,
  • BIST 8789.53
  • Altın 2238.357
  • Dolar 32.3357
  • Euro 35.1109
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C

Prof.Dr. Nevzat Tarhan: “Beyni çalıştıran bilgi kalıcı oluyor”

Prof.Dr. Nevzat Tarhan: “Beyni çalıştıran bilgi kalıcı oluyor”
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bilginin kalıcı olması için beynin aktif hale gelmesi gerektiğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bilginin kalıcı olması için beynin aktif hale gelmesi gerektiğini belirterek “Ezber bilgiler beyinde çok az bir alanı aktif bir hale getiriyor. Bilginin beceriye dönüşmesi bütün beyni çalıştırıyor. Beyni çalıştıran bilgiler kalıcı bilgiler oluyor. Kişiyi harekete geçiren, motive eden bilgiler oluyor. Bilgiye enerji katmak, neşe katmak, heyecan katmak gerekiyor” dedi. Tarhan eğitim sisteminin üç hastalığına da dikkat çekti.

 

Liseli gençleri gözlemlemeye ve “icat çıkarmaya” yönlendiren Üsküdar Üniversitesi Bilim ve Fikir Festivali, 5’inci kez yapılacak. 28 Kasım’da Avrupa yakasındaki buluşmanın ardından şimdi de İstanbul’un Anadolu yakasındaki liselerin müdür ve rehberlik öğretmenleri tanıtım toplantısında bir araya geldi.

 

Prof.Dr. Nevzat Tarhan: “Beyin temelli eğitim öne çıkıyor”

 

Ataşehir Sheraton Otel’de gerçekleştirilen toplantının ilk konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan, eğitim tanımlamalarının yeniden yazıldığını, beyin temelli eğitimin öne çıktığını söyledi. Bilginin kalıcı olabilmesi için beynin aktif hale gelmesinin önemli olduğunu belirten Tarhan, ezber bilgilerin beyinde çok az bir alanı aktif hale getirdiğini, bilginin beceriye dönüşmesinin ise bütün beyni çalıştırdığını söyledi. Tarhan, “O halde bütün beyni çalıştıran bilgiler kalıcı bilgiler oluyor. Kişiyi harekete geçiren, motive eden bilgiler oluyor. Bilgiye enerji katmak, neşe, heyecan katmak gerekiyor. Böylece duygusal beyni katmış oluyorsunuz. Duyguları katarak öğrenme bilgileri daha kalıcı hale getiriyor. Biz de gençlerin öğrendikleri, eğlendikleri bir festival havasında yarışmalarını istedik.” dedi.

 

Prof.Dr. Nevzat Tarhan: “Yeni sorulara yeni cevap vermek gerekiyor”

 

Bilgilerin çocuğa aktarımında kurumlara da önemli görevler düştüğünü belirten Tarhan, “Kurumların öğrenen örgüt olması gerekiyor yani öğretmen de öğreniyor öğrenci de öğreniyor, birlikte öğreniliyor. Öğretmenin öğrenciye rehberlik etmesi çok önemli. Günümüzde teknoloji sayesinde bilgiye erişim kolay ancak bunun doğru yönlendirilmesi önemli. Şu andaki gençler sorguluyorlar. Böyle bir durumda öğretmenlerin eski sorulara yeni cevaplar vermesi lazım, eski sorulara eski cevap verirsek çocuk dinlemez. Yeni sorulara yeni cevap vermek için de yeni yöntemleri bilmemiz gerekiyor. Eğitim programlarında da bu geçerli. Üsküdar Üniversitesi olarak biz burada yeni deneyimlere açık olma, gençlere bilim konusunda yeni vizyon kazandırma noktasında Proje Kültürü ve Girişimcilik dersini zorunlu ders olarak koyduk” dedi.

 

Eğitim sisteminin üç hastalığı!

 

Eğitim sisteminde üç önemli hastalığın bulunduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bunları totaliterizm, paternalizm ve ümitsizlik olarak sıraladı. Tarhan, şunları söyledi:

“Bunlardan biri totaliterizm. Eğitim sisteminde öğrenciyi tek tip düşünmeye zorlama gizli potansiyelin ortaya çıkmasını engelliyor. Öğrencilerin farklı özellik ve yetenekleri olduğunu kabul etmek ve bunları öne çıkarmak, gençlere şanslarını değerlendirmeleri için fırsat vermek gerekiyor. İkinci hastalık paternalizm yani babacılık. Kurtarıcı bekleme hastalığından kurtulmak gerekiyor. Bir sorunu aşmak için kurtarıcı beklemek yerine kişisel çaba sarf etmek önemli. Kişinin önündeki fırsatlar için ihtimal iklimi oluşturmak gerekiyor. Öğretmenin vazifesi bilgi yüklemek değil, öğrenciye ihtimal iklimi oluşturmaktır. Merak ve hayret duygusunun ortaya çıkması için bu ihtimal ikliminin oluşması lazım. Üçüncü hastalık ise ümitsizlik, bu da eğitimcinin ve öğrencinin önündeki fırsatları kaçırmasına sebep oluyor.”

