,
  • BIST 9055.87
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C

“Ramazanda doğru beslenme önemlidir”

“Ramazanda doğru beslenme önemlidir”
Batman İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Osman Sünger, Ramazan ayında, değişen öğün sayısı ve besin tüketimi nedeniyle sağlıklı beslenmeye özen göstermek gerektiğini söyledi.

Ramazan ayında, değişen öğün sayısı ve besin tüketimi nedeniyle sağlıklı beslenmeye özen göstermek gerekmektedir. Bu ayda dikkat edilmesi gereken hususlardan biri sağlıklı beslenme.

 

Sahura mutlaka kalkmalı

 

Ramazan boyunca sağlıklı bir şekilde oruç tutulabilmek, gün içerisinde fiziksel yorgunluğun önüne geçebilmek için, iftar ve sahurda doğru besinlerin önemli olduğuna vurgu yapan Batman İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Osman Sünger konuya şöyle dedi, "Tüm gün bir şey tüketilmediğinden iftar saati yaklaştıkça kan şekeri iyice düşer ve iftarda bir an önce yemek yeme isteği oluşur. Ancak mideye kısa sürede fazla besin girmesi hazımsızlık, şişkinlik gibi mide problemlerine ve tansiyon yükselmesine neden oluyor. İftarda hızlı, fazla besin tüketmek ve sonrasında hareketsiz olmak, sahura kalkmamak kilo artışını ve bazı sağlık problemlerini beraberinde getiriyor. Gün içerisinde iftara kadar olan süreyi sağlıklı, enerjik şekilde geçirmek için sahurda doğru tercihler önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkılmaması  ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Bu beslenme tarzı yaklaşık 17  saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır.”

 

Bol su tüketmeli

 

Sünger, “Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durulması uygun olacaktır. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da iftar sofraları için hazırlanan yiyecekler ve bunların tüketim miktarlarıdır. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır” dedi.

 

Kilo artışına dikkat

 

Yapılan en büyük hatalardan birisi de hızlı bir şekilde ve çok yüksek miktarda besin tüketmektir diyen Dr. Sünger şöyle devam etti, “Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Günde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içmeye, bununla birlikte Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda vb. sık sık tüketmeye özen gösterilmelidir.”

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55