,
  • BIST 9099.05
  • Altın 2324.746
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9694
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C

Putin, Aliyev ve Paşinyan, Soçi'deki zirvenin ardından ortak bir açıklama yaptı

Putin, Aliyev ve Paşinyan, Soçi'deki zirvenin ardından ortak bir açıklama yaptı
Azerbaycan ve Ermenistan güç kullanmaktan kaçınma, sorunları egemenlik, toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığının tanınması temelinde çözme konusunda anlaştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Soçi'de yaptıkları görüşmenin ardından ortak bir açıklama yaptılar.

Ortak bildiride, şunlar kaydedildi:

"Ermenistan ve Azerbaycan güç kullanımından ve güç kullanma tehdidinden kaçınma konusunda anlaşmışlardır. Güç kullanımından veya güç kullanımı tehdidinden kaçınmayı, sorunlu tüm konuları yalnızca karşılıklı egemenliğin tanınması, toprak bütünlüğü ve BM Tüzüğü ve Almatı Deklarasyonuna uygun olarak sınırların dokunulmazlığı temelinde tartışmayı ve çözmeyi kabul ettik.

Rusya Federasyonu, Azerbaycan ve Ermenistan, 9 Kasım 2020 tarihli anlaşmalara uyma taahhütlerini yeniden teyit ettiler ve kalan insani sorunları çözmek için ek çaba gösterecekler. Azerbaycan-Ermeni ilişkilerinin kapsamlı bir şekilde normalleştirilmesi, Güney Kafkasya'nın barış, istikrar, güvenlik ve sürdürülebilir ekonomik kalkınmasının sağlanması adına tüm bu anlaşmalara sıkı sıkıya bağlı kalma taahhütlerini yinelediler. İnsani meselelerin engellenmesi de dahil olmak üzere kalan görevlerin acilen çözülmesine yönelik ek çabalar göstermeyi kabul ettik.

Rusya, Azerbaycan ile Ermenistan arasında bir barış anlaşmasının imzalanması hazırlıklarına yardımcı olacaktır. Bölgede sürdürülebilir ve uzun vadeli barışın sağlanması için Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti arasında bir barış anlaşmasının imzalanmasına yönelik aktif hazırlığın önemini vurguladılar. Mevcut gelişmeler temelinde, karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümler arayışına devam edilmesi kararlaştırıldı. Rusya Federasyonu bu konuda mümkün olan her türlü yardımı yapacaktır.

Rusya Federasyonu, Azerbaycan ve Ermenistan, güven inşa etmek için üçlü parlamentolar arası temasların başlatılmasının önemine dikkat çekti. Azerbaycan ve Ermenistan arasında, halk temsilcileri, uzman topluluklar ve dini liderler arasındaki diyaloğu Rusya'nın yardımıyla sürdürmek için olumlu bir atmosfer yaratmanın ve halklar arasındaki güveni güçlendirmek için üçlü parlamentolar arası temaslar başlatmanın önemini vurguladılar.

Azerbaycan ve Ermenistan liderleri, Rusya Federasyonu'nun Güney Kafkasya'da istikrar ve refahın sağlanmasına yönelik desteğini memnuniyetle karşıladılar." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55