,
  • BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 16 °C

Rabia Katliamı 6'ncı yıl dönümünde anıldı

Rabia Katliamı 6'ncı yıl dönümünde anıldı
14 Ağustos 2013 yılında darbeci Sisi tarafından Mısır'da yapılan ve binlerce kişinin şehid olduğu Rabia Katliamı 6'ncı yılında İstanbul'da düzenlenen programla anıldı.

Mısırda seçilmiş ilk meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeci komutan Abdulfettah Sisi tarafından yapılan askeri darbe ile görevden alınmasının ardından başlayan barışçıl gösteriler sonucunda yapılan müdahalelerde binlerce kişi yaşamını yitirmişti.

Gösterilerin devam etmesine engel olamayan Sisi, 14 Ağustos 2013 senesinde dünyanın gözü önünde canlı yayınlarda büyük bir katliama imza atmıştı. Tarihe "Rabia Katliamı" olarak geçen ve binlerce kişinin şehadetiyle sonuçlanan katliam yıldönümünde çeşitli etkinliklerle yad ediliyor.

İhvanı Müslimin Hareketi, darbenin 6'ıncı yıldönümü münasebetiyle İstanbul'da bir program düzenledi. Fatih Camisinde düzenlenen ve yüzlerce kişinin katıldığı programa, Cemaati İslami, Hamas ve HÜDA PAR İstanbul İl Başkanlığı da destek verdi.

Etkinlikte, İhvanı Müslimin Şura Meclisi Üyesi Mithad El Haddad, Cemaati İslami Dış İlişkiler Yetkilisi İslam El Ğamri, Mursi dönemi Evkaf Bakanı danışmanı Şeyh Selame Abdülkuva birer konuşma yaptı.

Uluslararası Hukuk Savunuculuğu Koalisyonu adına konuşan İslam El Ğamri, "Mısır halkının canını hiçe sayan bu katliam dünyanın gözleri önünde gerçekleşti. Böylesi bir günde Allah'ın (Azze ve cellenin) şu ayetlerini hatırlatıyoruz." diyerek şu ayetleri paylaştı: "Üzülmeyin, ümitsizliğe kapılmayın. İnanmışsanız mutlaka üstün gelecek olanlar sizlersiniz', 'Eğer siz bir yara aldıysanız bilin ki o topluluk da benzeri bir yara almıştı. Allah'ın gerçek müminleri ortaya çıkarsın ve uğrunda şehitleri olsun diye o günleri biz insanlar arasında döndürüp duruyoruz."

"Mısır halkı Allah'ın izniyle hak yolunda ilerliyor"

El Ğamri, "Karşıt darbe, Yahudilerle beraber ihanet içerisinde olan Abdülfettah sisi tarafından başarılı olmuşsa bile şüphesiz ki Mısır halkı Allah'ın izniyle hak yolunda ilerliyor. Allah'ın izniyle zalimlerin sandığı gibi Mısır zayi olmayacak ve rüzgârlarla savrulmayacaktır. Zalimlere hatırlatıyoruz ki sırtlarını dayandıkları siyonistler bile zail olmaya yok olmaya mahkûmdur. Biz onlara diyoruz ki siyonistler sizinleyse bizimse yanımızda olan Allah var. Amerika sizin arkanızda duruyorsa bizimse Allah'ımız var. Beşeri güçler hazırladıysanız bizler de size karşı Allah'tan yardım diliyoruz." şeklinde konuştu.