 

Ömer Faruk Yelkenci: “Bu festivaller düşünme becerilerini geliştiriyor”

 

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci de üniversite döneminde yapılan bilimsel araştırmaların lise ve orta öğretim kademesinde yapılması gerektiğini belirterek Üsküdar Üniversitesi Bilim ve Fikir Festivali gibi çalışmaların öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerini geliştirdiğini söyledi. Yelkenci şunları kaydetti: “Bunlardan en önemlileri beyin temelli çalışmalarda ele alınan üst düzey düşünme becerileridir. Bu çalışmalar bu becerileri geliştirir. Bu becerilerini geliştirme açısından bu çalışmalar çok önemlidir. Bunun yanında bir de duyuş becerilerini geliştirmek önemlidir. Bu ikisinin bir araya gelmesi gerekir.”

 

Eğitim sisteminde en çok eleştirilen iki tarafın bakanlık ve öğretmenler olduğunu ifade eden Yelkenci, ben bu eleştirilerin ezber olduğunu düşünüyorum. Bakanlık bizim yaptığımız çalışmalarda bize engel olmak şöyle dursun önümüzü açıyor. Öğretmenlerimiz ise çok güzel çalışıyor. Öğretmenlerimizin yaş ortalaması düştü. Çocukların sorgulamasına müsaade etmeyen öğretmenler neredeyse yok, öğrenileriyle betaber bir yol yürüyorlar” dedi.

 

Ulusal Yetenek ve Mentor Ağı tanıtıldı

 

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk’un “Bilim ve Fikir Festivali Tanıtım Sunumu” yaptığı törende Üsküdar Üniversitesi’nin Kalkınma Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle gerçekleştirdiği “Ulusal Yetenek ve Mentor Ağı Projesi” de tanıtıldı.

 

Halide İncekara: “Gençlere gelecek için değil, bugün yatırım yapılmalı”

 

22, 23, 24. Dönem İstanbul Milletvekili, TBMM Üstün Yetenekli Çocukları Araştırma Komisyonu Başkanı ve Üsküdar Üniversitesi Özel Yetenekli Çocuklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÖYEMER) Müdürü Halide İncekara, projeyle ilgili sunumunda çocuk yetiştirmenin ve özel yetenekli çocuklara yatırım yapmanın önemine işaret etti. “Gençlik geleceğimiz” sözünü doğru bulmadığını belirten İncekara, “Ben bu sözü sevmiyorum. Bu durmadan gençliğe bir yatırım yapma. Ben geleceği değil bugünü kurtarma derdindeyim. Gençlik bugün ulaştığım zaman, gençlik geleceğim değil, bugün ulaştığım zaman eğitim de anlamlı hayat da anlamlı” dedi.

İncekara, Üsküdar Üniversitesi’nin Kalkınma Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle “Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı” kapsamında gerçekleştirdiği “Ulusal Yetenek ve Mentor Ağı Projesi”, özel yetenekli çocukların yetenek alanlarıyla ilgili gelişim süreçlerini bir mentor danışmanlığında somut çıktılara dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.

 

Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan, “Bilimi Bilmesek Ne Olur? Bilim Kimin İşi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Konuk ve Canan’ın sunumlarını eğitimciler ilgiyle takip etti.

 

Üsküdar Üniversitesi’nin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle liselere yönelik gerçekleştirdiği Bilim ve Fikir Festivali’nin 5’incisi bu yıl 19-20 Nisan 2018 tarihinde düzenlenecek. Lise dönemindeki gençlerimizin proje kültürü ve girişimcilik pratiğini güçlendirmek ve hayatı kolaylaştırmalarını sağlamak için onları gözlemlemeye, düşünmeye ve “icat çıkarmaya” yönlendiren, özgün projelerin yarışacağı Üsküdar Üniversitesi Bilim ve Fikir Festivaline bu yıl Sağlık Bilimleri, Fen ve Teknoloji Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere üç kategoride başvuru kabul edilecek.

 

Festival, 19-20 Nisan 2018 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Her kategoride birinci olan proje 6 bin TL, ikinci olan proje 4 bin TL, üçüncü olan proje 2 bin TL ödül alacak. Projeler 20 Şubat 2018 tarihine kadar www.bilimvefikirfestivali.com adresinden kabul edilecek.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55