,
  • BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 23 °C

​Regaib Kandili'nde camiler doldu taştı

​Regaib Kandili'nde camiler doldu taştı
Hicri takvime göre, Recep ayındaki ilk perşembeyi cumaya bağlayan gece Regaib Kandili, Türkiye'de ve İslam aleminde coşku ile idrak ediliyor.

Rahmet, mağfiret ve bereket iklimi üç ayların müjdecisi olarak kabul edilen Regaib Kandili'nde camiler doldu taştı.

Hicri takvime göre, Recep ayındaki ilk perşembeyi cumaya bağlayan gece Regaib Kandili, Türkiye'de ve İslam aleminde coşku ile idrak ediliyor. Üç ayların müjdecisi olarak kabul edilen Regaib Kandili, tüm İslam aleminde olduğu gibi Gaziantep'te de bütün camilerde manevi coşku içinde eda edildi.

Camilerde okunan Kur'an Kerim, Mevlid-i Şerif, dua ve ibadetlerle idrak edilen gecede, eller ise İslam coğrafyalarında zulüm altında olan Müslümanlar ile af ve mağfiret için açıldı.

Regaib Kandili nedeniyle Ulu Camii'de kandil programı düzenlendi. Akşam namazı sonrası başlayan programa binlerce vatandaş katıldı. Regaib Kandili'ni Ulu Camii'n manevi havası içerisinde eda etmek isteyen vatandaşlar, camiye akın etti.

Üç ayların başlangıcı Regaib Kandili'nde vatandaşlar, akşam saatlerinden itibaren evlerine en yakın camilere giderek geceyi ibadetle geçirdi. Recep ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan ile son bulan üç ayların müjdecisi olan Regaib Kandili, kentte çeşitli programlarla ihya edildi.

Regaib Kandili'nde geceyi idrak etmek isteyen Gaziantepli vatandaşlar, Ulu Cami başta olmak üzere kentte bulunan tarihi ve diğer camilere akın etti. Camiyi dolduran 7'den 70'e kadın-erkek tüm cemaat bu mübarek geceyi dua edip, namaz kılarak geçirdi.

Kandil dolayısıyla camilerde yoğunluk yaşanırken, cami içerisinde yer bulamayan vatandaşlar ise cami avlusuna serilen halı ve hasırların üzerinde namaz kıldı.

Regaib Kandili dolayısıyla Ulu Camii'de kandil programı düzenlendi. Bu mübarek geceyi Ulu Cami'nin manevi havası içerisinde eda etmek isteyen vatandaşlar, camiye akın etti. Yatsı namazını kalabalık bir şekilde cemaat ile kılan vatandaşlar, namaz sonrası hep birlikte el açıp dua etti.

Programda hafızlar Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okudular. Vatandaşlar edilen dualara icabet etti. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Mevlid-i Şerif ve dualar ile devam etti. Vatandaşlar daha sonra ise Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik'in gecenin önemine dair yaptığı sohbeti dinledi.

Üç aylar ve kandil gecelerinin bir fırsat olduğunu ifade eden Çelik, bu aylarda muhasebe yapılması ve ibadetlerin artırılması gerektiğini söyledi.

Çelik, "İnşallah bu üç aylarda biz kendimize çeki düzen verirsek, korkmayın ondan sonrası da ölünceye kadar öyle gidecektir. Üç aylarda yapmamız gereken veya üç ayların bize sunduğu fırsatlardan birisi de nefis muhasebesi yapmamız gereken bir mevsimdir. Bu aylarda nefis muhasebesi yapalım." dedi.

Namaz çıkışı Regaib Kandili ile ilgili duygu ve düşüncelerini paylaşan vatandaşlar, bu gecenin hürmetine İslam coğrafyasında yaşanan zulümlerin bir an önce son bulması için bol bol dua ettiklerini ve bu geceye ulaştıkları gibi on bir ayın sultanı olan Ramazan ayına da kavuşmayı temenni ettiler.

