 2011'de yaşanan olayın üzerinden 8 yıl geçti. Katliamın yıldönümünde düzenlenen farklı etkinliklerle mağdurlar anılıyor. Devlet tarafından verilen tazminatı reddeden aileler, sorumluların cezalandırılmasını istiyor.

roboski-katliami-001.jpg

Roboski'de neler yaşandı?

2011'in Aralık ayında yaşanan olayda köylüler her zamanki gibi ailelerini geçindirmek için gece saatlerinde Irak tarafına geçmiş, dönüş yolunda ise katliam yaşanmıştı. Köylüler, Türkiye sınırına doğru ilerlerken iddialara göre askere, gelenlerin PKK'lı olduğu yönünde istihbarat verildi.

Bunun üzerine havalanan savaş uçakları, dönüş yolundaki köylülere bomba yağdırmaya başladı. Bombardımanda çoğunluğu 15-20 yaş arasındaki 34 köylü hayatını kaybetti, bir köylü ise sağ kurtuldu.

Katliamın ardından hükümetin uzun süre sessiz kalması tepkileri daha da arttırırken, ortaya atılan iddialar da gereği gibi araştırılmadı. Mağdurlardan resmi olarak özür dilenmezken, aileler verilen tazminatı reddederek sorumluların bulunmasını istedi. Ama tüm çağrılara rağmen sorumlular ortaya çıkarılmadı.

Olayı araştırmak için TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu'nun hazırladığı raporda olayın kasten yapıldığına yönelik olarak herhangi bir delil elde edilemediği yönünde kanaat bildirilmesi kimseyi tatmin etmediği gibi tepkileri daha da arttırdı.

Olayın yıldönümü nedeniyle evlatlarının mezarı başında toplanarak dua eden Roboski anneleri, takipsizlik verilen dosyanın yeniden açılmasını talep ederek, darbe girişiminde tutuklanan bazı komutanların Roboski olayının faili olarak anıldığına dikkat çekiyor. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55