,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2301.089
  • Dolar 32.3484
  • Euro 35.109
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C

Restorasyonu biten tarihi camilerin sorunları sürüyor

Restorasyonu biten tarihi camilerin sorunları sürüyor
Bitlis’te restorasyonu tamamlanan tarihi camilerin sorunları devam ediyor. Yıllarca süren restorasyon çalışmaları ve milyonlarca lira harcanan paraya rağmen, camilerin çatı ve tavanlarından su damlaması Bitlislilerin tepkisine neden oluyor.

​Bitlis’teki tarihi camilerin restorasyon aşaması bittiği halde tavanından su damlaması ve sıvalarının dökülmesine tepki gösteren Bitlisliler, yetkililerin soruna duyarsız kaldıklarını belirterek, soruna kalıcı bir çözüm bulunmasını istedi.

1529 yılında yapılan ve en son Rus harbinde, Bitlis'te yapılan tahribatta dahi ayakta kalmayı başarabilen beş minarelerden biri olan Şerefiye Camii’nin hali yürek burkuyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından, 2010 tarihinde astronomik rakamlarla ihaleye çıkarılarak, uzun yılların ardında restorasyonu tamamlanan tarihi Şerefiye Camii, çatı ve tavanın damlaması ve WC’nin olmayışı sorunuyla boğuşuyor.

İLKHA tarafından gündeme taşınmasının ardından, tarihi cami ve mekânları ziyaret eden Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, tarihi camilerin bu durumda olmasını kabullenecek bir durum olmadığını belirterek, sorunun çözülmesi için Vakıflar Bölge Müdürlüğüne gerekli talimatı vermişti.

Buna rağmen camilerin çatı ve tavanlarında damlama olması, sıvaların dökülüyor olması cami müdavimlerinin tepkisine neden oldu. Caminin imam ve müezzini ise caminin içine koydukları leğenlerle damlamaya karşı önlem alırken, tavandan dökülen sıvaya karşı da gün boyu camiyi temizliyor.

"Bu camini restorasyondan önceki hali çok daha iyiydi"

Duruma tepki gösteren cami cemaatinden Mehmet Güner, "Bitlis merkez Şerefiye Camii, 4’üncü Şerefhan tarafından yapılmıştır. Külliyesiyle meşhur bir tarihi camidir. 2010 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılmaya başlandı. Restorasyonu 5 yılı aşkın bir zamanda tamamlanan bu caminin durumu göz önündedir. Özellikle cuma namazında vatandaşlar burada namaz kılamadı. Bitlis gibi kültür ve medeniyeti olan ilimizde, tarihi camilerin restorasyonu yapıldıktan sonra bu halde olmaması gerek. Restorasyon, Bitlis’in çetin ve uzun geçen kış şartlarına göre yapılmıyor. Cami şu anda çok kötü bir durumdadır." dedi.

Güner, caminin restorasyon yapılmadan önceki durumunun çok daha iyi olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "Ben bu mahallede büyüdüm ve bu caminin cemaatiyim. Restorasyona konulmadan önceki hali bundan çok daha iyiydi. Şu an namaz bile kılamıyoruz burada. Her yağış yağdığında tavandan içeriye su damlıyor. Kar yağar gibi sıvalar dökülüyor. Artık yetkililerden bu durumla ilgili bir çalışma bekliyoruz."

"Evlerde su kesiliyor, fakat bu camide bir türlü kesilmiyor"

Caminin diğer bir müdavimi olan Faruk Akbulut ise yetkililerin daha duyarlı davranması gerektiğini dile getirerek, "Ben bir mobilya ustasıyım. Camiye yakın olduğum için namaza buraya geliyorum. Yetkililerin duyarsız kalması ve ilgilenmemesi nedeniyle bir mobilyacı olarak, çatı ve tavanlarda bulunan delikleri mobilyacılık tecrübesiyle silikonlayıp kapatmaya çalışıyoruz. Evlerde su kesiliyor fakat bu camide bir türlü su kesilmiyor. Sebebini de bilmiyoruz. Yukarıdan aşağıya su sızıyor. Oysa bu caminin restorasyonu yapıldı. Yetkililerin, burayı bir daha gözden geçirmesini önemle rica ediyoruz." diye konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55