,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 16 °C

Pompeo'dan inciler: "Türkiye totaliter İslamcı diktatörlük"

Pompeo'dan inciler: "Türkiye totaliter İslamcı diktatörlük"
Rex Tillerson'un ardından CIA Direktörü ABD'nin yeni dışişleri bakanı Mike Pompeo, 15 Temmuz darbesinin ertesi günü Türkiye için "Türkiye totaliter İslamcı diktatörlüktür." ifadesini kullanmıştı.

ABD'nin yeni dışişleri bakanı Mike Pompeo, 15 Temmuz darbesinin ertesi günü Türkiye için "Türkiye totaliter İslamcı diktatörlüktür." ifadesini kullanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı görevden alıp yerine CIA Direktörü Mike Pompeo’yu atamasının ardından, Pompeo'nun kim olduğu ve hangi görüşleri savunduğu soruları sorulmaya başlandı.

Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) Başkanıyken Trump tarafından Dışişleri Bakanlığına atanan Pompeo 53 yaşında ve Trump'ın gölgesi olarak görülüyor.

Trump, CIA Başkanı olarak aday gösterdiği sırada yaptığı açıklamada, “Mike Pompeo, ülkemize onurla hizmet etmiş, hayatını, vatandaşlarımızın güvenliği için savaşarak geçirmiştir.” şeklinde konuşmuştu.

Eski bir asker olan Pompeo, ABD Kara Kuvvetleri'ne subay yetiştiren West Point'teki Askeri Akademi'den 1986 yılında sınıf birincisi olarak mezun oldu. Berlin Duvarı yıkılmadan önce Demir Perde'nin devriyesinden sorumlu birlikte görev yaptı. 2010 yılında Kansas eyaletinden Temsilciler Meclisi'ne girdi.

Pompeo, Türkiye'yi "totaliter İslamcı diktatörlük" olarak tanımlamıştı

İran ile yapılan nükleer anlaşmaya karşı çıkan Pompeo, 15 Temmuz darbe girişiminin ertesi günü Twitter'da Türkiye'yi "totaliter İslamcı diktatörlük" olarak tanımlamıştı.

15 Temmuz'un ardından Türkiye'yi öven İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’e ''İran da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümeti kadar demokratik… Her ikisi de İslamcı totaliter bir diktatörlük'' yanıtı yazan Pompeo, bu tweet'i atarken, sadece İran Dışişleri Bakanı'na yanıt vermekle kalmayıp Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Twitter hesabını da etiketlemişti. Pompeo daha sonra bu Tweet'ini silmiş ve Twitter hesabını da kapatmıştı.

Pompeo, CIA Direktörü olduktan sonra da Türkiye'nin NATO üyesi sıfatıyla "terörle mücadele" konusunda daha iyi bir müttefik olması gerektiğini savundu. Pompeo, Washington'da yapılan bir etkinlikte yaptığı konuşmada ''Türkiye bir NATO ortağı ve onların buna uygun şekilde davranmasına ihtiyacımız var. Bize yardım ettikleri bölgeler oldu, ancak her zaman en etkin müttefikimiz olmadıkları bölgeler de var.'' dedi.

Pompeo, İran’la yapılan nükleer anlaşmaya karşı çıkıyor

Trump gibi Pompeo da İran’la 2015’te yapılan nükleer anlaşmaya karşı çıkıyor.

Mike Pompeo'nun 2013 yılında "silahlı faaliyetlerde bulunan Müslümanları eleştirmeyen alimlerin de saldırılarda suç ortağı olduklarına" yönelik sözleri tepkilere neden olmuştu.

Eski ABD Başkanı Obama'nın işkenceleriyle ünlü Guantanamo Üssü'nü kapatma planına da karşı çıkan Pompeo, 2013'te cezaevini ziyaret ettikten sonra, açlık grevinde olan mahkumlar hakkında "Bana pek çoğu kilo almış gibi geldi." demişti.

Pompeo, gözaltındaki tutuklulara yönelik işkenceleri savunmuştu

Pompeo gözaltındaki tutuklulara yönelik su işkencesinin de "hayati bilgilerin elde edilmesi için" kullanılabileceğini savunmuştu.

ABD hükümetinin, vatandaşlarını dinleme çabalarını da destekleyen Pompeo, devlete dair gizli belgeleri gazetecilere sızdıran eski Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) çalışanı Edward Snowden'ın "idam edilmesi gereken bir vatan haini" olduğunu düşünüyor.

Pompeo, 2016 yayınlanan bir makalesinde, telefon görüşmelerinin kaydedilmesine yeniden başlanmasını; bireylerin mali bilgileri ve yaşamlarıyla ilgili bilgilerin yer aldığı bir veri tabanı oluşturulmasını desteklediğini belirtmişti.

Mike Pompeo, CIA başkanı olarak ilk yurtdışı ziyaretini Şubat 2017’de Ankara’ya yapmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la görüşmüştü. (İLKHA) 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55