,
  • BIST 9019.24
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 19 °C

Putin ve Trump'tan ortak basın toplantısı

Putin ve Trump'tan ortak basın toplantısı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Helsinki'de gerçekleşen görüşme sona erdi. Putin ve Trump, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

​Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD Başkanı Trump, ikili görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

"Soğuk Savaş çok uzun süre önce sona erdi"

Ortak basın toplantısında konuşan Putin, ikili ilişkileri ve uluslararası gündemdeki konuları ele aldıklarını belirterek, "Soğuk Savaş çok uzun süre önce sona erdi. Dünyadaki durum ciddi biçimde değişti. İkili ilişkilerdeki zorluklar için objektif bir gerekçe bulunmuyor." dedi.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilere de değinen Putin, "Başkan Trump ile Rus ve Amerikan ticaretinin en önemli isimlerini bir araya getirmek konusunda hemfikir olduk." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın ABD'deki seçimlere müdahale ettiği iddiaları

Rusya'nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarına değinin Putin, Rusya'nın ABD'nin iç işlerine karışmadığının ve karışmayı planlamadığının altını çizdi ve şu ifadeleri kullandı: "Başkan Trump, ABD'deki seçim sürecine ilişkin sözde 'Rus müdahalesi' konusunda bir kez daha temas etti. Trump'la yaptığım bireysel görüşmeler de dahil daha önce birçok kez söylediğim şeyi tekrar etmek durumunda kaldım: Rusya devleti, seçim süreçleri de dahil olmak üzere ABD'nin iç işlerine hiçbir zaman müdahale etmedi ve etmeyi planlamıyor."

Suriye meselesi

Suriye'deki gelişmeleri istişare ettiklerini kaydeden Putin, Golan Tepeleri'ndeki durumun 1974'te İsrail ve Suriye arasında yapılan anlaşmaya uygun hale getirilmesi çağrısında bulundu.

Putin, Rusya ve ABD'nin Suriye'de çözümün liderliğini üstlenebileceğini söyleyerek, "Suriye'de barış ve uzlaşının tesis edilmesi görevinin yerine getirilmesi iki ülke arasındaki ortak başarılı çalışmanın örneği olabilir" dedi.

Kuzey Akımı

Putin ayrıca, Trump'ın Kuzey Akımı 2 konusunda kendisine endişelerini ilettiğini belirterek "Başkan Trump, bu konudaki endişelerini dile getirdi ancak biz bu transitin devam edeceğini, hatta önümüzdeki yıl uzatılabileceğini söyledik" ifadelerini kullandı.

İran ve nükleer anlaşma

Putin, görüşmesi sırasında ABD tarafına Washington'un Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olarak da bilinen, İran ve P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmadan çıkmasından duydukları rahatsızlığı doğrudan dile getirdiklerini kaydetti. Putin, "ABD tarafı tutumumuzu gayet iyi biliyor, tutumumuzda bir değişiklik olmadı. İran'ın nükleer anlaşma sayesinde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından en fazla denetlenen ülke oldu." diye konuştu.

Putin, "Top artık ABD'de" dedi ve Trump'a futbol topu uzattı

Putin, gazetecilerin kendisine 'Suriye'de topun kimde olduğunu' sorması üzerine "Top artık ABD'de" diyerek ABD Başkanı Trump'a futbol topu hediye etti.

"Trump'ın Moskova'da olduğundan haberim bile yoktu"

Putin, Rusya'nın Trump'ın Moskova gezisi sırasında hakkında bilgi topladığına ilişkin iddialarla ilgili olarak da "Bizim Trump'la ilgili olarak Moskova ziyareti sırasında gizli belgeler topladığımıza ilişkin söylentiler duyuyorum ancak Trump'ın o dönemde Moskova'da olduğundan haberim bile yoktu." ifadelerini kullandı.

Putin, Trump'a ikili ilişkilerdeki sorunlar için çözüm yolu bulunması amacıyla ortak uzmanlar komitesi kurulmasını önerdiğini de söyledi.