"Bütün insanlığa hayırlı ve mübarek olsun"

Üç aylara ulaşmanın sevincini yaşadığını söyleyen Muhammed Koç, "Bu gece mübarek Regaib Kandili. Bütün insanlığa hayırlı ve mübarek olsun. Bu gecede ibadetlerimiz için camiye geldik. Bu gece, bütün insanlığa Rabbimin af ve mağfiret gecesidir. Bu gecede ibadetlerimize devam ediyoruz. Müslümanlara sahip çıkmalıyız. İslam coğrafyalarındaki Müslümanların içinde bulunduğu durum gözler önündedir. Bu gece onlar için dua etmeliyiz. Bu ayları fırsat bilerek ibadetlerimizi artırmalıyız. Müslümanların bu geceyi en iyi şekilde değerlendirmesi gerekir." dedi.

Bu geceye ulaştıkları gibi Ramazan ayına da kavuşmayı temenni eden Çetin Yaşar ise, "Bugün Regaib Kandili olduğundan dolayı camiye ibadet etmeye geldik. Üç aylara girdik. Mübarek üç aylara ulaştığımız için çok sevinçliyiz. İnşallah Ramazan ayına da kavuşuruz." ifadelerini kullandı.

"İnşallah Ramazan ayına da ulaşırız"

Üç aylara ulaşmanın sevinci yaşadıklarını belirten Batuhan Ağaç da "Üç aylara girmiş bulunmaktayız. Bu aylar bizim için çok büyük bir nimettir. İnşallah Ramazan ayına da ulaşırız. Ramazan ayını da çok büyük bir heyecan ve hevesle bekliyoruz. Bu ayları bizim gerçekten çok iyi değerlendirmemiz lazım. İbadetlerimizi güzel ve eksiksiz bir şekilde yapmamız lazım. Dinimize sahip çıkmamız lazım. Bu gece Regaib Kandili olduğundan dolayı camiye ibadet etmeye geldik. İnşallah dualarımız kabul olur. Bu üç aylar hürmetine İslam coğrafyalarında akan kanlar son bulur. İnşallah ülkemizde bulunan bu Suriyeli kardeşlerimiz de oradaki savaş biter ve bir an önce ülkelerine dönerler." şeklinde konuştu.

"Bütün İslam aleminin ve bizim kendi kurtuluşumuz için dua etmeliyiz"

Camiye ailece gelen Kadir Kaya ile eşi Gürcü Kaya ise, "Bu gece tüm İslam alemine inşallah hayırlara vesile olsun. Bu gece bol bol dua etmeliyiz. Bu gecenin zaten anlamı duadır. Bütün İslam aleminin ve bizim kendi kurtuluşumuz için dua etmeliyiz. Bu gece namaz kılmalıyız, Kur'an-ı Kerim okumalıyız. Çocuklarımız da alışsın diye onları da camiye getirdik." ifadelerini kullandılar.

Üç ayların tüm İslam alemine hayırlar getirmesini dileyen Muhammed Mustafa Işık ise şunları söyledi:

"Bu gece bütün Müslümanların ibadet etmesi gerekir. Herkesin de bu vesileyle kandilini kutluyorum, gecesi mübarek olsun. Bu geceyi namaz kılarak, Kur'an-ı Kerim okuyarak ve kendi günahlarımız için Rabbimizden af isteyerek geçirmeliyiz. Bu geceler biz Müslümanlar için bir fırsattır. Bunun için de iyi değerlendirmemiz gerekiyor."

Perihan Teyze, Melek Hanım ve Mustafa Kaya da bu gecenin İslam âlemine hayırlı ve uğurlu olmasını dileyerek, bu tür gün ve gecelerin Müslümanlar için bir fırsat olduğunu söyledi.

Program çıkışında camiye gelen vatandaşlara Şahinbey Belediyesi tarafından Kur'an-ı Kerim hediye edildi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55