"Kuvvetiniz sizi cesaretlendiriyorsa şüphesiz ki Allah bizim yardımcımızdır"

Mısır'ın tarihi geçmişten günümüze kadar sayısızca zaferlere şahit olduğunu dile getiren El Ğamri, "Bu yolda verilen bunca şehit gösteriyor ki Mısır halkı fedakâr ve gözü pek bir halktır. Mısır'ı saran askeri suç akını zalim ve tağut bir akındır. Ancak bizler zalimlere Allah'ın şu ayetini hatırlatıyoruz: 'Rabbin, zulme sapan toplulukları yakaladığında işte böyle yakalar! Şüphesiz onun cezalandırması pek elem vericidir, pek çetindir!' Biz de zalimlere diyoruz ki kuvvetiniz sizi cesaretlendiriyorsa şüphesiz ki Allah (Allah azze ve celle) bizim yardımcımızdır. Surların ardında mücadele veren kardeşlerimize baktığımızda onlar da duruşlarıyla sadece örneklik görüyoruz. Onların başında Şehit Başkan Muhammed Mursi geliyor. O ki tek kişilik hücrede tutulmasına rağmen 6 yıl büyük bir mücadele örneği sergiledi. Onun yıkılmasını ve vazgeçmesini istediler. Onun zelil hale düşmesini ve ye'se kapılmasını istediler. Ancak o bunları kabul etmedi. Onlara ve gelecek nesillere atalarının adamlar olduğu dersini verdi." ifadelerini kullandı.

İhvanı Müslimin Cemaati Şura Meclisi Üyesi Mithat Haddad ise "Bugün Kahire Ramses Caddesi, İskenderiye'de ve Süveyç'te gerçekleştirilen katliamların yıl dönümüdür. Ayrıca 14 Ağustos günü Rabia ve Nahda Meydanlarında iki büyük katliam gerçekleştirildi. Bu katliamlar lanetlenmiş bu grup tarafından gerçekleştirilen Mısır tarihinin en büyük katliamları. Bu katliam, insanlar bizim seçtiğimiz dışındakine hayır dedikleri için ve kendi irademize saygı duyulsun dedikleri için gerçekleştirildi. Bundan dolayı tutuklandılar, bundan dolayı kovuldular, bundan dolayı kendi ülkelerinden uzakta yaşamaya zorlandılar." dedi.

"Darbenin yaşandığı günden beridir 250 bin insan zindanlardan geçti"

"Darbenin yaşandığı günden beridir 250 bin insan zindanlardan geçti." diyen Haddad, şöyle devam etti:

"Şimdiyse 6 binden fazla insan hala zindanlarda. Tutukladığı, serbest bıraktığı, zindanda öldürdüğü esirlerin sayısını tarihleriyle bilmeyen devlet mi olurmuş? Bunları gizliyorlar. Çünkü Mısır halkının öfkesinden korkuyorlar. Mısır halkı aldatıldı. Bunu kabullenmemiz gerek. Ancak şimdiki Mısır halkının bilinci arttı. Mısır'da asker daha önce yaptığı gibi günümüz şartlarına göre konuşursak 2'nci bir darbe daha yapmaya kalksa tüm mısır halkı ayağa kalkar. Mısır halkının bilinci artı. Hatta 5 askeri darbe geçiren Türkiye halkı gibi olmuş. İlk darbe üzerinden 60 yıl geçti.  Bundan sonra Mısır'da halk darbelere izin vermeyecektir. Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi şehit edilirken tüm dünya harekete geçti mi? Kimse Muhammed Mursi'nin intikamını alacağı yeminini etti mi? Allah'a yemin olsun ki onun kanının heder olmasına izin vermeyecek, onun kanını yerde bırakmayacağız. Ne şehit Muhammed Mursi ne de devrim şehitlerinin kanını yerde bırakacağız. Mısır halkının kısasını alacağı gün de gelecek."

Ezher ulemasından ve Mursi dönemi Evkaf Bakanı danışmanı Şeyh Selame Abdülkuva ise, "25 Ocak devriminden bu yana Mısır halkının kanı akıtılıyor. Son olarak ve son olmayacak olan Şehit Başkan Mıhammed Mursi'nin kanına girdiler. Halka girişilen bu ihanete darbe yönetiminin tüm müesseseleri iştirak etti." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55