,
  • BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 22 °C

Putin: Tahıl koridoruna engel olmayacağız

Putin: Tahıl koridoruna engel olmayacağız
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çabaları en yoksul ülkelerin çıkarlarını sağlamayı amaçladığını belirterek gelecekte de tahıl koridoruna engel olmayacaklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güvenlik Konseyi toplantısında açıklamalarda bulundu.

Ukrayna'nın, tahıl koridorunu askeri amaçlarla kullanmayacağına dair garanti verdiğini belirten Putin, "Bu bağlamda, bu çalışmaya tam katılımımızı sürdürmesi için Savunma Bakanlığı'na talimat verdim. Aynı zamanda, bu garantilerin Ukrayna tarafından ihlal edilmesi durumunda Rusya bu anlaşmalardan çekilme hakkını saklı tutacak." dedi.

Putin, tahıl anlaşmasının başlangıçtaki amacının dünyanın en fakir ülkelerine yardım etmek olduğuna dikkat çekerek, bunun için Ukrayna'nın kontrolündeki Karadeniz limanlarından tahıl ihracatı için bir mekanizma oluşturulduğunu hatırlattı.

Putin, "Ukrayna'nın ne yazık ki bu insani koridoru Rus Karadeniz Filosu'na saldırmak için kullandığını herkes biliyor. Bu bağlamda bu tahıl konvoylarına katılımımızı askıya alma kararı almıştık." dedi.

Moskova'nın, Kiev'den "gelecekte böyle bir şeyin olmayacağına, insani koridorların askeri amaçlarla kullanılmayacağına dair güvence ve garanti" talep ettiğini belirten Putin, Türkiye'nun bu durumun açıklığa kavuşturulmasında aracılık yaptığını söyledi.

Putin, Rusya'nın anlaşmaya geri dönmesine ilişkin "Türk tarafından Savunma Bakanlığı aracılığıyla Ukrayna'nın bu insani koridorların askeri amaçlarla kullanılmayacağına dair güvence verdiği bilgisi alındı." dedi.

Rusya'nın, tahıl anlaşmasından çekilse bile, en yoksul ülkelere tahıl tedarik etmeye hazır olduğunu belirten Putin, "Her halükarda, Rusya bu anlaşmadan çekilse bile, bu konuda daha önce de söylediğimiz gibi, Ukrayna topraklarından en fakir ülkelere teslim edilen tahıl hacminin tamamını tedarik etmeye hazırız." ifadelerini kullandı.

Tahıl anlaşmasının en yoksul ülkelerin gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla gerçekleştirildiğine, ancak tahılın sadece yüzde 4'ünün Ukrayna topraklarından bu ülkelere teslim edildiğine dikkat çeken, sevkiyatın yüzde 46'sının Avrupa Birliği ülkelerine gittiğini kaydetti.

Putin, "Gelecekte hiçbir şekilde Ukrayna topraklarından Türkiye Cumhuriyeti'ne hububat tedarikine müdahale etmeyeceğiz, yani Türkiye'nin bir bütün olarak ihtilaftaki tarafsızlığını, yani Türkiye'nin tahıl işleme sanayisinin kabiliyetlerini kastediyorum. Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çabaları en yoksul ülkelerin çıkarlarını sağlamaya yöneliktir." dedi.

Putin, "Burada hiçbir şüphemiz yok ve her halükarda Türkiye Cumhuriyeti ile işbirliğine devam edeceğiz" diye ekledi.  (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55