Putin, uzun vadeli ikili ilişkiler kurma sürecinde Rusya-ABD işbirliğinin tarihini ve nüanslarını iyi bilen deneyimli uzmanların katılımını sağlamanın faydalı olacağını düşündüğünü ifade etti.

Trump: Verimli diyaloğumuz çok iyi geçti

Trump, Helsinki zirvesini 'çok başarılı' şeklinde niteleyerek, "Anlaşmazlık olan konuları detaylı olarak konuştuk, verimli diyaloğumuz çok iyi geçti" dedi.

Putin'le görüşmelerinde sorunların ancak birbirini muhatap alma ve diplomasi ile çözülebileceğini teyit ettiklerini belirten Trump, ABD-Rusya ilişkilerinin hiç olmadığı kadar kötü olduğunu, ama 4 saat önce zirveye girmeleriyle bunun değiştiğini dile getirdi.

ABD başkanlık seçimlerine Rusya'nın müdahalesi iddiasının Demokrat Parti'nin komplosu olduğunu savunan Trump, konuyu Putin'e doğrudan açtığını, Rusya liderinin bu konuda ilginç bir fikri olduğunu aktardı.

Rusya ile işbirliğinin yüz binlerce hayatı kurtarma potansiyeli olduğunu savunan Trump, "Suriye krizi karmaşık. İki ülkenin işbirliği yüz binlerce insanın hayatını kurtarma potansiyeline sahip.'' dedi.

Trump, "DEAŞ'la verdiğimiz başarılı mücadeleden İran'ın sahada faydalanmasına izin vermeyeceğiz." dedi.

Suriye krizinin karmaşık bir halde olduğunu belirten Trump, "İki ülkenin iş birliği yüz binlerce insanın hayatını kurtarma potansiyeline sahip." iddiasında bulundu.

Trump: Putin, iyi bir rakip

Putin'in iyi bir rakip olduğunu ve bunun bir iltifat olduğunu söyleyen Trump, Almanya'nın Rusya ile Kuzey Akımı 2 projesini Başbakan Angela Merkel ile güçlü bir dille konuştuğunu ve ABD'nin enerji alanında artık çok büyük bir rakip olduğunu dile getirdi.

Trump'a Rusya ile ilişkilerin kötü olmasından "ABD'nin aptallığının" sorumlu olduğuna dair tweetinin hatırlatılması üzerine ABD Başkanı ilişkilerin kötü olmasından her iki ülkeyi de sorumlu tuttuğunu, her iki tarafın da hatalar yaptığını, ama seçimlere Rusya müdahalesi soruşturmasının hem ülke için hem de ilişkiler için bir felaket olduğunu, Rusya ile gizli anlaşma olmadığını, bunun böyle olduğunu aslında herkesin bildiğini belirtti.

Bir muhabirin, zirvede Rusya ile Suriye'de birlikte çalışma için düzenlemenin görüşülüp görüşülmediğini sorması üzerine Trump, "Putin Suriye konusunda israilin güvenliğine yardımcı oldu. IŞİD'in yok edilmesiyle gelinen noktada Rusya'dan da yardım aldık. İsrailin endişelerini anladık, israilin güvenliği önemli." diye cevap verdi.

Trump, ABD ile Rusya'nın askeri yetkililerinin, ordularının iyi anlaştığını, aralarında siyasilerden daha iyi anlaştıklarını ve Suriye'de koordinasyon yaptıklarını söyledi.

Trump, Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale etmesi için bir neden görmediğini dile getirdi.

Putin'in ABD seçimlerine müdahale iddiasını çok güçlü bir dille reddettiğini aktaran Trump, ABD'de seçime müdahaleyle itham edilen 12 Rus ajan konusunda Putin'in Rusya ile işbirliği içinde soruşturma yapılması önerisinin inanılmaz bir teklif olduğunu vurguladı.

Trump, FBI'ın bu konudaki soruşturmasının bir rezalet olduğunu ve tam bir cadı avı oluşturduğunu dile getirdi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55